banner564

‘Noel’ tatili

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun telefonla görüştüğü BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, temaslara bir süre ara verileceğini açıkladı

‘Noel’ tatili
banner598

Birleşmiş Milletler (BM) BM Genel Sekrteri Ban Ki-Moon, Kıbrıs’ta tarafları biraraya getirme konusunaki çabaların çok kritik bir aşama olduğunu  bildirdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, önceki gün BM Genel Sekreteri Ban ile telefonda görüşerek, Türk tarafının açılımını anlattı. Ban, temaslara bir süre ara verileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Eroğlu,  23 Aralık Pazartesi günü BM Genel Sekreteri Ban ile yaptığı telefon görüşmesinde, ortak açıklama konusunda gelinen son aşamayı anlattı ve Kıbrıs Türk tarafının ilgili tüm aktörlerin bilgi ve katkılarıyla yapmış olduğu açılımı izah etti.

Ban ise bu açılımdan haberdar olduğunu, Özel Danışmanı Alexander Downer’in de devrede olduğunu, Kıbrıs Türk tarafının bu yapıcı girişimini ve buna Türkiye Milanobet Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun verdiği desteği takdir ettiklerini söyledi.

 

Temaslara tatil arası

Ban, ayrıca, Noel ve yılbaşı nedeniyle temaslara bir süre ara verileceğini, bu sürenin taraflara bu son açılımı en iyi şekilde değerlendirme fırsatı vereceğini kaydetti.

Özel Danışmanı Downer’in Ocak ayı içerisinde adayı ziyaret edeceğini sonra da New York’a giderek raporunu sunacağını aktaran Ban, tarafları masaya getirme konusundaki çabaların çok kritik bir aşamaya ulaştığını, bu çabaların mevcut fırsat penceresinde sonuçlanmasını beklediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu vesileyle Ban’a, ailesine ve tüm BM mensuplarına Noel ve yeni yıl dolayısıyla en iyi dileklerini de  iletti. Ban da aynı temennileri Kıbrıs Türk Halkı’na iletmesini Eroğlu’ndan rica etti.

Bilindiği gibi Kıbrıs Türk tarafının 14 Aralık tarihinde yapmış olduğu açılım şu anda masada duran tek geçerli öneri. Şu ana kadar Kıbrıs Rum tarafı bu öneriye olumlu yaklaşmadığını gösteren bir yaklaşım sergiliyor.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, “tatil döneminden sonra Kıbrıs Rum tarafının bu yaklaşımını yeniden gözden geçirerek olumlu bir tavır takınması ve bu suretle müzakerelerin bırakıldığı yerden devam etmesi beklenmektedir” ifadesine yer verildi.

Güncelleme Tarihi: 25 Aralık 2013, 01:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473