banner564

“Nokta değil virgül koydum”

Meclis Başkanlığına vedaya hazırlanan Siber, hasta dediği sistemin içinde bulunmamak için aday olmadığını belirtti ve halk için çalışmaya devam edeceğini söyledi

“Nokta değil  virgül koydum”
banner598
Özgül Gürkut MUTLUYAKALI
Aktif politikaya Nisan 2009’da Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler’den (CTP-BG) milletvekili seçilerek başlayan, 8 yıllık süreye “ilk kadın başbakan” ve “ikinci kadın meclis başkanı” sıfatlarını sığdıran Sibel Siber, “Ülkede mevcut sistem maalesef hasta. Edindiğim deneyime göre ya bu sistem işlevselliğini artıracak şekilde iyileştirilmeli ya da daha işlevsel, yeni bir model arayışına geçilmelidir” dedi.
Siber, sistemin parçası olma endişesi taşıdığı için yeniden aday olmadığını, ancak amaç halka hizmetse, hiçbir zaman nokta konmayacağını, virgülle devam edileceğini kaydederek, ülkeye hizmetlerini bundan sonra da belki bir vakıf çatısı altında sürdürmek istediğini, heyecanının aynen sürdüğünü söyledi.
Sibel Siber, siyaseti tamamen bıraktı diye bir durumun söz konusu olmadığını, ekip ruhuyla güzel işler yapacağı düşüncesi yerleşirse, taşı eller birleştirilerek kaldırabileceklerini görürse, o zaman çıkardığı siyaset gömleğini giyme arzusu duyabileceğini ifade etti.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, makamındaki son röportajını Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) verdi.
7 Ocak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’nde aday olmayan, milletvekili ve Meclis Başkanlığı görevlerini tamamlayarak hayatında yeni bir sayfa açmaya hazırlanan Sibel Siber, “8 yıla çok şey sığdırdınız, ancak yeniden milletvekili adayı olmadınız. Politik hayata nokta mı, virgül mü koydunuz?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Amaç halka hizmetse nokta konulmaz”
“Eğer hizmet anlamında soruyorsanız, 8 yılda edindiğim bir deneyim var. Hem Başbakanlık, hem Meclis Başkanlığı hem muhalefet milletvekilliği deneyiminden yola çıkarak ülke için parlamento dışında da yapabileceklerimi sürdürme niyetindeyim. Çünkü amaç halka hizmetse hiçbir zaman nokta konmaz, virgülle devam edilir. Belki bir vakıf çatısı altında olabilir. Ülke için yapılabilecek çok önemli hizmetler vardır. Sadece oturup eleştirerek değil, birşeyler yaparak, grup çalışması yaparak, heyecan ve motivasyon uyandırarak güzel işler yapabilmeliyiz. Bu konuda aynı heyecanım devam ediyor.”

“Sistem hasta…”
Kırgın olup olmadığı sorusuna karşılık Siber, “Hayır, sistemin tartışılması gerektiğini ve bunun için sistemin dışına çıkmam gerektiğini düşündüğüm için aday olmadım. Şu anda bu sistem hasta. Bu sistem iyileştirilmeli. Deneyimli siyasetçiler ve konunun uzmanlarıyla oturulup KKTC’de ideal devlet yönetimi konusunda bir panel yapılmalı” dedi.
Sibel Siber, “Politikaya neden devam etmek istemediniz?” sorusunu yanıtlarken sistemin parçası olma, zaman içinde bu sistemsizliği olağan kabul etme endişesi taşıdığını ve yeniden aday olmamasında esasen bunun etkili olduğunu söyledi.
Siber, sistemin verimsizliğini görüp, ancak elinde yeterince yetki olmadan sistemi eleştirmenin ama düzeltememenin acı verdiğini;  sistemin dışında kalarak edindiği tecrübeyle sistemin içindekileri motive etmenin ve yapılabilecekleri anlatmanın daha iyi olacağı düşüncesini ifade etti.

“Siyaset gömleğini tekrar giyme arzusu duyarım”
Siber, “Niçin aday olmadığımı anlatırken söylüyorum: ‘Elinizi taşın altına koyuyorsunuz ama eliniz taşın altındayken birçok elin birlikte olması gerekir ki aynı amaçla bu taşı kaldırsın. Eğer birçok el aynı amaçla o taşın altında değilse, o taşın ağırlığı elinizi ezer’ dedim. Toplumun refahı, insanlarımızın mutluluğu için yapılabilecek çok şey var. Biz düşüncelerimizi ve enerjimizi o amaç etrafında birleştirirsek o taşı kaldırabiliriz. Böyle bir durum söz konusu olduğunda kesinlikle çıkardığım siyaset gömleğini tekrar giyme arzusu duyarım” dedi.

“9 kadın milletvekili en yüz güldürücü konu”
Meclis Başkanı Siber, 7 Ocak erken genel seçiminde 9 kadın milletvekilinin seçilmesiyle ilgili yorumunun sorulması üzerine bunu en yüz güldürücü konu diye niteledi. Meclis’teki kadın temsiliyetinin yüzde 18’e çıktığını, kadınların her yerde eşit temsil edilmesinin, kadınların daha görünür olmasının önemine işaret eden Siber, 9 kadın milletvekilinin rol model olacağına ve sonraki seçimde kadın milletvekili sayısının artacağına inandığını belirtti.
Siber, “Yine bir kadın milletvekilinin meclis başkanı olmasını ister misiniz?” sorusunu da “Kadın-erkekten ziyade çalışkan bir meclis başkanı olmasını, işini severek yapmasını arzu ederim” diyerek yanıtladı.
Sibel Siber, hayatının bundan sonrasındaki dönemine ilişkin sorulara karşılık da çok severek yaptığı ve hiç kopmadığı tıp doktorluğuna devam edeceğini, bir taraftan da ülkede olup bitenlerle ilgili görüş ve düşüncelerini; daha iyiye ve güzele ulaşılabilmesi için yapılması gerekenleri paylaşacağını ve çalışacağını anlattı.

 “Tüm kararları divanı toplayarak almaya özen gösterdim”
Siber, Meclis Başkanlığı döneminde tüm kararları, yetkisinde olsa bile siyasi parti başkanlarından oluşan Başkanlık Divanı’nı toplayarak almaya özen gösterdiğini, Anayasa’nın verdiği yetkiler ve hukuk devleti olma özelliğini hep ön planda tutarak çalışma yürüttüğünü söyledi. Siber, Meclis Başkanlığı görevinde tarafsızlık ilkesine bağlı kaldığını ifade etti.
Sibel Siber, Kıbrıs müzakerelerinde de Meclis Başkanlığı’nın aktif olduğunu belirterek Meclis iradesinin önemine vurgu yaptı ve olası bir anlaşmada kararı Meclis’in vereceğine dikkat çekerek Meclis’in Kıbrıs sorunu ve görüşmelerde aktif rolünün devam etmesi gerektiğini söyledi.
Başbakan’ın mal varlığıyla ilgili tartışmalar konusundaki soru üzerine de Siber, özellikle yasanın yorumlanması gereken konularda mutlaka Meclis hukukçularından ve Başsavcılık görüşü alarak açıklama yaptığını kaydetti ve Meclis Başkanı’nın görevinin, milletvekilinin göreve başlarken ve görev sonundaki iki mal bildirimi arasındaki farkı tespit edip, fark varsa da gizlilik içinde Başsavcılık’a bildirmesiyle sınırlı olduğunu vurguladı.
Siber, sadece milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı’nın değil, kamudaki üst düzey görevlilerin mal bildirimi zorunluluğu olduğuna da dikkat çekti. 

Akıncı’ya veda ziyareti
Öte yandan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya veda ziyaretinde bulundu.
Meclis Başkanı Sibel Siber, pazartesi günü yeni vekillerin gelişiyle Meclis Başkanlığı görevinin sona ereceğini belirterek, bundan sonra da Meclis iradesinin her zaman en önde tutulmasını arzuladığını söyledi.
Görev süresince 2 cumhurbaşkanı ve 3 hükümetle çalışma şansı bulduğunu ifade eden Siber, Meclis Başkanlığı süresince Anayasa’nın kendisine verdiği yetkiler çerçevesinde, hukuk devleti olduğunun bilinciyle, kurumsallık çerçevesinde görev yaptığını kaydetti.

Akıncı: Verdiği hizmetler takdirle anılacak
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, Siber’le 3 yıla yakın diyalog içerisinde çeşitli çalışmalar ve görüşmeler yaptıklarını, kendisinin yokluğunda da Cumhurbaşkanlığı makamına vekalet ettiğini anımsatarak, “Verdiği hizmetler toplum tarafından takdirle anılacaktır” dedi.
Siber’in milletvekilliğine aday olmama kararının da kendisine hayırlı olmasını temenni eden Akıncı, Siber’e bundan sonraki hayatında sağlık huzur ve mutluluk temenni etti.
Akıncı, Siber’in bundan sonraki yaşamında da toplumsal konularla ilgili çalışmalar yapmaya devam edeceğine inandığını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2018, 10:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474