banner564

Nüfusun büyük bölümü Kayıt dışı

Girne Muhtarlar Birliği Başkanı Özbekoğlu, 18 bin öğrenciden 15 bin tanesinde kira sözleşmesi olmadığını belirterek vergi kaçakçılığına dikkat çekti

Nüfusun büyük bölümü Kayıt dışı
banner598

Aytuğ TÜRKKAN
Girne Muhtarlar Birliği Başkanı Serdar Özbekoğlu, KKTC’nin tüm bölgelerinde, özellikle de Girne’de kayıt dışılığın ve buna bağlı olarak vergi kaçırmanın arttığını belirterek, devletin buna engel olmasını istedi.
Aynı zamanda Aşağı Girne Mahallesi Muhtarı olan Özbekoğlu; kent içi ve civarında yaklaşık 18 bin yabancı öğrencinin bulunduğunu belirterek “Bunların 15 bin tanesinin kira mukavelesi yoktur. Mukavele olmayınca devlet vergi tahsilatı yapamadığı gibi, muhaceret kayıtları açısından ciddi sıkıntılar yaşanıyor” dedi.
Özbekoğlu, Girne’de kontrolsüz büyüyen nüfus nedeniyle artık kimseyi tanımadıklarını da kaydetti. 
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de Girne’deki nüfusun 80 bine yükseldiğini ifade etti
Girne’de gerçekleştirilen Halk Meclisi programında konuşan Özbekoğlu, kira kontratları bulunmamasından dolayı muhtarların da çok zor işlem yaptığını anlattı.

“Nüfus kontrolsüz şekilde çoğalıyor”
Özbekoğlu, “Girne’de nüfusumuz   kontrolsüz bir şekilde çoğalıyor. İkametgah istemeye gelen vatandaşlara kira mukavelesi soruyoruz. Üniversite öğrencilerinin yüzde 90’ının sözleşmesi de yok muhacereti de yok. Adaya TC kimlik kartı ile girip kaydı da aynı kimlikle yaptıkları için muhaceret de yapmıyorlar. Çocukların devlet dairesiyle ilişkisi olduğunda bizler vergi dairesinden onaylı kira sözleşmesi istiyoruz. Kimsede bu yok. Mal sahibi kiralıyor, sözleşme yapmıyor ve vergi kaçırıyor. Buna ek olarak evde kimin kaldığı da belli değil. Dolayısıyla bizler ikametgah veremiyoruz öğrenci mağdur oluyor, mal sahibi de vergi kaçırıyor” dedi.

“Artık kimseyi tanımıyoruz… Muhaceret şart”
“Girne de artık Türk kökenli (TC/KKTC) dışında Nijeryalı, Pakistanlı, Nepalli, Filipinli, Bangladeşli var. Artık hiç kimseyi tanımıyoruz. Bu insanların büyük bölümü kayıt dışıdır. Üniversitelerden başlamak üzere muhaceret şartı ve bunun yanında bu kişilerin kaydına ihtiyaç vardır” diyen Muhtar Özbekoğlu, kendisine başvuran öğrencilerin en az yüzde 80’inin kayıtsız olduğunu ifade ederek, “18 bin öğrenci varsa bunların 15 bini kayıtlı değildir. Devletin vergi kaybını düşünebiliyor musunuz?” diye sordu.  

Güngördü: Girne’de en az 80 bin nüfus var 
Programda konuşan Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de Girne’deki nüfus sayısını paylaştı. Girne’deki nüfusun 100 bine dayandığını söyleyen Güngördü, “ Girne’ye girerken tabelada görürsünüz 33 bin 200 kişi yaşar diye ama sadece Girne Belediyesi’nin su sayacı sayısı 25 bini geçti. Üniversitelerimizde de aktif 18bin öğrenci, 6 bin de asker ve asker ailesi var. 100 bin nüfusunu söylemem çok doğru olmamakla birlikte 80-85 bin kişi bu şehirde her gün yaşıyor” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2018, 13:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474