banner564

O günler unutulmasın

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının 1974’e kadar her türlü insan hakkından mahrum edilmiş şekilde yaşamak zorunda bırakıldığına vurgu yaptı

O günler unutulmasın
banner598
 Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle KKTC İnsan Hakları Derneği’ni kabul etti.
Dernek Başkanı Hasan Yılmaz Işık, insan haklarına sahip çıkmanın ve korumanın, öncelikle bu hakları güvence altına alan devlete sahip çıkmakla mümkün olabileceğini vurgulayarak, Kıbrıs’a barış, sevgi ve kardeşliğin hakim olacağı bir gelecek diledi.
Ziyaret sırasında derneklerinin İnsan Hakları günü nedeniyle hazırladığı bildiriyi okuyan Işık, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na “İnsan Hakları Dünya Onursal Barış Ödülü” takdim etti.

Eroğlu: Kalıcı bir anlaşma istiyoruz
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, herkesin bildiği gibi Kıbrıs’ta insanca yaşam hakkı elde etmek için mücadele ettiklerini belirterek, Kıbrıs Türk halkının yıllardır bu topraklarda huzur ve güven içinde özgürce, insan haklarından yararlanmak için mücadele ettiğini tüm dünyanın gördüğünü söyledi.
Kendisinin de bu mücadelenin içerisinde yer alan biri olduğunu, bugün de Cumhurbaşkanı olarak, kalıcı bir anlaşma imkanı olup olmadığını araştırmak ve müzakereleri sürdürme görevi üstlendiğini ifade eden Eroğlu, KKTC İnsan Hakları Derneği’nin de yıllardır hem bu konuda hem de tüketicilerin haklarını savunmak adına gayret gösterdiğini belirtti. Eroğlu, bütün mücadelesinin dünyanın sahip olduğu insan haklarına Kıbrıs Türk halkının da sahip olması ve Kıbrıs’ta kalıcı Makrobet bir anlaşmayla güven içerisinde yaşanmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Yan yana barış içinde yaşanabilir
Güven içinde yaşama sahip olmayan toplumlarda insan haklarından bahsetmenin mümkün olamayacağını vurgulayan Eroğlu, “Maalesef Kıbrıs Türk halkı 1974’e kadar geçen süre içerisinde her türlü insan hakkından mahrum edilmiş şekilde yaşamak zorunda bırakılmıştır” dedi.
Eroğlu, 1974’den itibaren Kıbrıs Türk halkının kendi kurduğu devlet çatısı altında, tüm dünyada arzu edilen komşularıyla barış içinde yaşama isteğiyle mücadelesini sürdürdüğünü belirterek, “Bizim Rum komşularımızdan istediğimiz fazla bir şey yok. İki halkın yan yana barış içerisinde yaşamanın yollarını aramak için barış elimizi hep uzalı tuttuk” diye konuştu.

Rumlar inatçı tutumdan vazgeçmeli
Kıbrıs’ta herkesin insan haklarından faydalanacağı bir anlaşma arayışı için çabaladıklarını ifade eden Eroğlu, bugün de hala aynı noktada olduklarını, Rum tarafının da inatçı tutumundan vazgeçerek, önümüzdeki günlerde ön koşulsuz müzakerelerin başlamasına olanak vermesi temennisinde bulundu.
Eroğlu, müzakere masasına oturmadan anlaşmanın mümkün olamayacağına işaret ederek, bu gerçekle hareketle Güney’in liderine seçildiği günden beri farklı yöntemlerle yaptığı çağrıları yineleyerek, anlaşmaya varmak için müzakere masasına oturmaktan başka şansları olmadığını tekrarladı.
Kıbrıs Türk halkının federal bir yapıya açık ve bunun için müzakerelere hazır olduklarını dünyaya ilan ettiğine dikkat çeken Eroğlu, “Rum tarafının da zamana oynama düşüncesi varsa, artık zamanı gelmiştir. Zamana oynayarak bir yere varılamaz, anlaşma zamanı görüşme zamanı gelmiştir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2013, 11:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473