banner564

Ödeme bekliyorlar

Elektrik şebekelerinin denemesinde başarılı olduğu belirtildi

Ödeme bekliyorlar
banner598
Rum Yönetimi tarafından yeni yıl akşamında KKTC’ye elektrik enerjisi verilmesi
Güney Kıbrıs’ın gündeminde yer almaya devam ediyor. Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis, elektrik şebekelerindeki bu denemenin başarılı olduğunu söyledi.
   Rum basını, KKTC’ye geçici bir süre için verilen elektrik parasının tahsil edileceğini de açıkladı.
   Politis gazetesi “Bağlantı Tamam… İşgal Bölgelerine Elektrik Verilmesi Başarılı Bir Deneme Teşkil Etti” başlıklı haberinde, Rum İletim Sistemi Operatörü Hristos Hristodulidis’in, dün düzenlediği basın toplantısında söylediklerine yer verdi.
    Gazeteye göre basın toplantısında, KKTC ile Rum kesiminin elektrik sistemlerinin birleşmesi konusundaki durumun ne olduğunun kendisine sorulması üzerine Hristodulidis, sistemin bağlantısının yapılması için bütün gerekli çalışmalar ve gerekli fonksiyonel denemelerin yapıldığını ve yeni yıl akşamında da ispatlandığı gibi, bağlantının sorunsuz şekilde çalışabileceğini ifade etti.
    Bu durumun, üzerinde hem fikir olunan Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) tarafından desteklenmekte olduğunu ifade eden Hristodulidis, (Rum kesimindeki) sistemin herhangi bir sorunla karşılaşmadığını ve bunun, 30 MW’lık ek talebi karşılayacak yeterliliğe sahip olduğunu söyledi.

Sözcü açıkladı

   Öte yandan gazete, gerek Hristodulidis, gerek Rum Elektrik İdaresi AİK, gerek KIB-TEK’ten yapılan açıklamaların, Kıbrıslı Türklerin ihtiyaçları için tahsis edilen her kilovat için, AİK’e gereken ödemenin yapılacağı şeklinde olduğunu kaydetti.
    KKTC ile olan elektrik bağlantısının sürdüğünü belirten gazete, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in, yeni yıl akşamı ortaya çıkan arızanın tamir edildiğine ilişkin açıklamasını yayınladı.
   2006’da kendilerinin KKTC’ye elektrik vermesi, 2011 yılında da kendilerinin KKTC’den elektrik satın aldığını anımsatan Hristodulidis, Girne’deki santralde yaşanan arızanın akabinde, Kıbrıslı Türklerin kendilerine elektrik verilmesi yönünde yeni yıl akşamı ortaya koydukları talebin, siyasi uzlaşının akabinde, kendisi tarafından kabul edildiğini ve bağlantıların Atalasa ve Orunda’daki trafolardan sağlandığını ifade etti.
   KKTC’ye elektrik sağlanmasına geçtiğimiz cuma 06.30’da başlandığını ve bunun sürmekte olduğunu kaydeden gazete, KKTC’ye 5 ile 20 MW arasında elektrik enerjisi verilmekte olduğunu belirtti.
   Rum Elektrik İdaresi AİK’in, Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) sorusu üzerine, arızanın giderilmesi için KKTC’ye verilen elektrik için AİK’e ödeme yapılacağını söylediğini ileten gazete, AİK Basın Sözcüsü Hristina Theofanidu’nun da gerekli bütün hesaplama ve düzenlemelerin yapılacağını ve   (Kıbrıslı Türklere) ayrıcalıklı bir muamele yapılmayacağını söylediğini iletti.
   Gazeteye göre, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ise Rum Haber Ajansı’na açıklamasında, geçtiğimiz cuma günü Girne’de Çatalköy yakınlarındaki elektrik santralinin buhar kazanında bir arıza meydana geldiğini ve elektrik tedariki için AİK’e başvurmak durumunda kaldıklarını söyledi.
   Gazeteye göre Akim, Rum kesiminin elektrik şebekesiyle bağlantı kurulmaması halinde, KKTC’deki birçok bölgenin karanlıkta kalacağını, öte yandan, iki elektrik sisteminin her ihtimale karşın, hafta sonunda da bağlantı halinde kaldıklarını da sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2016, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473