banner564

Öfke dorukta

Araçlarıyla Lefkoşa’ya giremeyen hayvan üreticileri, Ercan Havaalanı’na yöneldi, çember kapatıldı, turistler zorda kaldı

Öfke dorukta
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği geçtiğimiz gün yaptığı açıklamanın ardından dün eylemlerini gerçekleştirdi. Eylemin Lefkoşa’da yapılması planı ise polis engeline takıldı. Birçok noktadan Lefkoşa’ya girişleri kontrol altına alan polis ekipleri eylemcileri Lefkoşa’ya sokmadı. Lefkoşa’ya giremeyen hayvancılar eylemlerini Ercan Havalimanı çemberinde gerçekleştirdi. Ercan Havalimanı çemberini kapatan hayvan üreticileri eylemlerini sürdürürken polis ekipleri Ercan çemberindeki trafik akışını kontrollü bir şekilde sağladı. Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, burada basına yaptığı açıklamada, polisin üreticiye yönelik uygulaması ve eylemin Lefkoşa'da yapılmasının engellemeye çalışılmasını eleştirerek, eylemin burada bırakılması durumunda bugün daha da kalabalık geleceklerini ve eylemi büyüteceklerini söyledi. 
Oturma Eylemi yapıldı
Eylemlerini büyütmek isteyen hayvan üreticileri yol içerisinde oturma eylemi yaparak trafik akışını tamamen kapattı. Uzun bir süre kapatılan trafik akışı polisin bir ambulansın sıkışan trafikte kaldığını belirtmesi üzerine üreticiler eylemlerini sonlandırarak trafik akışının normale dönmesini sağladı 
“Hakkınızı savunun”
Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a tatile gelen ve geri dönerken Ercan Çemberindeki eyleme yakalanan turistler, otobüslerden inerek havalimanına yürüdüler. Eylem alanına geldiklerinde durumu öğrenen turistler, alkışlarla eyleme destek verdiler. Hem olup bitenleri cep telefonlarına kaydeden hem de “hakkınızı sonuna kadar arayın, kendinizi ezdirmeyin, ekmek kavgası içerisinde olduğunuz için yolu kapatmanız bizleri rahatsız etmemiştir” diyerek eylemcilere destek belirttiler. 
Naimoğulları: Üretimi, üreticiyi sevin ki kalkınalım 
Eylemde konuşan Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve yetiştiricileri birliği başkanı Mustafa Naimoğlu, "Dik durun ama köylüye üretime diklenmeyin" ifadesini kullandı. Naimoğulları, hükümeti üreticinin vicdanına bıraktığını belirterek, "bu vicdan içinde kahrınızdan öleceksiniz" diye konuştu. Naimoğulları, hayvancıların bakmakla yükümlü olduğu hayvanları olduğunu ifade ederek, eyleme bir süre ara verdiklerini ancak araçları kaldırmayacaklarını kaydetti.
Naimoğulları, birlik üyelerinin birlikte karar vererek, eylemin gidişatına karar vereceğini söyledi. Mustafa Naimoğulları, eylemin Ercan çemberinde yapılmasının sorumlusunun da polis olduğunu iddia etti.
Narenciye Üreticileri Birliğinden destek
Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu Hayvan Üreticileri Birliği’nin eylemine destek verdiklerini açıkladı. Alioğlu, hayvan üreticilerine desteklerinin sonuna kadar olacağını ifade ederek, yaşanan durumun ülkenin yaralarından birisi olduğuna değindi. Narenciye sektöründeki sıkıntılara da değinen Alioğlu, Tarım Bakanlığı ve bakanlık çalışanlarının beceriksizliğini bedelini üreticinin çektiğini ifade etti. Bakanı sektördeki sıkıntıları görüşmeye çağırdıklarına değinen Alioğlu, “Bakan bizimle görüşmek istemiyor. Bir ülkede bakanın vatandaşa küsmesi büyük bir utançtır” diyerek hayvan üreticilerine sonuna kadar desteklerini vereceklerini kaydetti.

Eylemciler ne dedi?
Adil Onalt: 
Bir eylem süreci başlattık ve en demokratik hakkımız olan eylemimizi yapmak istedik. Eylemimizi Lefkoşa’da yapacaktık ancak Lefkoşa’ya gidemedik. Bizler de eylemimizi Ercan çemberinde yapıyoruz. Bir süre buradayız ve bu süreçte tekrardan bir değerlendirme yaparak yolumuzu çizeceğiz.
Enver Ballı: 
Paşaköy’de ailemle birlikte hayvancılıkla uğraşmaktayım. Hayvancılığı bitirmek için uğraşıyorlar. Hayvancılıkla ilgili gençlerin önünü açmıyorlar. Gençler bu sektörle ilgilenmek istemiyor. Bu sektör her geçen gün yönetilememe nedeniyle yok olmaya gidiyor. Bu zihniyet ve bu siyasetle bu iş yürümez.
Cemal Darbaz:
43 yıldır gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin yaratmış olduğu bir düzendir bu düzen. Bunun için şu şimdiki hükümetin süt paralarımızı iyileştirip gerçek fiyatı ne ise bize onu ödemeleri gerekiyor. Biz imalatçıların ve kasapların kölesi değiliz. Kasaplar 10 TL den bizden aldığı hayvanı 60 TL den satabiliyor. 1.93’e aldıkları sütü 1 kilo yoğurt olarak 11 TL’den satıyor. Herkes bu ürünlerden geçinecek ancak hayvancı hep mağdur edilecek. Bu kabul edilir bir durum değildir. 
Mustafa Darbaz: 
Bizler hayvan üreticisiyiz ancak köle olmuş durumdayız. Beceriksiz yöneticilerin koltuklarda oturması sonucu hayvancılar sokağa döküldü. Bütün tarım ürünlerinde aynı sorunlar yaşanıyor. Tarım bakanlığının beceriksizliği nedeniyle üreticiler yerlerde sürünüyor. 
Erdel Özkılıçlar: 
Meriç köyünde hayvancılık yapıyorum. Doğdum doğalı bu işle ilgileniyorum ancak hükümetin beceriksizliği nedeniyle bizler bitirilmek üzereyiz. Sabah başlar gece yarılarına kadar hayvanlarla uğraşıyoruz ve alın terimizin karşılığını alamıyoruz. Bu konuya hemen bir çözüm bulunmasını istiyoruz. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473