banner564

2 yeni kapı

Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya 21 maddelik ‘Güven Yaratıcı Önlem’ sunduğu bildirildi

2 yeni kapı
banner598

   Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Alithia gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki gün gerçekleşen görüşmede Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ‘Güven Yaratıcı Önlemler’ çerçevesinde 21 öneri sunduğunu bildirdi.

   Masaya konan önerilerin içinde ‘Gaziler’ ve ‘Erenköy’ kapılarının açılması da var. 
   Alithia gazetesinin konuyla ilgili haberi şöyle:
    “Başkan Anastasiadis, Sayın Akıncı’nın önüne toplam 21 güven yaratıcı önlemden oluşan bir liste koydu. Listede, uzlaşılarak ilan edilenler dışında Piroi (Gaziler) ve Kokkina (Erenköy) geçitlerinin açılması, Maraş konusu için inceleme hazırlayacak özel komitenin oluşturulması da vardı. Bir hükümet kaynağına göre, gerek mutabakat sağlanan, gerek sağlanmayan güven yaratıcı önlemler ortamın iyileşmesine katkı koyabilir. BM Genel Sekreteri’ne ve özel danışmanı Jane Holl Lute’a bu yönde çaba harcandığı mesajı verebilir.”

Referans şartlarında görüş ayrılığı

   Gazete, görüş ayrılığının yeniden teyit olduğu ikinci meselenin ise referans şartları olduğuna işaret etti. Anastasiadis’in “Konu tezlerde ısrardır . Biz garantiler, müdahale hakkı ve askerin varlığını da içeren güvenlik konusun referans şartlarına girmezse olmaz dedik” dediğine işaret eden gazete,  bu konudaki zorluğun büyüklüğüne ve Rum tarafının verdiği öneme de işaret ederek “anlaşmazlıklar aşıla Kıbrıs sorunu da çözülür” dediğine dikkat çekti.
   Habere göre, Anastasiadis, Akıncı’nın ortaya koyduğu görüşlerin sorulması üzerine, “Birinin güvenliği ötekinin güvenliğine tehdit teşkil etmemeli ana ilkesinde ısrar etmesine rağmen Türkiye tarafından da dile getirilen tezleri benimsiyor” cevabını verdi.
   Gazete, “görüşme çok iyi dostane havada geçmiş olsa da görüşülen öze ilişkin konulardaki anlaşmazlıkların yeniden teyit edildiğine” işaret ederek “bu da, önümüzdeki dönemde ilerleme ve referans şartlarında mutabakat beklenmesinin yersiz olacağı anlaşılır çünkü iki taraf da kendi tezlerini geçirmeye çalışıyor” yorumunu yaptı.

Çok zor bir dönemden geçiyoruz

   Habere göre, bu konuda “ne iyimser, de kötümserim” diyen Anastasiadis, “Çok zor bir aşamadan geçiyoruz. Kıbrıslı Türk lider ile yaratıcı ve etkin bir diyaloğa girmemize olanak tanıyacak referans şartlarının oluşması için bütün gücümüzle çalışmaya karar verdik” dedi.
   Gazete, her iki liderin de bu tür gayrı resmî görüşmeleri yinelemeye niyetli ve istekli olduklarını belirttiklerini ancak yeni bir gayrı resmî görüşme için zaman belirtmediklerini, BM tarafından yapılan ortak açıklamaya da değinmediklerini yazdı.

Vasiliu: Eserlerimizi korudular

   Gazete, BM aracılığıyla yapılan ortak açıklamada yer alan, kültür konulu güven yaratıcı önlemle ilgili olarak iki toplumlu Kültür Miras Komitesi’nin Rum Başkanı Andrula Vasiliu’nun web sitesinden şu açıklamayı yaptığını aktardı:
    “1974’ten sonra Mağusa’daki çeşitli evlerde ve kamu alanlarında bulunan 200 civarında sanat eseri saygılı bir şekilde Kıbrıslı Türkler tarafından toplandı, korundu ve Sayın Akıncı, İki Toplumlu Kültür Komitesi aracılığıyla yasal sahiplerine iade edileceklerini açıkladı”

Yeşil hat Tüzüğüne eklenecek ürünler

   Gazete önceki gün görüşülen ancak sonuçlandırılamayan güven yaratıcı önlemlerle ilgili edindiği bilgileri de aktardı. Gazeteye göre, Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden Güney Kıbrıs’a götürülebilecek ürünlere tahin, marmelat, zeytinyağı, pekmez ve helva gibi işlenmiş ürünlerle nar ve portakal gibi doğal meyve sularının eklenmesi de var. Rum yatırım camiasının Rum tarafından, Rum ürünlerinin de
KKTC’de satılabilmesi için buna, ‘karşılıklı ticaretin’ de eklenmesini istediğine de işaret edildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474