banner564

Öfke ve şiddet

Memduh Ulugün’ü öldürmekten yargılanan Meryem ve Mehmet Doğu çifti hakkında mahkûmiyet kararı çıkınca, aile yakınları mahkemeyi savaş alanına çevirdi

Öfke ve şiddet
banner598

 Suna ERDEN

Girne’ye bağlı Alsancak’ta 13 Mart 2018 tarihinde meydana gelen Memduh Ulugün cinayetinin sanıkları Meryem ve Mehmet Doğu hakkındaki davada dün mahkûmiyet kararı açıklandı.
Mahkeme, Doğu çiftini müebbet hapis öngören ‘taammüden (planlı) adam öldürme suçundan mahkûm etti. 
Kararda, Mehmet Doğu’nun Ulugün’e sunduğu üç şıkkı içeren video kayıtları belirleyici etken oldu. “Ya 100 bin Sterlin vermesi, ya Meryem Doğu ile evlenmesi ya da ölüm” seçeneklerini içeren üç şıktan ilk ikisinin Ulugün tarafından kabul edilmemesi üzerine cinayetin işlendiği belirtildi.
Karar sonrası sanıkların yakınları olay çıkardı. 
Mahkeme avlusunda toplanan 60’a yakın kişi, planlı cinayetten mahkûm edilen Doğu çiftinin haksızlığına uğradığını iddia ederek, ortalığı birbirine kattı.
Davanın savcısı Egemen Metay’a da saldırmaya kalkışan sanık yakınları, polis tarafından önlendi.
Olaylar sonrası üçü Mehmet Doğu’nun kardeşi 7 kişi tutuklandı.

Zorla ilişki iddiası
Alsancak’ta meydana gelen Ulugün cinayetinin sanıkları Meryem ve Mehmet Doğu çifti dün karar duruşması için Girne Ağır Ceza Mahkemesi’ne getirildi.
Karar günü olması nedeniyle mahkemede geniş güvenlik önlemleri alındı. Öğleden sonra oturan heyet, sanıkları hakkındaki kararı açıkladı.
Mahkeme başkanı Nüvit Gazi tarafından okunan kararda olgular ve gerekçeler aktarıldı. 
Duruşmada safhasında Ulugün’ün tecavüzüne uğradığını, tehditleri nedeniyle birkaç kez zorla cinsel ilişkiye girdiğini iddia eden Meryem Doğu’nun öne sürdüklerini değinen Gazi, bu iddiaları kanıtlayacak bir olgu olmadığını belirtti. Gazi, sanık Meryem Doğu ile Memduh Ulugün arasında süreli olarak telefon görüşmeleri tespit edildiğini, bu görüşmelerin bazılarının 15 dakikayı bulduğunu belirtti.
Gazi, tehdit altında zorla ilişkiye girdiğini öne süren Meryem Doğu’nun telefon görüşmelerinden yola çıkarak ortada bir zorlama olmadığının görüldüğünü belirtti.
Başkan Gazi, Mehmet Doğu’nun da cinayet günü eşinin Ulugün’ü öldüreceğini bilmediğini, bazı sesler duyması üzerine dışarı çıkıp baktığını öne sürdüğünü belirtti.
Sanık Mehmet Doğu’nun olay yerine gittiğinde eşine bıçağı atması için telkinde bulunup, Ulugün’e yardım ettiğini iddia ettiğini belirtti.
Gazi, sanığın bu iddiasına itibar etmediklerini belirtti.

İfadelerde çelişki var
Gazi, cinayetin planlı olduğuna karar vermelerindeki olguları da belirtti.
Başkan Gazi, öncelikle olayın bir numaralı sanığın olan Meryem Doğu’nun verdiği ifadelerde çelişkiler olduğunu belirtti.
Gazi, Meryem Doğu’nun birinci ifadesinde Ulugün’ün olay günü “Bir şey yaşamadık, bunları nereden çıkarıyorsun” demesi üzerine yanındaki bıçağı bir kez sapladığını söylediğini anlattığını belirtti.
Sanık Meryem Doğu’nun ikinci ifadesinde ise bıçağı Ulugün’e uzatıp “Ya beni kurtar ya da öldür” dediğini, maktulün de defol git yuvana” dediğini, bunun üzerine sanığın “Her şeyimi aldın, yuvamı kaldı” şeklinde cevap verdiğini anlattığını belirtti.
Gazi, sanığın ayrıca ikinci ifadesinde “Kızınla da olsaydım, böyle yapmazdın” diyerek kendisini tahrik ettiğini söylediğini aktardı.
Gazi, iki ifade arasında çelişki olduğunu belirtti.

Tahrik oldum iddiası
Gazi, “Sanık bir hususta tahrike kapılıp, düşünce yapısını yitirirse o noktada taammüden bahsedilemez. Tahrik ile taammüt arasındaki ayır edici faktör soğuma sürecidir. Ancak sanık Meryem Doğu, ne gönüllü ifadesinde ne de yazılı dava tebliğinde tahrik hususunda beyanda bulunmamıştır. Sanık tahrik olduğuna dair iddiaları suçtan kurtulmak için sonradan tasarlamıştır” dedi.

Üç şık sundu
Gazi, Sanık Mehmet Doğu’nun temin ettiği telefon dökümleri sonrası Meryem Doğu ile maktul arasındaki ilişkinin ortaya çıktığını ve maktulün ölümünü de içeren üç şıkkın tasarlandığını ifade etti. 
Gazi, olay günü sabahında maktulün sanıklar tarafından videoya çekildiğini; Mehmet Doğu’nun Ulugün’e “Ya 100 bin Sterlin vereceksin ya boşanıp Meryem ile evleneceksin ya da ben seni, aileni ve kendi ailem dahil olmak üzere herkesi öldüreceğim” şeklinde 3 şık sunduğunu anımsattı.

Videoda planlandığı gibi oldu
Gazi, bu çerçevede olay günü sabahı Mehmet Doğu’nun elektriklerin kesildiğini söyleyerek,  maktulün eve gelmesini sağlandığını ve üç sıkkın sunulup zaman tanındığını söyledi. 
Gazi, sabah 08.30 sıralarında videoyu çeken sanıkların maktule akşam saat 17.00’ye kadar 3 şıkkı düşünmesi için süre verdiğini ancak iki şıkkın kabul edilmeyeceğinin anlaşılması üzerine cinayetin 12.10’da işlendiğini belirtti. 
Gazi, sabah çekilen video kaydı ile cinayet saati arasında 3 buçuk saat bir zaman dilimi olduğunu belirterek, bu sürenin sanıkların niyetlerinden vazgeçmeleri için yeterli olduğunu belirtti.
Başkan Gazi, ancak sanıkların vazgeçmek yerine niyetlerini sürdürdüklerini ifade etti.
Gazi, Mehmet Doğu’nun maktulü omuzlarından tuttuğunu, Meryem Doğu’nun bıçakladığını belirtti.
Başkan Gazi, Mehmet Doğu’nun ‘namus meselesidir, yaklaşmayın’ diyerek, yaklaşmaya çalışanları uzaklaştırdığını, Meryem Doğu’nun “Namusumu temizledim” demesi gibi faktörlerin her iki sanığın birlikte hareket ettiğini gösterdiğini ifade etti.

11 öldürücü darbe
Gazi, aldığı ilk bıçak darbesi sonrası bir şekilde kaçmayı başaran Ulugün’ün sanıklar tarafından tutulduğunu, Mehmet Doğu’nun yere yatırıp omuzlarından tuttuğunu, Meryem Doğu’nun da 18 bıçak darbesi vurduğunu söyledi. Gazi, 18 bıçak darbesinden 11’nin Ulugün’ün yaşamsal bölgeleri olan göğüs ve karın kısmına denk geldiğini ifade etti.
Başkan Gazi, Mehmet Doğu’nun olay yerine Ulugün’ü omuzlarından tuttuğuna dair 5 ayrı tanık ifadesi olduğunu, bu tanıkların aynı yönde ifade verdiklerini belirtti. 
Gazi, tüm bulgular ışığında sanıkların iddia ve izahatlarının ihtimaller dengesi açısından doğru olmak ihtimali olmadığını belirtti.
Başkan Gazi, planlı cinayetin iddia makamı tarafından şüpheden uzak bir şekilde ıspatlandığına vurgu yaptı.
Gazi, sonuç olarak, zorla cinsel ilişki olmadığına, cinayetin planlı olduğuna, Mehmet Doğu’nun Meryem Doğu ile ortak hareket ettiğine bulgu yaptıklarını dile getirdi.
Gazi, olgular ışığında sanıkları planlı cinayetten mahkûm ettiklerini açıkladı. 
Başkan Gazi, ceza kararının ise 27 Eylül’de açıklanacağını belirtti.

Mahkemeyi birbirine kattılar
Karar sonrası sanıkların yakınları olay çıkardı. Sanıkların planlı cinayetten mahkûm edilmesine öfkelenen aile yakınları, mahkemeyi birbirine kattı.
Polis araçlarına tekme atan, polis aracının önüne yatan sanık yakınlar, polise zorlu anlar yaşattı. Kararın ardından ofisine giden davanın savcısı Egemen Metay’a da saldırı girişiminde bulunuldu. 
Polisin hızlı davranması sonucu saldırganlar Metay’a ulaşamadan engellendi.
Sanık yakınları, “Böyle adalet olmaz, Tayyip baba gör bunları” diyerek feryat ederken, mahkemeye yönelik ise,” Bunların 4 çocukları var. Haksızlık yaptınız” diyerek bağırdı.
Sanık yakınlarından bazıları da Mehmet Doğu’nun içerisinde bulunduğu cezaevi aracının önüne yatarak, gidişini engellemeye çalıştı. 
Olayların ardından polis 7 kişiyi gözaltına aldı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473