banner564

Olmuyor

Elektrik Kurumu, dün yine ‘iletişim hatlarındaki arıza’ gerekçesiyle ülkeyi 3 saat elektriksiz bıraktı, aşırı sıcaklardan bunalan insanlar öfke saçtı:

Olmuyor
banner598
Çiğdem AYDIN – Kerem YILDIZ
   Yazın en sıcak günlerinde ancak klimalarla serinleyebilen vatandaşlar, dün yine 3 saat süreyle elektriksiz kalınca, hem Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (KIB-TEK), hem de hükümete veryansın ettiler.
   Gazetemizi arayan çok sayıda yaşlı ve hasta insan “elektriksiz bir ortamda hayatımızla oynayan bu insanlara kim dur diyecek acaba’ sorusuna yanıt aradıklarını söylediler.
   KIB-TEK yönetimi 3 saat süreyle devam eden ve Kuzey Kıbrıs’ın büyük bir kesimini etkileyen elektrik kesintisinin ‘iletişim hatlarından’ kaynaklandığını açıkladı.
   Diyalog muhabirinin görüşüne başvurduğu bazı siyasiler ve vatandaşlar ise, ‘Akıllı Sayaç İhalesi’ne dikkat çekerek “Elektrik Kurumu  60 milyon TL harcayıp akıllı sayaç alacağına neden bu iletişim hatlarını yenilemiyor?” diye sordu.
   Kurumun, fuel oil ile üretim yaparak, hem çevre kirliliğine yol açtığını, hem de yüksek maliyetle tüketicilere sıkıntı yaşattığını söyleyen vatandaşlar “bu sorundan kurtulmanın yolu elektriği de Türkiye’den getirmektir”dedi.

Atun:İzlenecek yöntem bellidir
   Ekonomi eski bakanlarından Sunat Atun da, Türkiye’den elektrik getirmenin, maliyetleri çok aşağılara çekeceğini, bunun da hem tüketiciler, hem de ülke ekonomişsi açısından büyük fayda sağlayacağını belirterek “yapılması gerekenler bellidir. Hükümet, yürümeyen bir sistem üzerinde ısrar edeceğine ve Teknecik ile halkı zehirleyeceğine, Türkiye’den elektrik getirilmesi projesine öncelik vermelidir”dedi.
   Atun şöyle dedi:
    “Bakanlığım döneminde su ile birlikte elektriğin de Türkiye’den gelmesi için çok uğraştım. Ayrıca Teknecik santraline filtre takılması konusunda bir çalışma yapmıştık. O dönemde maliyeti 7 ile 10 milyon dolar arasında idi. İhale şartlarını da hazırladık ve merkezi ihale komisyonuna gönderdik. Fakat 6 ay sonra hükümet sonlandığı için daha sonra takibini yapamadık.” 
   Atun “Para olsa bu filtre kaç ayda takılır?” sorusuna “Finansman meselesi çözümlendiği anda takılabilir. 6 ay içinde uygulanır bir yılda biter” yanıtını verdi. 
   Ekonomi eski bakanı Sunat Atun “peki Teknecik santraline neden filtre takılmıyor?” sorusuna da şu yanıtı verdi:
   “Bunun hem mali boyutları var, hem de çok dile getirmek istemesem de siyasi boyutları olmuştu. Ancak kaynak bulunsa dahi kaynağı doğru kullanmak gerekiyor. Çünkü bunun maliyeti döner dolaşır tüketiciye yansır. Bugün en büyük borç alacak ilişkileri olan kurum Elektrik Kurumu’dur. Akıllı Sayaç İhalesi’ile de borcuna borç eklenecek. Bunu yapacaklarına Filtre takılması daha uygun olurdu.” 

Tatar:Türkiye bu sorunu çözer
    Maliye eski bakanı Ersin Tatar da, KIB-TEK’in pahalı elektrik ürettiğini, ayrıca çevreye büyük zararların verildiğini belirterek “eğer elektrik Türkiye’den gelirse hem maliyetler düşer, hem de zehirlenmeden kurtuluruz” dedi.
   Böylesi bir projeyi hayata geçirmek için hükümetin her yola başvurması gerektiğini ve Türkiye’den bu konuyu sonuçlandırma talebinde bulunması gerektiğini vurgulayan Tatar “ama bunu yapacaklarına, batmış bir kurumun borçlarına yenilerini eklemek için akıllı sayaç ihalesine çıkıyorlar” eleştirisinde bulundu.
   Halktan gelen tepki üzerine akıllı sayaç ihalesinin iptal edildiğini anımsatan Tatar “ama bir yandan ihaleyi iptal ettiler, diğer yandan yeni bir ihale açtılar. Yaptıkları anlaşılır gibi değil” şeklinde konuştu.

Vatandaş ne dedi;
Tamer Hüseyin
   “Elektrik kesintileri ve çevreye verilen zarar herkesin sorunudur. Teknecik Elektrik Santralına filtre takılmasını istiyorum çünkü çevreyi korumak gerekiyor.  Çevre dostu olan bir filtre takılmalı. Eğer ben karar verici olsaydım bende filtre takardım. Filtre takılmalı çünkü herkesin evinin üzerinde simsiyah bir tabaka oluşmuş durumda, yani önceliğim akıllı sayaç değil filtre takmak olurdu. Kısacası hem çevreye hem de insan sağlığına zararı olan bu tip sorunların kaldırıması için çaba gösterirdim”.

Atakan Kaptan
   “Karar verici olsaydım, öncelikle 4 tarafı denizle çevrili olan bir adada elektrik santrali kurmazdım, çevreye de zarar vermezdim. Denizden da elektrik üretebilir ve elektrik için indirim yapardım. Akıllı sayaç da gereklidir ve taktırırdım, ama öncelik insan sağlığı olmalıdır”.

Şanol Yalçın
“Elektrik kurumu sık sık kesintiye gidiyor. Çünkü teknoloji iyi değil. AyrıcaTeknecik Santralı çevreye büyük zararler veriyor, hepimizi zehirliyor. Eğer çalışmaya devam edecekse bu santrala muhakkak filtre takılmalı, çünkü bacalardan zehir çıkıyor ve çevreyi kirletiyor. Soluduğumuz havada kanserojen maddeler var ve vatandaşı muhakkak etkiliyor. Filtre takmak veya akıllı sayaç almak konusunda tercihim filtre taktırırdım şeklinde olur. Çünkü akıllı sayaçlar getirilrse bunun borcunu biz ödeyeceğiz ve bunu ödemeye gücümüz yok”.

Adem Küçük
“Elektrik kesintilerinden bıktık, usandık. Teknecik santrali sürekli tekliyor. Bu santrale filtre takılmasını isterim. Çevreyi pis havadan korumaya çalışırdım. Çevre ve doğaya uygun ve duyarlı filtre isterim tabiki. Akıllı sayaç yerine filte takılması için çaba gösterirdim, çünkü bunun için ekonomik olarak gücümüz yeterli. Filtre takılsın fakat ikinci el olmayan sağlam bir filtre olsun”.

Erdem Sofuoğlu
“Hükümet elektrik kurumunu özelleştirmek istiyor fakat bunu beceremiyor. Elektrik Kurumu da bu şekliyle sürekli tekliyor. Olan da vatandaşa oluyor. Akıllı sayaç istemem filtre isterim öncelikle hizmet istiyoruz. Filtre de takılmalı ve çevre de temiz tutulmalıdır. Aslında hem filtre takılmasını hem de akıllı sayaç alınmasını isterim. Bana göre her ikisi de bu ülke için elzemdir, ama önceliğin filtre takılması olması gerekmektedir.”

Hüseyin Şen
“Hava kirliliğini önlemek amacı ile Tekneci’ğe filtre takılmasını isterim. Ben öncelikle akıllı sayaçlar taktırırdım. Böylece elektrik tasarrufu yapmak ve neyi ne zaman ödeyeceğimi bilmiş olurdum. Ancak bu sayaç işinin de tam olmasını isterdim, yani ülkede bir kısım sayaç eski bir kısım yeni olmasın, yapılacaksa süretle tamamı akıllı sayaç olsun.”

Mustafa Aslan
“Teknecik Santralına muhakkak filtre takılmasını istiyorum çünkü çevre kirliliği günden güne artmakta ve buna engel olunmalı. Şu an için akılllı sayaçlara ihtiyacımız yok fakat filtrelere ihtiyacımız var ve ben filtre takılmasını isterdim”.

Kadir Güler
“İnsan sağlığı ve doğanın tahribatını önlemek için filtre takılmasını isterim. Sağlığımız için bu çalışmaya geç bile kaldılar. Sağlığımız daha önemli olduğundan ben filtre takılsın isterdim. Vatandaşların sağlığının korunması öncelikli bir davranış olmalı. Akıllı sayaç daha sonraki bir işlem olmalı”.

Sertan Depreli
“Tekenecik Santralına filtre takılmalı tabiki. Çevremiz için adada yaşayanlar için öncelikli olan şey sağlığımızın korunmasıdır. Benim tercihimde filtre taktırmak olurdu. Devletin o kadar borcu varken sayaç yerine filtre alıp sürekli olarak yeniler  ve bunu kullanırdım. Dünyanın çoğu ülkesinde Devletin elektrik katkısı vardır ama bizim ülkemizde yoktur. Çoğu yer elektrik parası bile ödeyemezken burda yapılan çalışmalarda başarı oranının artmasını beklemiyorum”.

Şener YALÇIN
“Filtre takılsın isterim bende tabiki. Bu çalışma herkes için doğa için yapılacaktır. Akıllı sayaç yerine filtre takılmasını isterdim. Devlet çalışmalarını artırmalı ve bunun için daha fazla çaba göztermelidir. Ülkemizde her gün kanser vakalarından insanlar ölüyor, artık öncelikli olarak insan sağlığının düşünülmesini istiyorum”.



Milletvekili Faiz Sucuoğlu, kişisel Facebook hesabından elektrik kesintisini eleştirdi

20 yıl önce de böyleydi!

Faiz Sucuoğlu 
Bu sabah Bayramın ikinci günü, yaklaşık 2 saat elektrik kesintisi oldu. 20 yıl önce de böyleydi 10 yıl önce de 5 yıl önce de ve bugün de aynisi. Maalesef değişen pek bir şey yok. Neden?? 
Tüketim toplumundan üretim top.geçemedik. Gerekli reforumlar popülist yaklaşım nedeniyle yapılamadı. İthalatımız, İhracatın 14 katı.Özel Sektör 10 yıl önce de üvey evlattı günümüzde de ayni. İşte çözmemiz gereken KÖRDÜĞÜM bu.

Osman Erçiner:
 Gerçekler... Inşallah yakın gelecekte değişir... 

Mehmet Arabacioğlu:
 Talasamiyali doğmuş bir devlet

Ertay Kızıl:
 Bu kadar sözden sonra tek kelime: Allah Türkiye’den razı olsun.bu yorumu yazarken ısrailin Çocuk parkını vurduğu haberini dinliyorum.herhalde nedemek istedigimi herkes anladı.

Cenap Turgut:
Özelleştir gitsin

Mehet Selim Erdogdu:
Gemi karaya oturdu ama düzelmemiz için ise toplumun da bibe vurması gerekir. İşte ozaman adaletli bir re organizisyon yapılabilir

Ertay Kızıl:
Çıkar meselesi bittiği zaman herşey yoluna girecek.güneş enerjisi sorunları bittiği zaman santıralimizin yükü azalacak.sorunda şu bu yasa eger geçerse elektirik kurumunun degeri düşecek ve özelleştirmede talebi olmayacak.yani özelleştirme işi olduktan sonra bu işler hallolacak yani elçiligin talebi bu. Bizim isteklermizle olmaz bu işler

Güncelleme Tarihi: 30 Temmuz 2014, 10:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474