banner564

Olmuyor işte

Akıncı Haziran’da Cenevre Konferansı önerdi, Anastasiadis reddetti

Olmuyor işte
banner598
 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e dünkü son görüşmede, Cenevre zirvesinin Haziran ayında ‘önkoşulsuz’toplanmasını önerdi, fakat olumlu karşılık görmedi.
   Akıncı’nın kabul edemeyeceği şartlar ortaya koyan Anastasiadis’in ‘Garantilerin ortadan kaldırılacağı’ yönünde peşin taahhüt istediği belirtiliyor.
   Rum liderin yapıcı olmayan bir yaklaşım sergilediğini belirten Akıncı, “Hiçbir Kıbrıslı Türk liderin böyle bir metodu kabul etme imkanı yoktur” dedi.  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünkü liderler görüşmesi sonrasında, Cumhurbaşkanlığı’nda basına açıklama yaptı ve soruları yanıtladı. 
   Müzakerelerin iki yıldan beri devam ettiğini anımsatan Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin “benzeri olmayan ilerleme” dediği bir noktaya gelindiğini, Kıbrıs Türk tarafının amacının bu noktaya gelmiş olan bir süreci başarıyla hedefe vardırmak olduğunu belirtti. 
   Gelinen noktada Cenevre Konferansı’nın yeniden toplanabilmesi adına somut bir tarih olarak haziran ayını önerdiklerini söyleyen Akıncı, temmuz ayının potansiyel tehlikeler içerdiğini, dolayısıyla haziran ayını önerdiklerini belirtti. 
   Akıncı, Rum tarafında seçim sürecinin başladığını, doğal takvimin işlediğini ve geçen zamanın değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. 
   Akıncı, “Eğer haziran ayı konusunda bugün bir mutabakat sağlanabilseydi, o zaman o güne kadarki dönemde buradaki toplantılarda Cenevre’ye hazırlık yapabilirdik. Ama böyle bir karar çıkmadı, böyle bir uzlaşma çıkmadı” dedi. 

 “Hidrokarbon araştırmalarının ertelenmesini önerdik”
   Toplantıda Kıbrıs’ın ortak zenginliği olan hidrokarbon yatakları konusunda da öneri sunduklarını belirten Akıncı, bu araştırmaların ve kazının tek taraflı olarak sürdürülmesinin yeni gerginlikleri tetikleyebileceğini vurguladı.
   Akıncı, “O nedenle bugüne kadar yaptığımız uyarılara kulak verilmedi. Bundan sonrası için kulak verilmesini ve ertelenmesini önerdik” dedi. 
Akıncı, yaklaşımlarının makul bir karşılık görmediğini de belirtti. 

 “Müzakere yürütmek mümkün değil”
Cumhurbaşkanı Akıncı, konuşmasının ardından basının sorularını yanıtladı. Öneriler ve takvimle ilgili soruları yanıtlayan Akıncı, Rum liderin tutumunu değiştirmediği takdirde ne kendisinin ne de kendisinden sonra gelecek liderlerin bu çerçevede Rum lider ile müzakereleri yürütemeyeceğini belirtti.  Akıncı, önerilen yöntemle müzakere yürütmenin mümkün olmadığını vurguladı. 

Anastasiadis: Öneri sunduk
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü için, “gerçekten perspektifler yaratabilecek yaratıcı bir öneri sunduklarını” söyledi. 
   Rum haber kaynaklarına göre Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yapılan dünkü görüşmenin ardından, Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde basın mensuplarına açıklama yaptı. 
   Anastasiadis, denenen ve başarısızlığa uğrayan metotların tekrarlanmaması gerektiğini söyledi. 
   BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, arzu edilen çözüme götürecek özlü ve yaratıcı bir görüşme perspektifinin var olup olmadığının ortaya çıkması için taraflarla istişarelerde bulunacağını ifade etti. 
   Özlü bir diyaloğa ve arzulanan sonuca gidilmesi için yaratıcı bir öneri sunduklarını iddia eden Anastasiadis, bu konuda Kıbrıs Türk tarafının görüş ayrılığının olduğu iddiasında da bulundu. 

Guterres: Talep gelirse araya gelebiliriz
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak talep gelmesi halinde yeniden bir araya gelebileceklerini söyledi.
Guterres, BM'nin daha etkili olması için reforma ihtiyacı olduğunu da söyledi.

Foto:LİDERLER

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2017, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474