banner564

Öncelik ekonomi

45 yılda neler yaptık, neler yapmalıyız?: Diyalog sordu Eski siyasiler yanıtladı (3)

Öncelik ekonomi
banner598

Çiğdem AYDIN
Dışişleri eski bakanlarından Turgay Avcı ile Çalışma eski bakanlarından Özel Tahsin, Barış Harekatı’nın 45’inci yılında KKTC’nin ekonomik sorunlarının çözümü için çaba harcanmasını istedi.
Diyalog’a konuşan eski bakanlar “öncelikle ulaşım sorunu çözülmeli, turizm geliştirilmeli, kamuda reform yapılmalı ve trafik kazalarına karşı önlemler alınmalı” dedi.

Ne dediler?..  Ne dediler?..

Turgay Avcı (Dışişleri eski Bakanı): 
“Tabi ki bir devlet kurmak kolay değildir. Bir devleti tüm birimleriyle kurup yönetmek ise hiç kolay değildir. Bugünkü siyasi yapımıza baktığım zaman ne yazık ki istenilen noktada olduğumuzu söylemek mümkün değildir. 
Yeniden söylüyorum bir devlet kurmak hiç kolay olmamakla birlikte aradan 45 yıl geçmesine rağmen bugün hala seçim sistemini tartışıyorsak, siyasi yapıyı tartışıyorsak, başkanlık sistemi mi parlamenter sistem mi diye tartışıyorsak demek ki bugün ki siyaset halkı mutlu eden bir yapıda değildir. Halkın ihtiyaçlarını karşılamıyoruz demektir. 
Ben de eskiden parlamenter sistemi savunan birisi idim. Fakat her gün yeni partiler oluşturulacak ve ülke koalisyonla ülke yönetilmeye çalışılacaksa ki olmuyor olmadığını gördük o halde parlamenter sistemin burada işe yaramıyor bana göre başkanlık sistemi geçmelidir doğru başkan eğri başkan yoktur halk seçiyorsa doğrudur. Başkan seçilecek kabinesi teknokratlardan oluşturacak vekiller de yasa yapacak denklem bu kadar basit aslında. 
Ekonomik açıdan bakacak olursak bana göre ekonomik anlamda da istenilen düzeye gelmiş değiliz. 1974 sonrası en az 10 yıl kendimize gelmek için uğraş verdik göçmenler ne olacak nereye yerleşecekler kamu kurum kuruluşlar nasıl olacak vs… Anlıyorum bugün için ambargolar vardır ama yanı başımızda da güçlü bir Türkiye vardır biz yanlış yatırımlarla uğraştık Turizm, Yüksek Öğretim, İnovasyon ve Bilişim konularında ambargo yoktur kendimizi bu alanlarda geliştirmeli yatırımları bu alanlarda yapmalıyız. 
Yüksek Öğrenimde ise nitelikli öğrenci getirmeliyiz ne kadar çok üniversite açarsak o kadar iyi diye bir konu kesinlikle yoktur. Ne kadar çok nitelikli öğrenci getirirsek o kadar iyidir. Aksi halde bugün yaşadığımız bazı huzursuzlukları yaşamaya devam ederiz (cinayet, hırsızlık, uyuşturucu vs…) Ve bu durum gelecek olan nitelikli öğrenciyi de etkiler ve gelmezler. Dolayısıyla bu konularda dikkatli olunması gerekiyor. Turizm de ulaşım sorununu aşamadık aşmak için daha çok çalışmalıyız. 
Acilen yapılması gerekenlere gelince süratle trafik konusunda eğitim almalı toplumsal kültürüme dönmeliyiz sevgi ve saygıdan uzaklaşmadan yaşamaya çalışmalıyız.” 

Özel Tahsin (Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı): 
“Tabi ki gelişmedik desek doğru olmaz. Hiçten var olduk. Hele ekonomik açıdan iyi konumdayız dersem yalan olur. Siyasi açıdan is hoşgörü ve demokrasi yerleşmiştir ama sistem yerleşememiştir. Ülkede kişisel menfaatlerden uzak durulmadığı, popülizmden uzak durulmadığı sürece de siyasi anlamda ne yazık ki ilerleme sağlayamayacağız. 
Ekonomik sorunlarımız ilk başta geliyor şu anda en önemli konu doğalgaz ve hidrokarbon konusudur bu kapsamda siyasiler tüm siyasi partiler ortak bir karar alarak birlikte hareket etmelidir. 
Acilen yapılması gereken konuya gelince o da kamu reformudur. 
Çok fazla bürokrasi ile uğraşıyoruz. Bunlardan artık kurtulmamız gerekiyor.


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473