banner564

‘Var olmak için şart’

Cumhurbaşkanı Akıncı, gelişmek ve kalkınmak için bilim ve teknoloji alanlarında atılacak adımların önemli olduğunu söyledi

‘Var olmak için şart’
banner598

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün (ODTÜ-KKK) Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin (KALTEV) açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Bu topraklarda köklerimizi salıp ilelebet var olmak için, ambargolara rağmen, gelişmek ve kalkınmak zorundayız” diyerek,  bilim ve teknoloji alanlarında atılacak adımlarla bunun başarılabileceğini söyledi. Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Teknoloji Vadisi’nin siber güvenlik, yenilenebilir enerji, ileri malzemeler, akıllı sistemler, su ve atık yönetimi ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda KKTC'nin hem bugününe hem yarınına yatırım yapacağını belirtti.
ODTÜ-KKK Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin (KALTEV) açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
KALTEV’deki açılış törenine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Ersin Tatar, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ile komutanlar, bakanlar, milletvekilleri ve askeri ve sivil yetkililer katıldı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Bu topraklarda köklerimizi salıp ilelebet var olmak için, ambargolara rağmen, gelişmek ve kalkınmak zorundayız” diyerek,  bilim ve teknoloji alanlarında atılacak adımlarla bunun başarılabileceğinin, ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin yaşama geçmesiyle ortaya çıktığını vurguladı. 

Akıncı: Gelişmek ve kalkınmak zorundayız
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, oldukça anlamlı bir açılışta yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle konuştu:
“İki yıl kadar önce, 22 Mayıs 2017 tarihinde, KKTC’de bilime ve teknoloji üretimine katkı sağlamak amacıyla oluşturulan ODTÜ Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin temel atma töreninde yine birlikteydik. O günkü konuşmamda, ‘KALTEV’in sembolü olan ve üretkenliğin, emeğin, alın terinin yanında köklü olmayı çağrıştıran zeytin ağacı gibi, bu topraklarda köklerimizi salıp ilelebet var olmak için, ambargolara rağmen, gelişmek ve kalkınmak zorunda olduğumuza; bilim ve teknoloji alanlarında yapacaklarımızla bunu başarma gücüne sahip olduğumuza inandığımı söylemiştim. Temel attığımız günden iki yıl sonra bu önemli proje hayat buluyor. İki yıl önce seslendirdiklerimizin artık yaşama geçtiğini görmemiz, böylece mümkün hale gelmektedir.”

Oktay: Teknolojik atılım sürecinin başlangıcı
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay konuşmasında, "KKTC, bilim ve teknolojiyi sadece kullanan veya tüketen değil bilgiyi üretebilen, Ar-Ge kapasitesi güçlü ve teknoloji geliştirme yeteneği yüksek bir konuma gelecektir" dedi.
Oktay,  KKTC'nin nanoteknoloji, yenilenebilir enerji, savunma sanayi ve tarım gibi birçok stratejik alanda teknoloji gelişim üssü olacak vadinin açılışında bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Kalkanlı Teknoloji Vadisi'nin ülkede teknolojik atılım sürecinin başlangıcına vesile olmasını dileyen Oktay, KKTC'nin kurulmasını ve bugünlere ulaşmasını canları pahasına sağlayan şehitleri rahmet, kahraman gazileri şükranla andı.
Oktay, Kalkanlı Teknoloji Vadisi'nin üniversite öğrencileri, uluslararası araştırmacılar ve firmaları aynı Ar-Ge ortamında buluşturması sayesinde sadece KKTC ve Türkiye'nin değil, bölgesel ve küresel sorunlara da akılcı çözümler üretecek potansiyele sahip olacağını ifade etti. Oktay, girişimci fikirleri kuluçka merkezlerinde olgunlaştırmak üzere çalışan araştırmacılar ile endüstri arasında üretken iş birlikleri kuracak bir ekosistem olarak tasarlanan merkezin Kuzey Kıbrıs’ı bilim ve teknoloji üssüne dönüştüreceğini vurguladı.

Teknoloji üretimi önemli bir çıkar yol 
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök de,  Kalkanlı Teknolopji Vadisi ile ODTÜ’nün bilgi ve birikimlerinin KKTC’ye aktarılacağını kaydetti.
Kök,  Teknoloji Vadisi ile ODTÜ’nün Ar-Ge konusundaki öncü rolünü KKTC’ye de taşımayı amaçladıklarını ifade etti. ODTÜ-KKK Rektörü Prof. Dr Nazife Baykal da,  “Haksız izolasyonlar ile mücadele eden KKTC’nin arzu ettiğimiz rekabet edebilir ve güçlü noktaya gelebilmesi için bilim ve teknoloji üretimi önemli bir çıkar yol” diyerek,  KKTC’nin 100 binin üzerinde üniversite öğrencisi ve araştırmacısıyla büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Foto>açılış

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473