banner564

Öncelikli konu

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Türkiye ile KKTC arasındaki uçak fiyatlarının aşağılara çekilmesi için Ankara’da görüşmeler yapacağını söyledi

Öncelikli konu
banner598
Çiğdem AYDIN 
   Turizm Bakanı Dr.Faiz Sucuoğlu, Türkiye ile KKTC arasındaki uçak fiyatlarının, özellikle bayram ve okul dönemlerinde çok yükseldiğine ilişkin şikayetlerin dikkate alındığını ve bu konuyu Ankara’da ele alacağını söyledi.
   Diyalog’a yaptığı açıklamada, turizm gelişebilmesi için ulaşım maliyetlerinin aşağılarak çekilmesi gerektiğini kabul eden Turizm Bakanı, “Bu konu önceliklerimiz arasındadır”dedi.
   Sucuoğlu, sorularımızı şöyle yanıtladı:
   Soru:Sayın Bakan Rumlar ekonomik krizi atlatabilmek için turizme daha da ağırlık verdiler. Baf Havaalanınında vergileri düşürerek, Avrupa’nın birçok ülkesinden özel havayolu şirketlerini adaya çektiler. Bizde Ercan Havaalanı vergileri Baf'tan daha yüksek deniliyor. Bu konuda bir araştırmanız var mı?. Ayrıca Ercan konusunda iki ortak kavgalı. Şartlar yerine getirilmiyor. Son durum nedir?
   Yanıt:Gerçekten Ercan’da hala kaotik bir durum söz konusu gördüğüm kadarıyla yoğun bir çalışma var. Bu Bakanlar Kuruluna da yansıyor, Ulaştırma Bakanı bu konuda çok ciddi mesai harcıyor. Sanıyorum önümüzdeki kısa süre içerisinde özellikle yeni havalimanının kalkış pistlerinin yapılması konusunda yine terminalin daha güneye taşınması konusunda ortaya çıkan o problemler de çözülmek üzere ama tabi bunları söylüyorum fakat gelen turisti bu ilgilendirmez bu sizin iç meselenizdir. Bizim ev ödevimizi Havalimanından başlayarak yapmamız gerekiyor. Turist hizmet bekler ve bunu sağlamalıyız. Hükümet olarak bir yaptırımdan ziyade iyi niyetle çözmek daima daha iyidir mantığıyla yaklaşıyorum. Evet  Baf’taki vergiler düşürüldü doğrudur bu konuyla ilgili paydaşlarla da görüşeceğiz.” 
Tavan ücret uygulanmalı
   Soru: İstanbul-Trabzon arası 1 saat 55 dakikalık bir uçuşu tek yön 60 ile 140 TL arasında uçabiliyorsunuz. Ama Kıbrıs özellikle bayram ve okulların açılması döneminde korkunç  pahalı. Bayram günlerinde bazı insanlar buraya tek yön bilet için 500 TL ödedi ve uçuş süresi Trabzon'dan daha kısa. İstanbul-Ercan 1 saat 20 dakika. Bu konuyu THY yetkilileri, hatta bizzat Türkiye hükümeti ile ele almayı düşünüyor musunuz?
   Yanıt: Kesinlikle birinci sıradaki konularımızdan biridir. Türk Hava Yollarının sefer sayılarını artırmaktır. Şu anda Ankara ziyareti gündemimizde. Türkiye’deki görüşmelerimizde bu ilk sırada konuşacağımız konudur. Bu konular masaya yatırılacak özellikle ulaşım konusu ve THY’nin sefer sayılarının artırılması yönünde iddialı projelerimiz olacak ve taleplerimiz de bu yönde olacak. Turizm için turisti adaya ulaştırabilmek gerekiyor ve maalesef deniz kapılarımızı şu anda kadar etkin kullanma becerisini gösteremedik  şu anda gelen turistin yüzde 97’si Ercan’dan ülkemize giriş yapıyor fakat benim havalimanına gelen şirket ve uçak sayısı kısıtlı eğer bu problemi çözmezsek hedeflediğimiz 40 bin yatağa karşılık 3 milyon turist ve kendi kendimize yeter olma hedefi bu şekilde sekteye uğrar. Malta ayarına geldiğinizi düşünün çevre konusunda ama uçak inmiyor adanıza neye yarar. Sadece Ercan değil kara sınır kapılarımızdan geçecek ve Kuzey Kıbrıs’ta 7 gece 7 gün kalacak turistler için tur operatörleri ve acenteleri için de teşvik programlarımız vardır.” 
Çevre kirliliği hat safhada
   Soru:Turizmi olumsuz yönde etkileyen çevre kirliliği konusunda hükümet kararı gerekiyor. Bu konuda herhangi bir çalışma var mıdır?.
   Yanıt: Turizmde en büyük problemimiz veya ilk sıradaki sorunumuz çevredir. Özellikle Avrupalı turist otelden çıktığı anda veya Ercan’dan çıktığı anda kirli ve düzensiz bir çevre ile karşılaşıyor. Gerek Türkiye’den gerekse Avrupa’dan gelen turistler çevreye aşırı derecede duyarlı. Ve bu kirlilik büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor. Tabi ki bu kimin elinde bu bizim elimizde ülkenin her paydaşının vatandaşların dahil Turizmi ve çevreyi bir yaşam şekli haline getirmemiz gerekiyor. Bu farkındalığı ve sorumluluğu hissettireceğiz. Halkın kendisinin bu bilinci kazanması gerekiyor. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanı Dürüst ile de bir görüşme yapacağım ve tıpkı uyuşturucu maddelerle savaşmanın eğitim müfredatına alındığı gibi Çevre bilincinin de 5 yaşındaki çocuklardan tutun da ileri aşamalara kadar eğitim müfredatına alınması için girişimde ulunacağız en azından gelecek dönem için. Ve artık çocukların aileleri eğitebileceği bir konu haline getireceğiz farkındalık açısından.”
Bakan Sucuoğlu, suyun tadına da baktı
Öte yandan Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu dün, KKTC Su Temin Projesi kapsamında Türkiye’den borular aracılığıyla adaya gelen suyun boşaldığı Güzelyalı sahilinde incelemelerde bulundu.
Türkiye’den gelen suyun tadına da bakan Sucuoğlu, bölgede basına yaptığı açıklamada, Türkiye’den borularla getirilen suyun özelde KKTC genelde de tüm Kıbrıs’ın su sorununu çözebileceğini ifade etti.
Deniz kısmında 66,5 kilometrelik boru döşenen projenin ölçek açısından dünyada bir ilk olduğunu kaydeden Sucuoğlu, suyun Kıbrıs Rum kesimine karşı KKTC halkına “stratejik bir avantaj” sağlayacağını kaydetti.
Proje’nin hayata geçmesi için katkı koyan herkese teşekkür eden Sucuoğlu, “Kurak kabul edilen bu adanın kaderini bir anda değiştirecek bir süreç…” dedi.

Ankara’da Türkeş ve Topçu ile görüşecek
Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu bugün, Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’nun daveti üzerine Ankara’ya gidiyor.

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2015, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474