banner564

Önemli reformlar yolda

Çevreyi kirletenlere ceza yazılacağını belirten Bakan Ataoğlu, turistlerin ulaşım kolaylığını sağlamak için Mağusa-Bafra arasında hızlı feribot seferi başlatılacağını söyledi

Önemli reformlar yolda
banner598

 Özlem Güran AKKORLU   

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, çevre kirliliğinin önüne geçebilmek maksadıyla Bakanlık hukukçusunun bir yasal değişiklik üzerinde çalıştığını  Meclis açıldıktan sonra yapılacak bir değişiklik ile Çevre Dairesi ve Turizm Bakanlığı’na bağlı iki ayrı ekibin sürekli devriye gezerek çevreyi kirletenlere cezalar yazacağını vurguladı.
Ataoğlu, yapılacak yasa değişikliği sonrasına görev paylaşımının getirileceğini, yerel yönetimler ve polisle de çevreyi kirletenlere ceza yazma konusunda görev paylaşımı yapılacağını belirtti ve  cezadan elde edilen paranın bir katkı olarak cezayı yazan  belediyede kalacağını söyledi
Turistlerin KKTC’de en çok çevre kirliliğinden şikâyetçi olduklarını vurgulayan Ataoğlu, Çevre Dairesi’nin sivil toplum örgütleriyle birlikte temizlikle ilgili yaptığı ciddi çalışmalar sonrasında hala aynı noktada olunduğunu görmenin üzüntü verici olduğunu belirtti. Ataoğlu,  şu an çevre konusunda ceza yazma yetkisine sahip personelin 24 saat hizmet veren “Alo  123’e “ gelen ihbarlarla ilgili  yaptığı denetim sonucunda ceza yazdıklarını anlattı.

Bafra-Mağusa arası feribot seferleri…
Şehirden uzak olan otellerde kalan turistlerin ciddi ulaşım sıkıntısı yaşadığını da ifade eden Ataoğlu, bunu bir nebze hafifletmek için Mağusa -Bafra arasına hızlı feribot seferleri koymayı düşündüklerini belirtti. İlk etapta  50-100 kişilik olacak olan bu seferlerin daha sonra yaygınlaştırılabileceğini de belirten Ataoğlu, bu yöndeki çalışmaların başladığını kaydetti.

“Bafra’da eğlence merkezi”
Bakanlar Kurulu’nun verdiği yetkiyle Bafra bölgesinde Şehircilik Dairesi’yle birlikte bir eğlence merkezi planlaması içerisinde olduklarını söyleyen Ataoğlu, amaçlarının hem orda konaklayan turistler hem de yerli halkın gidebileceği  eğlence yerleri yaratmak olduğunu kaydetti.

Türkiye’den gelen turist azaldı
Ataoğlu,  KKTC’ye Türkiye’den gelen turist sayısında artış, yabancı ülkelerden gelenlerin sayısında ise az da olsa bir düşüş yaşandığını kaydetti.
Bunun sebebinin yabancı yolcuların  TC üzerinden seyahat etmek istememesi ve İsrail gibi bazı pazarların Rum tarafının engellemesiyle karşılaşması olduğunu dile getiren Ataoğlu, son zamanlarda yapılan çalışmalar neticesinde İngiltere pazarında az da olsa bir iyileşme kaydedildiğini belirtti.
Kara giriş kapılarından ülkeye giren günü birlik turistlerin oranında geçen yıla oranla yüzde 18.2’lik  oranında bir artış gözlemlendiğini kaydeden Ataoğlu, bu oranın yüzde 10.5’ini Güney’e giden yabancı  turistlerin oluşturduğunu ifade etti.

Müzeler açılacak… 
Ataoğlu, 1979 yılından bu yana KKTC’de müze açılmadığını da  belirtti.
Her ilçeye bir müze anlayışıyla hareket ettiklerini ve ilk müzeyi İskele’de açtıklarını belirten Ataoğlu, Mağusa’da Şömineli Ev isimli tarihi yapının restorasyonunun yapıldığını ve kısa sürede açılacağını, hemen yanında Polis Binası’nın proje çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Kilim: Bu yıl birçok olumsuzluk yaşadık
Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim de yaz sezonunun çok iyi olmamakla  beraber çok kötü  de geçmediğini, sezonun hala devam ettiğini ve  pek yakında kış operasyonlarının başlayacağını kaydetti.

Kilim, bu yıl bir çok olumsuzluk yasadıklarını, öncelikle Antalya bölgesinin revaçta olmasının tur operatörlerini Antalya bölgesine yönelttiğini  ve  geçen yıl KKTC’ye gelen 100.000  İsrailli misafirin Güney Kıbrıs’ın engellemeleri neticesinde KKTC’ye gelemediğini belirtti.
Kilim,  Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan ekonomik ve  sosyal problemlerden dolayı KKTC’ye Türkiye’den gelen turist sayısında da düşüş olduğunu anlattı.
2018 yılının son aylarında Turizm Bakanlığı ile İngiltere pazarında reklam tanıtım kampanyaları başlatacaklarını ve hedeflerinin bu kampanyaları  tüm yıla yaymak olduğunu söyleyen  Kilim, dövizin TL karşısında değer kazanışının iyi tanıtım ile 2019 yılı için bir fırsata  dönüştürülebileceğini de kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473