banner564

Önlem alınmalı

İbrahim Akın, ülkedeki yasal boşluk nedeniyle özellikle internet üzerinden yapılan araç satışlarının hem galericileri hem de devleti zarara uğrattığını belirtti

Önlem alınmalı
banner598

 Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın, piyasada dolaşan ikinci el araçların sayısını ve satış rakamlarını bilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Akın, yasal boşluktan dolayı dışarıdan özellikle de internet üzerinden araç satışı yapıldığını belirterek, “Bu durum hem bizi gelir hem de devleti vergi kaybına uğratıyor” dedi.
Akın, konuşmasının devamında şunları aktardı, “Piyasada kaç tane 2. El aracın olduğunu saymak mümkün değil. Bunun nedeni de galeriden fazla internette olan araba satışlarıdır. Hepsi kayıt dışı olduğu için bunu tespit etmek mümkün değil. Araç kayıt dairesinden de bunu bulamayız. İnsanlar galeri galeri gezip, devir formu alıyor. Elindeki aracı ise ayaklı galeriye satıyor. Sadece vatandaşlar değil öğrenciler de bu işi yapmaya başladı.  Galeriler kayıt altındadır fakat bu şekilde satış yapanlar kayıt altında değildir. Sokaktaki satışların da kayıt altına girmesi lazım. Devletin bu işten yaklaşık 3-4 milyon TL kadar kaybı vardır. Satılan araçların araç kayıt dairesinde devri olmaz, araba kayıt dışı olduğu için seyrüsefer, egzoz emisyon ve muayene gibi kontrolleri yapılmaz. Sonra da araçlar sağlıksız bir şekilde yolda seyrediyor. Bu sıkıntı da birçok sıkıntıyı tetikliyor.

“Kayıt dışılığı önlemek için tasarı hazırladık”
Biz yaklaşık 1 buçuk yılan beridir, kayıt dışılığı önlemek için çalışıyoruz. Elimizdeki önerinin geçmiş hükümetler tarafından uygulanacağı tartışılırdı. Çalışmayı tasarı haline getirdik, yeni hükümetle umarım bu sorunu çözeriz. Geçen yıl bu konu, Türkiye’de gündeme getirildi ve merdiven altı satışlar yasaklandı. Bu konuda ağır şart getirdiler. Bu çalışma ile her şey kayıt altında olacak. Biz vergimizi ödüyoruz, çalışanımızın ve araçlarımızın sigortasını ödüyoruz, antrepo izni ödüyoruz. Tüm bunları yerine getirdikten sonra biz araç satabiliyoruz. Onlar ne yapıyor? Hiçbir şey.

“Sektör inim inim inliyor”
Bu işler kayıt altına alınırsa, kayıtsız personeli de kayıt altına alacağız. Sistemin tamamen değişmesi lazım. Sistem değişmediği sürece, bu sorunlara çözüm bulunamayacak. Sektör inim inim inliyor. Bu kadar insan tüm ödemelerini yaparak satış yapıyor. Onların yaptığı kaçak iş haksızlıktır.

“Sol direksiyonların değeri yok”
Sol direksiyon araçlar 2004 yılından beridir ülkeye girmiyor. Son 1 yıldır burada yaşayan çift uyruklu vatandaşlar için Türkiye’de bu araçları 2 yıl kullanma hakları var. Sol direksiyon araç sayısı 2004’te 5-6 bin civarıydı. Şimdi ise bu araçların binden az olduğu tahmin ediliyor. Zaten araçların Türkiye’ye gidecek durumu da kalmadı. Öğretim görevlisi olanlara izin verin götürsünler dedik, milli servet heba olmasın dedik ama olmadı. Zamanla bu araçların değeri sıfıra düştü.  Bu araçların şu an bir değeri yok o yüzden 3-4 bin STG civarındadır değeri.

“Devirler yapılmıyor”
Sistemin çarpıklığı uzun zamandan ileri gelir. Bu konunun bir komite çerçevesinde ele alınması lazım. Vatandaş aracı kime satacaksa, onunla araç kayıt dairesine gidip devrini yapmalıdır. Devir işlemi yapılmadan satarsa, o da gidip bir başkasına, daha sonra o da bir başkasına satacaktır. Devirler de yapılmıyor. Araçların trafikte güvenle seyretmesini de sağlayacak bu yeni sistem. Kayıtsız olarak bu ticareti yapan da vergi ödesin ve kayıt altına girsin. Ben bu işe 31 senemi verdim. Bu konuda tüm arkadaşlarım mustariptir. Satış yapacak olan o zaman galeri açsın.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474