banner564

Çekim merkezi olacak

YDÜ’deki temel atma törenine katılan yetkililer, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi'nin turizm açısından önemine dikkat çekti

Çekim merkezi olacak
banner598

 Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin temel atma töreni dün Yakın Doğu Üniversitesi’nde (YDÜ) gerçekleştirildi. 

YDÜ tarafından, ülkedeki sanatsal yaratıcılığı kitlelere ulaştırmak, kültürel kimliği uluslararası sanat ortamıyla paylaşmak ve toplumun sanatla bütünleşmesini sağlamak amacıyla kurulacağı belirtilen müze, KKTC’nin ilk modern sanat müzesi olma özelliğini taşıyacak. 
Törene; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, bazı milletvekilleri, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Suat Günsel, YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, akademisyenler, sanatçılar ve davetliler katıldı. 

Akıncı: Turizm açısından da önemli
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı konuşmasında müzenin zaman içinde turizm açısından da çekim merkezi oluşturacağına inandığını söyledi. Akıncı, “Burası da, öyle inanıyorum ki kendi toplumumuzun dışında dış dünyadan gelecek olan toplumlar açısından da bir çekim merkezi oluşturacaktır. Atılmakta olan bu hayırlı adımın başarılarla dolu olmasını temenni ediyorum” dedi. 
Akıncı, müzenin sanatçılar açısından da faydalı olacağına inandığını belirterek, daha fazla üretim yapabileceklerini bir ortamın oluşacağına inandığını kaydetti. 

Erhürman: Bir hayal gerçekleşiyor
Başbakan Tufan Erhürman, ülkede bir modern sanat müzesi açılması hayalinin onlarca yıldan beri kurulduğunu, bu hayalin temel atma töreninin gerçekleşiyor olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. 
Halkın sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlama hedefi doğrultusunda çalıştıklarını, ekonomik kalkınma boyutunun bugünlerde sancılı bir evreden geçtiğini, böyle dönemlerin de yaşanabildiğini söylen Erhürman, ekonomik ve sosyal kalkınmanın bir arada götürülmesinin önemine vurgu yaptı. 
Erhürman, Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik kalkınmayı sağlama yönünde çaba sarf etmeye devam edeceğini, kültür, sanat, bilim alanlarında da hızla ileriye doğru atılım gerçekleştirmek zorunda olduğunu kaydetti. 

Özyiğit: Müze önemli
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, YDÜ’nin ilklere imza attığını, Kıbrıs Türk toplumunun varoluşu bakımından müzenin önemli olduğunu kaydetti. 

Günsel: Yeni bir mihenk taşı
YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Suat Günsel, müzenin geçmişe sahip çıkma, bugün ve geleceği yaratma amacı taşıdığını belirtti. 
Müzenin, KKTC halkının kendi ülkesinde ve uluslararası alanda varoluşunda yeni bir mihenk taşı olacağını dile getiren Günsel, Kıbrıs Türk sanatçılarının yarattığı eserlerin sergileneceğini kaydetti. 
Günsel, müzenin Kıbrıslı Türk sanat ve sanatçılarının tanıtımına katkı sağlayacağını söyleyerek, toplumsal ve bireysel özgürleşme sürecinde de önemli rol oynayacağını belirtti. 
YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, YDÜ’nün bilimsel ve teknik faaliyetlere olduğu kadar kültür ve sanata da önem verdiğini belirterek, başarılara değindi. 
Törende ayrıca; Gagavuzya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Vitali Vlah, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov da birer konuşma yaptı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473