banner564

Ortak mesaj

Akıncı ile Türkeş, Cumhuriyet Bayramı töreninde yaptıkları konuşmada, güçlü bir KKTC’nin, adil ve kalıcı bir çözümün teminatı olduğuna vurgu yaptı

Ortak mesaj
banner598
KKTC’nin 32. Kuruluş yıldönümünde, Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri çerçevesinde Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda tören düzenlendi.
Tören alanı bayraklarla süslenirken, töreni izleyen vatandaşlara KKTC ve TC bayrakları ve balon dağıtıldı.
“Saat 10.00’da başlayan törene Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı adına Genel Sekreter Fahri Kasırga, TBMM Başkan Vekili Naci Bostancı , Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Türk Silahlı Kuvvetleri adına TSK Temsilcisi Genel Kurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler, KTBK Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, GKK Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Ana Muhalefet DPUG Genel Başkanı Serdar Denktaş, bazı bakanlar, milletvekilleri, kurum kuruluş dernek temsilcileri, diğer bazı yetkililer ve konuk heyetler ile vatandaşlar katıldı.”
İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, tören birliklerini denetleyerek halkın bayramını kutlamasıyla devam etti.
Törende Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sundu.
Törende, ayrıca Yeşilırmak ve Erenköy’den getirilen KKTC ve Türk bayrakları atletler tarafından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya takdim edildi. 

Akıncı: Dr. Küçük ve Denktaş’ı rahmetle anıyorum
Törende daha sonra, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş birer konuşma yaptı. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC’nin 32. Kuruluş Yıl Dönümü nedeniyle Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda yer alan resmi geçit töreninde yaptığı konuşmaya, tüm yaşamlarını Kıbrıs Türk halkının var oluş mücadelesi için hasreden merhum liderler Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş’ı rahmetle anarak başladı.
Akıncı konuşmasında, Kıbrıs’ta 1968’den beri devam eden müzakere sürecinde önemli bir dönüm noktasına ulaştıkları inancını ifade ederek, “Neredeyse yarım yüzyıldır devam eden müzakereler sonuçsuz bir şekilde sonsuza kadar devam edemez” dedi.
Çözümün 10 yıl öncesine göre zor hale geldiğini, 10 yıl sonra çok daha zor ve belki de bugün öngördükleri çerçevede artık imkansız olacağına işaret eden Akıncı, şu anki fırsatı gelecek kuşaklar adına en iyi şekilde değerlendirmenin akıl işi olduğunu vurguladı.
Akıncı, federal bir çözüm için iyi niyetli ve kararlı davrandıklarını, siyasi eşitliğe, güvenlik ihtiyacına ve iki kesimliliğe özel önem verdiklerini belirterek, çözümün yaşanmışlıklardan dersler çıkarılarak kurgulandığı takdirde yaşayabilir olacağını söyledi.

KKTC her açıdan güçlenmeli
KKTC’nin her açıdan güçlenmesi için uğraş vermenin, ayrılığı kökleştirmek anlamında değil, eşit ve güçlü bir birlikteliğe hazırlanmak olduğunu da ifade eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum tarafının da bu yalın gerçeği artık kavraması gerektiğini kaydetti.
Akıncı, Rum tarafında federasyon için yapılan “ideal çözüm değil, acı veren bir uzlaşma” söylemini eleştirerek bu söylemin son derece rahatsız edici olduğunu ve Rum toplumuna olumsuz mesaj verdiğini belirtti.



“Asıl belirleyici olan  iki halkın iradesi”
Akıncı, “Ancak şunu açıklıkla ifade etmek isterim. Uluslararası toplumun ve 3. tarafların ilgi ve desteği önemli olmakla birlikte, asıl belirleyici olan Kıbrıs’ta yaşayan iki halkın iradesidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bulunacak çözümün asıl sahiplerinin iki toplum olacağını ve çözümün sürdürülebilirliliğinin en başta toplumların bunu ne kadar benimsedikleriyle yakından ilgili olacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Akıncı, bu nedenle ekibiyle birlikte sürecin ilk gününden beri halk adına yürüttüğü müzakerelerde en çok bulunacak çözümün, halk tarafından gönül huzuru içinde onaylanabilecek bir çözüm olmasına dikkat ettiklerini söyledi.

Türkeş: Adil bir çözüm istiyoruz
KKTC’nin 32. kuruluş yıl dönümü törenlerine Türkiye Hükümeti’ni temsilen katılan Tuğrul Türkeş, Lefkoşa’da Dr. Küçük Bulvarı’nda düzenlenen resmi geçit töreninde konuştu. Konuşmasında KKTC’nin kuruluşunun 32’nci yıldönümü vesilesiyle KKTC’de bulunmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğunu dile getiren Türkeş, başta TC Cumhurbaşkanı ve TC Başbakanı olmak üzere tüm Türk Milletinin selam ve sevgilerini getirdiğini kaydetti.
Tuğrul Türkeş  Kıbrıs’ta varılacak kalıcı ve adil bir çözümün, bölgenin acilen ihtiyacı olan istikrar unsurlarına bir yenisini ekleyeceğini vurguladı.

“Su adanın tamamına hayat verebilir”
Türkeş, Kıbrıs’ta devam eden müzakere sürecine hakim olan mevcut olumlu atmosfer değerlendirilerek daha fazla vakit kaybetmeksizin çözüme ulaşılmasının mümkün olduğunu söyledi ve bunun için Türkiye’nin garantör ülke olarak her türlü desteği vermeyi sürdüreceğini ifade etti.
Asrın Projesi’yle Kıbrıs’a gelen suyla ilgili Tarım Master Planı çalışmalarının sürdüğünü; bu planla KKTC’nin hiç olmadığı kadar yeşil bir görünüme kavuşacağını dile getiren Tuğrul Türkeş, “suyun sadece KKTC’ye değil Ada’nın tamamına hayat verebilmesini, adil, kalıcı ve kapsamlı çözümün bununla taçlanmasını gönülden dilediğini” söyledi.

“Birlikte şevkle çalışacağız…”
Türkeş, Kıbrıs Türkü’nün genç kuşaklarına güçlü bir toplum güçlü ve sürdürülebilir bir ekonomi temelinde yükselen bir KKTC bırakmayı umduğunu vurgulayarak, “Bu kurulmasını umduğumuz kalıcı siyasi çözüm ortamında Kıbrıs Türkü açısından en önemli teminatı teşkil edecektir. Biz ortak hedeflerimize ulaşmak için KKTC hükümetiyle önümüzdeki dönemde de birlikte şevk ve heyecanla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2015, 11:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473