banner564

Osman Ertuğ uyarıda bulundu

Barbaros’un çalışmalarını tamamlamasının ‘geri çekilme’ anlamına gelmediğini söyleyen Osman Ertuğ, “Rumlar, sondaj çalışmalarına yeniden başlarsa geri gelir” dedi

Osman Ertuğ uyarıda bulundu
banner598
Remzi SAMAR  
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ, Kıbrıs Türk tarafı adına Türkiye’nin ilan ettiği Seyir Duyurusu (Navtex) çerçevesinde çalışma yürüten Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin çalışmalarını tamamlamasının “geri çekilme” anlamına gelmediğini söyledi.
Ertuğ, Barbaros’un geri çekilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, “Rumlar kazılarına yeniden başlarsa Barbaros gene gelecek” dedi. 
  Diyalog’a konuşan Osman Ertuğ, Kıbrıslı Türkler adına müzakereleri yürüten Ergün Olgun’un açıklamalarının çarptırılmaması gerektiğini kaydetti. Rum tarafının müzakere masasına oturması için Barbaros’un geri gönderilerek taviz verileceğinin akıllara bile gelmemesi gerektiğine vurgu yapan Ertuğ, “Bazı arkadaşlar Türkiye Barbaros’u geri çekiyor şeklinde yansıttı. Bu yanlıştı. O yönde bir tavır doğru değil. Rumlar kazılarına yeniden başlarsa Barbaros vakit kaybetmeden geri dönüp yeniden çalışmalara başlayacak” diye konuştu. 

“Kuyuların boş olduğu biliniyor”
  Rumların Kıbrıs açıklarında yaptığı doğal gaz arama çalışmalarının hüsranla sonuçlandığını aktaran Ertuğ, kuyulardan birisinin daha boş çıktığına işaret etti.  Rumların araştırmalarında kuyularının çoğunu boş oldukları halde çalışmalarına devam ettiğini savunan Ertuğ, Rumlar adına sondaj çalışmaları yapan şirketlerin de söz konusu durumdan memnun olmadıklarını iddia etti.


“Türkiye üzerinden pazarlanmalı”
 “Rumların araştırma yaptıkları bölgelerdeki petrol ve doğal gaz küçük miktardadır” diyen Osman Ertuğ, “Bunların bir anlam ifade etmesi için gazın Türkiye üzerinden pazarlamaları gerekiyor. Bugün Kıbrıs petrol ve gazı çok az miktarlardadır. Mozambik’te bulunan 450 trilyon ayaklıktır. Kuveyt gaz fiyatları düştü diye kuyularını kapattı” dedi. 

“Rum halkı kandırılıyor”
  Rumların çalışmalarını psikolojik olarak halkını yatıştırmak için sürdürdüğünü iddia eden Ertuğ, “ İşte refah önümüzdedir diye, bir de bizlere karşı koz olarak kullanmaları için abarttıkça abarttılar. İşin aslı budur. Ama bazıları, işin detayını bilmeyenler bu oltaya takılıyor” şeklinde konuştu.  

“Masaya dönmesini bekliyoruz”
 Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’e gerek Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun gerekse kendisinin geçmiş olsun dileklerinde bulunduklarını hatırlatan Ertuğ, “Kendisine tekrar geçmiş olsun diyoruz. Kendisinin kısa zamanda sağlığına kavuşup masaya dönmesini bekliyoruz” dedi.  

“Yolun sonu olarak değerlendirmiyoruz”
 Osman Ertuğ, Anastasiadis’in Türkiye’ye ait sismik araştırma gemisinin, KKTC ile yapılan antlaşma altında Kıbrıs açıklarında araştırma başlatmasını gerekçe göstererek müzakerelerden çekilmesiyle Ekim ayında durağan bir döneme giren müzakere sürecini, Kıbrıs Türk tarafı olarak “yolun sonu” olarak değerlendirmediklerini yineledi. 
Müzakerelerde son aşamalara gelindiğine dikkat çeken Ertuğ, Rumlardan ön koşulsuz müzakere masasına dönmelerini beklediklerini ifade etti. 

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2014, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474