banner564

Oy sayımı uzun sürecek

Propaganda süreci Cumartesi saat 18.00’de sona erecek, seçimlerin kesin olmayan sonucu ancak pazartesi günü açıklanacak

Oy sayımı  uzun sürecek
banner598
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) Narin Ferdi Şefik, 7 Ocak Pazar günü yapılacak Milletvekilliği Erken Genel Seçiminin sonuçlarının açıklanmasının geçmiş yıllardaki seçimlere oranla daha uzun süreceğini, gayrı resmi sonuçları pazartesi sabahtan önce hazırlayabileceklerini düşündüklerini söyledi.
YSK Başkanı Şefik, 7 Ocak Genel Seçimleri öncesinde Cumartesi günü saat 18.00 itibariyle propaganda sürecinin sona ereceğini anımsattı. 
Bu tarihten itibaren propagandanın yasak olacağını dile getiren Şefik, bu dönemde basın yayın organlarında propaganda nitelikli yayın yapılmamasını istedi, aksi halde yasal yetkilerin kullanılacağını söyledi. 
7 Ocak Pazar günü ise 19.00’a kadar yayın yasağı olduğunu, 19.00-21.00 arasında sadece YSK’nın verdiği bilgilerin kullanılabileceğini hatırlatan Şefik, basından bu kurallara özen göstermesini, sosyal medyadan da bu bağlamda yayın yapılmamasını istedi.
Şefik, dün öğleden sonra basın toplantısı düzenleyerek, oy verme şekilleri, seçim ve yayın yasakları hakkında bilgi verdi. 

“Üç şekilde oy verilebilir”
Örnek oy pusulasını yeniden basın mensuplarıyla paylaşan Şefik, nasıl oy kullanılacağı konusunda defalarca açıklama yaptıklarını, seçmenlere seçim kartıyla birlikte gönderilen broşürde de oy kullanımıyla ilgili kuralların paylaşıldığını hatırlattı.
Daha sonra oy verme şekillerini anlatan Şefik, “mühür”, “mühür artı tercih” ve “karma” oy verme kuralları ile ilgili bilgi verdi. 
Mühür şeklinde oy kullanıldığında ilgili partideki tüm adaylara bir oy verilmiş olacağını anlatan Şefik, mührün boş kutu ve üzerindeki parti ambleminin olduğu bölgelere vurulması halinde geçerli olacağını ancak yan partinin alanına ya da adayların isimlerine denk gelmesi halinde geçersiz olacağını dile getirdi.
Mühür artı tercih şeklinde oy verileceğinde ise seçmenin mühür vurduğu partinin adayları arasında tercih hakkı olduğunu belirten Şefik, tercih hakkı kullanıldığında sadece mühür vurulan parti adayları arasında tercih kullanılabileceğini vurguladı.
Şefik, her ilçede tercih kullanma zorunluluğu olmadığını ancak tercih kullanılan ilçede, o ilçe adaylarının yarısı kadar tercih yapılması gerektiğini kaydetti.
Tercih kullanılan ilçede tercih sayısının adayların yarısından az ya da fazla olması halinde sadece o ilçedeki tercihlerin geçersiz olacağını anlatan Şefik, her halükarda mührün geçerli olacağını anlattı.

“Karma oy kullanacaklar dikkatli olsun”
Karma oy kullanmak isteyenlerin dikkatli olması gerektiğini dile getiren Şefik, karma oy kullanmak isteyen vatandaşın her ilçede oy kullanmak zorunda olmadığını, istenen ilçelerde oy verebileceğini kaydetti.
Öte yandan oy verilen ilçelerde oyların en az iki siyasi parti ya da bir siyasi parti ve bir bağımsız arasında paylaştırılması gerektiğini kaydeden Şefik, her ilçedeki vekil adayının yarısından tümüne kadar oy verilebileceğini dile getirdi.  
Lefke’de bir istisnai durum olduğunu söyleyen Şefik,  Lefke’de tek adaya oy verilebileceğini kaydetti.
Karma oy veren seçmenlerin en az 24, en fazla 50 oy verebileceklerine işaret eden Şefik seçmenlerin, bu sayıya ulaşıp ulaşmadıklarını kontrol etmesi uyarısında bulundu.

En çok sorulan sorular
Şefik, kendisine gelen sorulara istinaden, mühür artı karma oy kullanılamayacağını hatırlattı.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şefik, pratikte 50’den fazla oy verilmesi halinde, fazla oy verilen ilçelerin geçersiz sayılacağını bu nedenle rakamın 50’nin altına düşeceğini söyledi. 
Şefik, karma oy kullanacak olan vatandaşlara, yasal haklarının elverdiği en yüksek rakam olan 50 adaya da oy vermeleri tavsiyesinde bulunarak, 24 oy veren bir kişinin herhangi bir ilçede hata yapması ve oylarının geçersiz sayılması halinde 24 barajının altına düşme riski olduğunu ifade etti. 

“Propaganda yasakları”
Şefik, 6 Ocak Cumartesi saat 18.00 itibariyle propaganda sürecinin sona ereceğini, propagandanın bundan sonra yasak olduğunu vurgulayarak, bu dönemde basın yayın organlarında propaganda nitelikli yayın yapılmamasını istedi ve aksi halde yasal yetkilerin kullanılacağını dile getirdi.
Seçimde oy kullanma sürecinin geçmiş yıllara göre uzun süreceğini dile getiren Şefik, 18.00’e kadar sandığa ulaşan seçmene oy kullanma hakkı verileceğini, sandığın oylar kullanıldıktan sonra kapatılacağını kaydetti.
Yasada saat 19.00’a kadar yayın yasağı olduğunu, 19.00-21.00 arasında sadece YSK’nın verdiği bilgilerin kullanılabileceğini anımsatan Şefik, bu kurallara özen gösterilmesini, sosyal medyadan da bu bağlamda yayın yapılmamasını istedi.

 Kimlik, pasaport veya sürüş ehliyetiyle oy kullanılabilecek
KKTC’de 7 Ocak’ta yapılacak Milletvekilliği Erken Genel Seçiminde sandık  seçmen  listesinde  kayıtlı olan seçmenler, Kıbrıs Türk Federe Devleti döneminde veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti döneminde yurttaş olanlara verilen kimlik kartı, polis kimlik kartı, Federe Devlet veya KKTC pasaportu veya KKTC Sürüş Ehliyetiyle oy kullanabilecek.
YSK’dan yapılan açıklamaya göre, bir seçmenin oy kullanmak için Sandık Kuruluna sunması gereken resmi belgelerine herhangi bir nedenle polis tarafından el konulmuşsa, oyunu kullanabilmesi için ilgili Polis Müdürlüğüne müracaat ederek el konulan belgenin onaylı bir fotokopisini alması ve Lefkoşa’da YSK Genel Sekreterliğinden, diğer ilçelerde ise ilgili ilçe seçim kurulundan onaylatması gerekiyor.
YSK açıklamasında, belirtilen resmi belgelerden birini sunmayanların oy kullanamayacağı kaydedildi.

Siyasiler nerede oy kullanacak?
Devlet ve hükümet yetkilileri ile siyasi parti başkanlarının hangi sandıkta oy kullanacağı da belli oldu.
Buna göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndaki 219 numaralı sandıkta; Meclis Başkanı Sibel Siber, Şehit Tuncer İlkokulu’ndaki 139 numaralı sandıkta oy verecek.
Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndaki 208 numaralı sandıkta; Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Şehit Tuncer İlkokulu’ndaki 134 numaralı sandıkta oy kullanacak.
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Girne’de 19 Mayıs Türk Maarif Koleji’ndeki 92 numaralı sandıkta; 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Gazimağusa’da Canbulat Özgürlük Ortaokulu’ndaki 37 numaralı sandıkta oy verecek.
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın oy vereceği yer, Yenikent’teki Gönyeli Belediyesi’nde 68 numaralı sandık; CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın oy vereceği yer, Gönyeli’deki Fazıl Plümer Anaokulu’nda 56 numaralı sandık.
HP Genel Başkanı Kudret Özersay 7 Ocak Pazar günü yapılacak seçimlerde Beylerbeyi Spor Kulübü’ndeki 70 numaralı sandıkta oy kullanacak. TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 9 Eylül İlkokulu’nda 187 numaralı sandıkta oy verecek.
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Yeni Güçler, seçime Değişim ve Kurtuluş İttifakı olarak katılacak.  TKP Yeni Güçler Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, 9 Eylül İlkokulu’nda 186 numaralı sandıkta, BKP-TKP Yeni Güçler İttifakı Eş Başkanı İzzet İzcan Gönyeli Sosyal Aktivite Merkezi’ndeki 46 numaralı sanıkta oy kullanacak. YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, 9 Eylül İlkokulu 181 numaralı sandıkta;  MDP Başkanı Genel Başkanı Buray Büsküvütçü, Necati Taşkın İlkokulu 200 numaralı sandıkta oy verecek.

Seçmen sayısı 190 bin 551… 
Milletvekili seçiminde 190 bin 551 seçmen oy kullanabilecek. Seçmenlerin 719 sandıkta, 08.00-18.00 saatleri arasında oy kullanılabileceği 7 Ocak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi’nde sandıklarda 2 bin 157 kişi görev yapacak.
Seçim kapsamında Lefkoşa’da 219, Gazimağusa’da 185, Girne’de 149, İskele’de 82, Güzelyurt’ta 55 ve Lefke’de de 29 sandık kurulacak.
Her sandıkta bir sandık kurulu başkanı iki de üyesi olmak üzere üçer kişi görev yapacak.

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2018, 12:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474