banner564

Piyasa para bekliyor 

Maaşları sorunsuz ödeyen hükümet Türkiye ile ekonomik protokolün ay sonuna kadar imzalanmasını hedefliyor 

Piyasa para bekliyor 
banner598

 Çiğdem AYDIN 

   Emeklilerin ve çalışanların maaşlarını herhangi bir borçlanmaya gitmeden ödeyebildiklerini söyleyen Başbakan Ersin Tatar, Türkiye ile ekonomik protokolün imzalanması sonrasında yatırımların başlayacağını ve piyasaya para akacağını söyledi. Diyalog’a konuşan Tatar, protokole son şeklinin verilmesi için Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile teknik bir heyetin yakında adaya geleceğini belirtti. 
   Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu da son bir ay içinde taşımacılık için 3.5 milyon, istimlak için 10 milyon, özel sektörün hak edişleri için 4 milyon, sağlık çalışanlarının ek mesaileri için 4 milyon öğrencilerin bursları için 3 milyon 600 bin lira ödediklerini söyledi. Amcaoğlu 45 milyonluk da ihale açıkladıklarını kaydetti.

Önemli hafta
   Başbakan Tatar, Diyalog muhabirinin “Türkiye’den para geldi mi? Acilen ne kadar gelmesi lazım?” şeklindeki sorusuna şu yanıtı verdi: 
   “Henüz Türkiye’den para gelmedi. Çünkü protokol görüşmeleri devam ediyor. Önümüzdeki hafta teknik heyetlerle görüşmeler devam edecek. Haftaya çok önemli bir misafirimiz daha olacak. Sayın Fuat Oktay’ın gelmesini bekliyoruz. Protokol görüşmelerimizin Temmuz ayında sonuna gelmiş olacağız kısmetse ve daha sonra imzalar atılacak. 
   Tatar’a yöneltilen diğer sorular ve yanıtları şöyle:
   Soru: Tasarruf tedbiri düşünüyor musunuz? Mesela örtülü ödeneklerin durdurulması, parti yardımlarının kesilmesi gibi? 
   Tatar: Tasarruf tedbirleri evet önemlidir. Ama şu anda 2019 yılının bütçesi geçmiştir ve ona göre hareket edeceğiz. 
  Soru: Lüks tüketime ek vergi geliyor mu? Hangi ürünlere gelmeli?
İlk olarak şunu söyleyeyim bizim için önemli olan kayıt dışılığın önüne geçmektir kayıt dışı olanları kayıt altına alacağız. Mali disiplini sağlamak için bu şarttır. Tabi ki Maliye’yi yürütmek için bir takım tasarruf tedbirleri alınacak. Popülizmden kesinlikle uzak durulacak. Gelir vergisi, stopaj vergisi gibi kalemler disiplinli bir şekilde toplanacak. Mali disiplin sağlanması için belirli bir program içerisinde çalışıyoruz. İlk olarak ekonomik işbirliği protokolünü imzalayacağız ki para akışı sağlansın büyük ihaleler açılsın yatırımcı korkmasın piyasada para akışı sağlanınca otomatik gelirler de artmış olacak. 
Onaylanan bütçe ile devam
   Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu “Maaşları ödeyebilmek için kasadaki paramız yeterliydi. İki aydır da Maliye kendi performansı ile ödemelerini yapıyor. Herhangi bir borçlanma veya avans yoluna da gitmedik” dedi.
Amcaoğlu, tasarruf tedbirleri konusunda ise şunları söyledi:
   “Tabi ki tasarruf tedbirleri ileride düşünülebilir. Ama bu birilerinin hakkını gasp ederek değil. Şu anda zaten 2019 yılı bütçesi geçmiştir ve o çerçeve içerisinde hareket ediyoruz. Bahsettiğiniz konularda bir kesinti bu yıl için düşünülmüyor. 
Soru: Lüks tüketime ek vergi geliyor mu? Hangi ürünlere gelmeli?
   Amcaoğlu: Lüks tüketim vergisi ileride olabilir. Biz şu anda Maliye olarak belirli bir program hazırlıyoruz hazırladık da ileriki zaman içerisinde bu programla ilgili bilgileri yaptıkça paylaşacağız. Bu programda öngördüğümüz öncelikle elektrik ve akaryakıta zam yapmayarak hayatı ucuzlatmaktır. Bütçelilerin işi zaten tasarruf içerisinde hareket etmektir. İleriki zamanda gündemimize faiz oranlarını da alacağız, vergiyi kayıt altına alacağız, kayıt altında olmayanların kayıt altına alınması için ciddi girişimler var gündemde vergi gelirlerinin artırılması üzerinde durduğumuz konular. İlk olarak insanların alım gücünü yükseltmek için çalışacağız ama bunu maaşlara zam yaparak değil, hayatı ucuzlatarak yapacağız. Programımız ilk etapta budur daha sonra lüks tüketim vergileri gerekirse yapılacak.   

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

MERKEZ BANKASINDA,KARŞILIĞINDA ALTIN REZERVİ OLMAYAN TC, PARA KESECEK,ENFLASYONA YOL AÇACAK VE SİZ DE MUTLU OLACAKSINIZ !!!!!!!

TATAR,HİÇ BÜYÜMÜYOR.TC'NİN HEP 6 AYLIK ÇOCUĞU..HAZIRCI !!!!!!

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473