banner564

Pulya gibi dökülecekler

4 yıldan beri köylerinde siyasetçi görmeyen Altınova sakinleri “Şimdi seçim nedeniyle ziyaretler başladı” diyor

Pulya gibi  dökülecekler
banner598
Sonuç CEVİZCİ
İskele’ye bağlı Altınona sakinleri son 4 yıl içinde köylerine uğramayan siyasetçilere ateş püskürüyor. Yıllardan beri söz aldıkları halde  5 kilometrelik asfalt yolun yapılmadığını söyleyen köylüler, hayvancılığın gerilediğini, insanların üretimden koparıldığını belirtiyor.
Bazı milletvekilleriyle, eski bakanların seçim arifesinde köylerine gitmesini değerlendiren Altınova ve civar köylerin sakinleri, “Şimdi oy zamanı diye hepsi pulya gibi dökülecekler” diyor. 
Diyalog Halk Meclisi toplantısına katılan ve bir dönem KKTC siyasetinin en çok tartışılan isimlerinden olan Ejder  Aslanbaba da erken genel seçimlerde yeniden aday olacağını söyleyerek dikkatleri üzerinde topladı.
Köy muhtarı Erbil Kara’nın organizasyonunda gerçekleştirilen ve bölge halkının yoğun olarak ilgi gösterdiği programa İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun yanı sıra UBP Milletvekili Zorlu Töre, CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli ile DP Genel Başkan Yardımcısı Kenan Akın da katıldı. 

Erbil Kaya / Altınova Muhtar: 
“Sorunları dile getiriyoruz ama çözüm alamadık. Seçim geliyor belki çözüm üretmek akıllarına gelir. Köyde arsa yok nüfusumuz 25’e düştü, gençler köyden göç ediyor. Köyler ile bağlantımız toprak yol. Türkiye’den gelen su halen köyümüze bağlanmadı. Hayvancılık zor durumda, işsizlik büyük sıkıntı.  

Hüseyin Beyaz
1974’ten beri bu köydeyiz aynı yerinde sayıyor. Doğal nimetleri bol ancak üretim kalmadı. Gençlik kalmadı köyde. Eskiden köyümüz kalkınırdı hayvancı zengindi şimdi zengin kamu çalışanları oluyor. İstediği bankadan kredi alabiliyor ama üretici bir bankadan kredi alamıyor. Ezilmeye mahkum bir kesim var. Halkını seven bir yönetim olursa ülkede her şey olur, cebini yandaşını seven olursa hizmet olmaz. Toprak olan köy yolları yapılırsa ulaşım açısından daha iyi olur. Aydınlatma sistemi yok bazı yerlerde. Mandıralarda elektrik, yol, su yok. Özellikle küçükbaş hayvancılık bitmiş durumda. 

Asım Zorba 
Seçim zamanında biraz söz veriliyor halk kandırılıyor sonra unutuluyor. Köyde 250 kişi kaldı kimden oy isteyecekler? Kısa ulaşım sağlayan yolları kullanamıyoruz. Herkesin mandıralarına gitti su bir bu tarafa gelmesi mi zordu? Siyasilerin olduğu yerlere her şey daha kolay gitti. Hizmetler bütün köylere eşit verilmedi. 

Ali İsmet  
Eskiden kalma bir su konumuz var. Sular bitiyor kuyular açık kalıyor kimse el atmıyor. İçine birisi düşüp öldükten sonra mı yapılacak. Böyle sorumsuzluk olmaz. Yok mu ilgilenecek kimse? O kadar devlet dairesi var. Şinyaları kesip odun olarak satıyorlar. Duyarsız bir memlekette yaşıyoruz. Şinya bırakmadılar ülkede. Diyalog TV de olmasa sesimizi duyan yok hiç bir şey olmayacak bu ülkede.

Nevzat Çakır 
Köy sorunları ile ilgili ne bilgi alabildik ne de çözüm. Ulaştırma Bakanlığı söz vermişti. Boğaziçi’nden Kuzucuk’a giden 5,5 km yol var. Yol toprak, söz verildi yapılacak diye ama yapılmadı. Halk şikâyetçi araçlarımız zarar görüyor. Mandıraların ara yolları yapılmamış. Su yok ağıllar bölgesinde. Hayvancı zor durumda, sattığının karşılığını alamıyor.  Kırsal kesim arsası verildi 200 metre asfalt sözü verdiler dökülemedi. Etraftaki evler araba geçerken kapıları kapatıyor. Gelecek olan hükümetler acilen beldelere köylere yapılması gerekenleri yapsınlar. Her yer perişan. Mandıra yolları, ağıllarda su yok. İçme suyu ile sulanıyor hayvanlar 4,5 lira tonu. Öncelikle tüm bölgelere hem içme hem kullanma suyu dağıtılsın.

Arif Kara 
Gençlik göç ediyor, 10 yıl sonra köy otobüsünde çocuk olmayacak okula gitsin. İlkokul otobüsünde 10-15 çocuk var. Gençlere arsa için koşturuyoruz ancak bir çare üretilemedi. Devlet çare üretemiyorsa köylü ne yapsın? Köy yollarına elektrik taşınsa herkes kendi malına ev yapabilir. Köyümüz 1974’te nasılsa öyle kaldı. Neneden dedem annem baban geldi geçti. Bakanlar gelir gider sorunları söyledik bir şey olmadı. Ben göçüyorum yine bir çözüm yok. Hangi bahane ile oy isteyecekler? Seçecek biri kalmadı artık. Aynı filmi oynamasın artık siyasiler. 

Kubilay Aşık 
Hükümetin buradan bir haber olduğu bir yer. Kırk senedir verilen sözler halen olmadı. Köylü “siyasiler bana ne vaat edecek de oy vereyim” demekle haklı. Böl parçala yönet sistemi ile köy bitmiştir. Gelecek olan hükümet bu köye gelmesin. Zaten yarım asırdır ilgilenmediler. Silsinler haritadan o zaman onlar da kurtulsun hükümette gelmek zorunda kalmasın. 

Tuncay Yılsev 
Gençlik arsa bekliyor. Köyün içerisinde 3-4 dönüm yer var orasını top sahası olarak kullanıyoruz. Rahmetlik Dr. Küçük Barış Harekatından sonra köye geldi kahvede sohbet ederken ne istediğimizi sordu. Boş arazi istedik tahsis etsin bize futbol oynamak için adam yaptı. O kadar yer var tali yerler var gençliğe verilsin. Bu köye hiçbir şey yapılmamıştır. Eksik çok hangisini sayalım. Köy içindeki yollar bozuk, iki evin önü yapıldı o kadar. Dereye doğru bir de şarampol yapıldı su gitsin diye. Söz verildi kaldırımlar olacak yol yapılacak diye ama daha olmadı.

Hasan Sadıkoğlu / İskele Belediye Başkanı 
Altınova köyümüze seçimlerden sonra bugüne kadar kısmi asfaltlama belli başlı ova yolları ve tadilatlardan başka bir şey yapmadık. Yeni ihale yasasına göre bazı şeyler gecikiyor ve bizim taahhüt ettiğimiz tarihlere uymuyor. Kaldırımlar için ihaleye çıkıldı iki firma başvurdu. En kısa zamanda kaldırım çalışmalarına başlayacağız.  Merkezi hükümetin yaşadığı sorunlarda var. Organize ağıllar bölgesi yok. Kurumuş kuyular açık. Ciddi şekilde toprak kaymaları yaşanıyor.  Taşıma su ile hayvancı ihtiyacını gideriyor. 

Dağhan Aylanç
Köyümüze yapılamayan yatırımların en kısa sürede yapılmasını istiyoruz. Hastanesi olmayan tek ilçe İskele. Acil bir durumda köyümüze ulaşacak ambulansın buraya gelmesi 15 dakika alıyor İskele’den. Hükümetlerin de diğer ilçelere göre yatırımlarını artırmasını istiyoruz. Sutaşıma tankerle geliyor ağıllara çözüm bekliyoruz. En önemlisi gençlerin artık göç etmesini istemiyoruz. Çocuk alanlarının geliştirilmesi sosyal aktivelerin artırılmasını istiyoruz. 

Hüseyin Olgunay 
Bir seçim olacak ki pulya gibi siyasiler köyleri kandırmaya gelecek. Köylü emektar insanlar bu seçimlere kanarsa vay hallerine. Her yerde sorunlar dile getiriliyor çözüm yok. Vekilleri şimdi görmeye başladık etrafta.

Eray Göksan
Görmediğimiz insanları bu gece burada gördük. 7 Ocak’tan sonra yeni hükümet geldiğinde ki değişecek, eskilerin çekilmesini bekliyoruz ama niyetleri yok. Esnaf, hayvancı, özel sektörde çalışan insanlar batmış durumda. Sebebi ise oy vererek getirdiğimiz vekilleri birleşik faiz yasasını meclisten geçirerek halkın batırmaları oldu. Neye dayanarak bileşik faiz yasasını geçirdiler? İnsanlar bankalara mağdur oldu. Ödeyemiyorlar, avukatlar davaları çözemiyor. 

Osman Yılsu 
2018 bütçesine toprak yolların konulacağına dair söz verildi. Evimizde telefon yoktu telefonları getirdiler. Köy yollarımızın bazı tehlikeli virajları vardı korkuluk konuldu. Umarız verilen sözler yerine getirilir.

Mustafa Naimoğluluarı 
Köyleri birleştirme yollarının yapılmamasını dile getirdik hep. Bu ülkede işler söz verme ile değil eylemler ile olur. Ses getirmek istiyorsanız toplayacaksınız 50 kişi eylem yapacaksınız.  Ne bütçe kalır ne bütçede para kalır verilen sözlere. Köylüyü yıllardır kandırırlar ayıp. Ülke insanına bu şekilde davranılmaz.  Alt yapı sorunu, ağıl, elektrik su sorunu hiç birinde çözüm yok.  Gidelim kapatalım yolları eylem yapalım destek veririz biz. Toplumsal sorunları birlikte çözebiliriz.

Zorlu Töre / UBP Milletvekili 
Sorunlar projelendirilerek çözülebilecek sorunlardır.  Köyler arası bağlantı yollarında sıkıntı vardır. Ova yolları mutlaka yapılmalı. Yerli üretim desteklenmeli. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ayrıca desteklenmeli. Yem bitkileri yetiştirmede sıkıntı yaşanıyor. Borçlar ödenemiyor faizler düzenlenmeli.   Sulama suyu da Mesarya bölgesine ve Güzelyurt bölgesine bir an önce verilmeli. Anavatan Türkiye ile ilişkilere önem vermeliyiz.

Kenan Akın / DP Başkan Yardımcısı 
Bütün köylerde olduğu gibi burasıda dert küpü. Her yerde aynı sorunlar. 1996 yılında milletvekili iken faizlerin yüzde 25 olduğu dönemde yüzde 73’e çektik. Süt paralarını 15 güne çektik. Hayvancının borcunun olmadığı, 1995 yangını ile doğan kuraklıkta borcun ve faizin yüklenmesine seyirci olmadık.  Hayvancının sıkıntısını, ürünlerin ülkeye ithal edilmesini hazmedemiyoruz.   

Cemal Darbaz 
Ülkede olan DP’nin konuşma özgürlüğü getirdiği bağlamında yapılan açıklamalara karşın kooperatiften bölünerek 4 kurumun iştiraklerin başına geçen arkadaşımızı kendi parti mensubu olarak işinden etmişlerdir. Hangi yolu bu devlet yaptı? Sadece kağıt üzerinde proje yapıyor, Türkiye de parayı verir proje yapılır. Demek ki proje dahi yapamayacak kapasitede insanlar tarafından yönetiliyoruz. Bunu herkesin kabul etmesi gerekir. Akçay’da bir şahsa üç tane kuyu verildi. O şahıs bütün yol kenarını bir hafta da 13 kuyunun suyunu Yılmazköy ovasındaki işletmelere getirdi. Ve bu köyde ağıllar bölgesine taşım su ile değirmen döndürülmeye çalışılır. Kırk yıldır aynı zihniyetler sür git devam ediyor. Toprak yollar dökemediler yıl 2017 köylerde su yok. İki aydır süt parası almam.  Hayvancının kuruş kurul yatırdığı sigorta parasını maliye topluyor.  Hellim tescili dediler ülkede keçi koyun bırakmadılar imdi inek de kalmayacak.  Bizi idare edemeyecek kapasitedeki insanlara hep inandık oy verdik. Kimse kimseyi kandırmasın.

Ejder Aslanbaba 
Kırk yıldır sorunlar var o zaman bu insanları meclise yollamayacaktınız. Demek ki memnunuz da yolluyoruz aynı zihniyetleri yönetime. Kırsal kesim arazisi veriliyor. Kimileri satıyor kimileri de satın alıyor. Satanlar gençliğin geleceğini çalıyor. Alt yapı yok araziye inşaat başlatılamıyor. Simsarlar ortaya çıkarak gençlerin arazilerini alıyor. Bir proje için 5-6 bin TL para isteniyor verecek halimiz yok. Sosyal konut tek tip konut olması lazım ama hepsi farklı. Devlet projesini cüzi bir miktara vermeli ve kademeli olarak ücret ödeyerek kalkındırılmalı. 

Biray Hamzaoğluları  / CTP Milletvekili 
Selda Bağcan şarkıları dinlerim. Biri “yuh yuh” memleketi söküp satanlara, diğeri de “yaz gazeteci”.  Dolayısıyla Diyalog TV’nin köyleri gezerek ortaya koyduğu bu duyarlılıktan ötürü sizlere teşekkür ederim. Bu memleketi 40 yıldır meclisteki insanlar temsil etti. Bu kişiler toplumun aynasıdır. Bu yeni dönem bir yol güzergahıdır, toplum kazanacaktır diye düşünüyorum. Altınova Ağıllar arasında elektrik projesi çizdirdik, ama para bulunamadı. Boğaziçi Kuzucuk köylerinde muhtarlar ve başkan ile birlikte yola çıktık ama Kemal Dürüst katkı koymadı bize. 

Kadir Yanmaz 
Herkes burada kendi partisini destekliyor ama her siyasi dönemde belli şeyler oldu. Altınova Boğaziçi köylerinde toprak kalmadı, hepsi satıldı. Neden hesap sorulmadı? Bu toprakları alan şahıslar ne kadar vergi veriyor? 

Derviş Ekişici 
Bu yaptığını iş, köylünün sesi olmak muazzam bir projedir, umarım hükümetler de sizin gibi köyleri gezer ve insanların sorunlarını dinlerler. Ben UBP Parti Meclisi üyesiyim ama siyasilerin birbirini suçlaması hiç hoş değildir. Herkes projelerini anlatmalıdır. Altınova köylülerine bir öneri sunmak istiyorum; Bu köyde en büyük eksik birlik ve dernek gençlerin toparlanabileceği bir kuruluşları yok. Bunu kurmalıdırlar.

Hüseyin Angolemli / TDP Milletvekili 
Buradaki konuşmalarımızı tüm Kıbrıs izliyor. Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz, 40 yıldır bizleri UBP, CTP ve DP idare eder. Hepimiz artık bu 3 partiyi tanıdınız, şikayetleriniz de belli zaten. Yol konusu canınıza tak ettiyse eylem yapacaksınız bizler de gelip size destek vereceğiz. Mahkeme 7 Ocak’ta kuruluyor, hakim sizsiniz, Kıbrıs Türk halkıdır. Yaşananları tartarak oy vereceksiniz, gene bunlara oy verecekseniz şikayet etme hakkınız yoktur.

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2017, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474