banner564

Putin şaşırttı

EOKA lideri Grivas’ın 1959’da kendi daktilosu ile yazdığı bildiri Moskova’da ortaya çıktı

Putin şaşırttı
banner598
   Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Moskova’yı ziyaret eden Rum lideri NikosAnastasiadis’e, EOKA terör örgütü lideri Georgios Grivas Digenis’in bir yazısını hediye ettiği ortaya çıktı.
   Rum basınına göre; 1959’da, İngilizlere yönelik EOKA mücadelesinin sona ermesi nedeniyle Grivas’ın daktiloda yazılmış bildirisinin aslını hediye eden Putin, bu hareketiyle Anastasiadis’e beklemediği bir sürprizde bulundu.
    Anastasiadis de bu sürpriz girişim karşısında Putin’e  ikon takdim etti.
   Bu arada Fileleftheros gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türk araştırma gemisi “Barbaros’”un, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni “ihlal etmesini”, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, cep telefonundan gördüğünü yazdı.
   Gazete Putin’in ilgili fotoğrafı incelediğini ve müzakerelerin durmasına neden olan Türk tutumuna ilişkin ilgisini ortaya koyan bir dizi soru yönelttiğini de belirtti.

İmzalanan anlaşmalar

Fileleftheros gazetesi, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaları şu şekilde sıraladı:

   1-İki ülkenin 2015-2017 dönemini kapsayan ortak faaliyet programı. Bu program siyasi, toplumsal, insani, bilimsel ve teknik ilişkiler konusunda ikili ve çoklu işbirliğini içeriyor.

   2- İki ülkenin 1996 yılında imzaladıkları askeri ve teknik işbirliğinin, uluslararası güvenliğin ve askeri personelin eğitilmesi amacıyla güncelleştirilmesi.

   3- Teröre karşı mücadele ve bu konuda personel eğitimi.

   4- Uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele.

   5- Her iki ülkenin savunma bakanlıkları arasında, Güney Kıbrıs tarafından Rusya tarafına kolaylık sağlanmasıyla denizcilik alanında, işbirliği memorandumu.

   6- İki ülkenin eğitim bakanlıkları arasında araştırma ve teknoloji alanlarında işbirliği.

    7- Ticaret, enerji, taşımacılık, tarım, kültür ve turizm alanlarında mali işbirliği protokolü.

   8- İki ülkenin araştırma merkezleri arasında eğitim, kültür ve bilim alanlarında işbirliği.

   9- Rum sermaye piyasası komisyonu ile Rusya Merkez Bankası arasında işbirliği memorandumu

   10- Rum yatırımların cezbedilmesi örgütü (CIPA) ile Rus Yatırımların Cezbedilmesi örgütü arasında yatırımların ileriye götürülmesi.

   11- Lefkoşa Üniversitesi ile Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsü arasında işbirliği memorandumu’”.

Askeri anlaşma 

   Alithia gazetesine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askeri alanda Anastasiadis’e, önceki Rus rejiminin, silahlanma programlarında askeri ve malzeme açısından yardım ettiğini bildiğini belirterek, Güney Kıbrıs tarafından herhangi bir yardım istenmesi durumunda bunu karşılamaya hazır olduklarını dile getirdi.
    Putin ayrıca Anastasiadis’e, bu (askeri) işbirliğiyle sorun yaratmak istemediğini ne de iki ülke arasındaki dostane ilişkilerden istifade etmek istemediğini belirterek, bu işbirliğinin herhangi birinin aleyhine olmadığını da söyledi.
   Simerini gazetesi, iki ülke arasında imzalanan, savunma bakanlıklarının denizcilik alanındaki işbirliğini öngören söz konusu anlaşmanın, teröre karşı mücadelede uluslararası çabalarda yer alan Rus gemilerinin, Güney Kıbrıs limanlarına demirlemesini öngördüğünü yazdı.
  Gazete ayrıca anlaşmanın, askeri-siyasi konularda, askeri eğitim alanında bilgi alışverişini de öngördüğünü belirtti.
   Habere göre anlaşma, insani durumlar söz konusu olduğu zaman Rum havalimanlarının da kullanılmasına olanak sağlıyor.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2015, 10:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473