banner564

Rakamlar ürkütüyor

Mart ayı itibarıyla 4 bin 400 kanser vakası kaydedildi

Rakamlar ürkütüyor
banner598
Yılmaz YAKAR
   Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında, ülkedeki kanser tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi vermek ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla uzman doktorlarla birlikte “Kansere Değil Hayata Şans Ver” sloganıyla Merit Lefkoşa Otel’de kahvaltılı basın toplantısı düzenledi 
Sucuoğlu, toplantıyı kanser hastalığıyla ilgili farkındalık yaratmak, halkı bilgilendirmek ve Ulusal Kanser Danışma Kurulu’nun istatistiki bilgilerini tartışmaya açmak amacıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.
   Sucuoğlu, çağın vebası olarak nitelediği kanserde erken tanı ve tedavinin önemine işaret ederek, hastalıklarda geç tanı ve tedavinin iyileşme süreçlerini geciktireceğine ve istenmeyen sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
Sucuoğlu, KKTC’de 2016 istatistiklerine göre yeni hasta sayısının 510- 600 civarında olduğunu belirtti.
   
Kocaismail: Mücadelede devletin önündeyiz…
  Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail de 1993’te kurdukları dernekle kanserle mücadelede yıllarca devletin önünde gitmeye çalıştıklarını söyledi.

Arifoğlu: Görev yapan ekipler çok iyi
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Kenan Arifoğlu da, kanser tedavisinde görev yapan ekiplerin çok iyi olduğunu vurgulayarak, istatistik konusunda büyük eksiklikler olduğunun altını çizdi

İnce, çalışmalar hakkında bilgi verdi
   Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı Koordinatörü Övgü İnce, Vakfın çalışmaları hakkında bilgi verdi.
   Açılış konuşmaları dışında basın toplantısında Sağlık Bakanlığı Onkoloji Bilim Danışmanı Prof. Dr. Erkan Topkan “Onkoloji Merkezi”, Uzm. Dr. Sonuç Büyük “kanser teşhisinde patoloji çalışmaları ve hedefleri”, Uzm. Dr. Özlem Gürkut “ülkede kanserin medikal tedavisi”, Uzm. Dr. Fuat Çiner “radyoterapi tedavisi”, Uzm. Dr. Şebnem Aydın “tiroid kanserlerinde radyoaktif iyot tedavisi”, Uzm. Dr. Figen Gülen İnce “kanser kontrolü”, DAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora Sağlık Bakanlığı ve DAÜ işbirliğinde yürütülen Kanser Kayıt Projesi, Nevhide Hocaoğlu da “2012 kanser olgu verileri” hakkında sunum yaptılar.

4 bin 400 kanser hastası var
   Sunumlarda Mart ayı itibarıyla ülkede 4 bin 400 kanser hastasının Tıbbi Onkoloji Kliniği’nde aktif olarak izlendiği, 524 kanser hastasına kemoterapi uygulandığı ve 2016 yılındaki yeni hasta sayısının 510 olduğu ifade edildi.
   Kanseri önlemede önleyici tedbirlerin önemine dikkat çekilerek; bu tedbirler sigara içmemek, radyasyondan uzak durmak, güneçten doğru yararlanmak, alkolü azaltmak, sağlıklı beslenme, ideal kiloyu korumak, hareketli yaşam , sağlıklı cinsel yaşam ve kronik hastalıklar için aşı olmak şeklinde sıralandı. 
   Sunumlarda kanser politikası oluşturmanın önemine dikkat çekilerek, Sağlık Bakanlığı’nın kanser ve tedavisiyle ilgili önemli adımlar attığı “kanserle ilgili hiçbirşey yapılmadığı ve başarısız olunduğu” söyleminin yersiz olduğu vurgulanarak, Onkoloji Merkezi’nin donanımının radyoterapi açısından eksiksiz olduğu belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2017, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474