banner564

Rakamları konuşturdu

“Hellim konusundaki iddialarımın arkasındayım” diyen Oğuz Ceyda, 135 bin ton sütten nasıl 22 bin ton ürün elde edildiğini sordu

Rakamları konuşturdu
banner598
Pelin YÜKSELAY DAL 
   Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Eski Genel Sekreteri,  hayvan üreticisi Oğuz Ceyda, bazı üreticilerin hellim imalatında sür tozu veya kas geliştirici Kazein kullandıklarına ilişkin iddiasını tekrarladı.
   Diyalog’ta yer alan açıklamasından sonra, Sanayi Odası ve Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanları tarafından yapılan açıklamanın hakaret içerdiğini söyleyen Ceyda “Ben söylediklerimin arkasındayım. Söylediklerimi inkar ettiğime ilişkin söylemlerini de kınıyorum” dedi.
   Ceyda; iki başkan tarafından yapılan açıklama nedeniyle yanıt hakkını kullanmak istediğini belirterek şunları söyledi:
   “Geçtiğimiz gün Diyalog gazetesinin manşetinde yayınlanan iddialarımın ve görüşlerimin arkasındayım. Bu iddialar aynı zamanda bugün ortaya atılmış iddialar değildir. Ben, bu iddiaları geçmişte de ortaya attım. Ben, yine iddia ediyorum ve bir kez daha söylüyorum, tüm imalatçılar değil belki ama bazı imalatçılar süt ürünlerinde ‘Kazein’ maddesini kullanmaktadır. Sektörümüzde tabii ki temiz imalatçılar da vardır. Ama tekrar ediyorum. Bu maddeyi kullanarak üretim yapan imalatçılar da vardır. Diyalog gazetesi aracılığıyla halkımıza çağrı yapıyorum! Kimse kilosu 10-11 TL olan hellime itibar edip de almasın, evine sokmasın!”

Bu nasıl hesaplama?
   “Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı 2015 yılında 13 bin ton süt ürünleri ihracatı yaptıklarını, bunun yarısının Türkiye’ye yarısının da Arap ülkelerine gittiğini, ayrıca iç piyasada 9-10 bin ton civarında süt ürünü tüketildiğini söylemişti.Yani, toplamda 20-23 bin ton ürün demektir bu. Bu arada, geçen yıl ülkede 135 bin ton süt üretildiğini de biliyoruz. Peki, sayın Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı’na sorarım ben, 135 bin ton sütten, nasıl olur da 22 bin ton ürün elde edildi? 10 kilo süt, 1 kilo hellim eder. 11 kilo süt de 1 kilo kaşar eder. Peki, bu sütten bu kadar ürün nasıl çıktı? Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı açıklasın lütfen.

Benim çiftçim, hayvancım evine ekmek götüremiyor
   İmalatçılar, ihraç ettikleri her ürün için devletten teşvik alıyor. İhraç edilen ürünleri düşünürsek, üreticiler 10-15 trilyon ihraç teşviki alıyorlar demektir. İşte bu yüzden, çiftçiye, hayvancıya para kalmıyor. Aynı maliye bakanlığı imalatçıya, ihraç yaptığı için teşviği veriyor ama üreticiye, hayvancıya çiftçiye parasını ödemiyor. Benim çiftçim, benim hayvancım evine ekmek götüremiyor.”

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2016, 11:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473