banner564

Reform niteliğinde

Yeni hazırlanan tasarı yasalaşırsa yabancılar ve çocuklar da dernek kurabilecek

Reform niteliğinde
banner598
Özgül Gürkut MUTLUYAKALI (TAK)

Demokratik toplumun vazgeçilmez unsurlarından dernekler için yeni düzenlemelere gidiliyor. Derneklerle ilgili 1961’den beri yürürlükte olan ve 1991’deki değişikliğin ardından 24 yıldır hiçbir değişikliğe uğramadığı için güncelliğini yitiren yasa, uzun bir çalışmanın ardından değiştiriliyor.
6/1961 sayılı “Türk Cemaat Meclisi Birlikler ve Dernekler Kanunu”nu ortadan kaldıracak yeni Dernekler Yasa Tasarısı, Bakanlar Kurulu’nda onaylanmasının ardından Meclis’e sunuldu. Meclis Genel Kurulu’nda geçtiğimiz perşembe günü hakkında ivedilik kararı alınan tasarı, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde görüşülecek.
Yeni yasanın hazırlanma çalışmalarına, ilgili kurumların ve 30 civarında sivil toplum örgütünün temsilcileri yanında Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi aracılığıyla Hırvatistan’dan gelen iki uzman da katıldı.
Yeni yasa tasarısının getireceği en önemli değişiklikler arasında, bazı koşullarla yabancıların ve çocukların da dernek kurabilmesine olanak sağlanması, belli şartlarla yabancı derneklere KKTC’de, KKTC’de kurulmuş derneklere de yurt dışında faaliyet ve işbirliği yapabilme olanağı, dernek-federasyon-konfederasyon şeklinde örgütlenme imkanı, mali düzenlemeler, derneklerin taşınmaz mal edinip satabilmesi, yurt dışından yardım alabilmeleri gibi konular yer alıyor.

Yeni yasa tasarısı, faal olmayan ve tabela derneği olarak nitelenen dernek ve üst kuruluşların tasfiye edilmesine olanak sağlamak amacıyla kendiliğinden sona erme kurallarını da düzenliyor.

Uluçay: Hırvatistan’dan uzmanlar katkı yaptı 
Yeni Dernekler Yasa Tasarısı konusunda TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, eski bir yasa olan Türk Cemaat Meclisi Birlikler ve Dernekler Kanunu’nun günümüz koşullarında toplumsal örgütlenme ihtiyaçlarına cevap vermediğini söyledi.
Uluçay, bu saptamanın gerek idare, gerekse sivil toplum örgütleri tarafından kabul edildiğini kaydederek, bu gerçekler ışığında dernek ve birliklerden gelen öneri ve talepleri de dikkate alarak, geniş bir çevreyi temsil eden sivil toplum örgütleri ve kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerle istişare edilerek yeni tasarının hazırlandığını anlattı. Bakan Uluçay çalışmalara ayrıca AB Koordinasyon Merkezi aracılığıyla ülkeye gelen Hırvatistan’dan iki uzmanın da katıldığını belirtti.

Kanol: Olabileceğin en iyisi
Tasarının hazırlanma çalışmalarına katılan Management Centre Direktörü Bülent Kanol ise, TAK muhabirinin sorularını yanıtlarken, yeni tasarıyı “olabileceğin en iyisi” diye niteledi.
Kıbrıs Sivil Toplum Örgütleri Ağı olarak 15 örgütün ve bunlara teknik destek veren Management Centre’in 2005’ten beri üzerinde çalıştığı tasarının hazırlanma süreciyle ilgili bilgi veren Kanol, “Avrupa’dan uzman getirdik, 70 temsilcinin katıldığı seminer yaptık ve son olarak bu hükümet döneminde, yeni bir çalışma grubu oluşturuldu. Bu grupta Kıbrıs Sivil Toplum Örgütleri Ağı’nın da temsilcileri yer aldı” diye konuştu.
Çocuklara dernekleşme hakkı verildiğini; yabancılar için de açılımlar yapıldığını ancak Anayasa’daki kısıtlamalar nedeniyle yabancılarla ilgili taleplerinin tümünün hayata geçemeyeceğini belirten Kanol, tasarının geneliyle ilgili “Tasarıyı olabileceğin en iyisi diye görüyorum” şeklinde konuştu.
Kanol, hayır kurumları için ayrı bir yasa bulunduğunu, kamu yararına çalışan sivil toplum örgütleri de dikkate alınarak bu yasanın da gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2015, 09:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474