banner564

Resmen devrede

Yunanistan, Kıbrıs’taki müzakere sürecine uzmanlar grubuyla destek veriyor

Resmen devrede
banner598
   Atina’yı ziyaret eden ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüşen Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununu masaya yatırdı. Saatler alan görüşme sırasında, Rum-Yunan tarafının müzakerelerde izleyeceği strateji saptanırken, Yunan hükümetinin bu konuda bir uzmanlar grubu oluşturacağı açıklandı.
   Uzmanlar Grubu adıyla müzakere sürecine resmen dahil olmayı kararlaştıran Yunanistan’ın, diğer yandan Mısır ve İsrail ile ilişkileri geliştirme stratejisi yürüttüğü haber verildi.
   Fileleftheros gazetesinin “Güçlü Koordinasyon Daha Sıkı İşbirliği” başlıklı haberine göre, Yunanistan Başbakanlığı’nda gerçekleşen ve Kıbrıs sorunu, bölgesel ve ekonomik konuların masaya yatırıldığı görüşmede koordinasyon ve temasların artırılması kararlaştırıldı.
    Haberde, Anastasiadis’in, müzakerelerin yeniden başlaması arifesinde Çipras’a Kıbrıs sorunuyla ilgili detaylı bilgi verdiği, bundan sonra atılacak adımlar konusunda da mutabakat sağlandığı belirtildi. 
   Çipras ile Anastasiadis görüşme sonrasında yaptıkları ortak açıklamada, Barbaros Hayreddin Paşa’nın bölgeden ayrılması ve Navtex’in sona ermesinin ardından müzakerelerin yeniden başlaması şartlarının oluştuğunu söyledi. 
   Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın “saldırı” olarak algılayacağı bir faaliyette bulunması halinde (Doğu Akdeniz’de hidrokarbon aramaları gibi) bunun, “müzakereleri rayından çıkaracağı” ortak görüşünü dillendirdiler. 

Takviye edilecek

   Haberde, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın bir teknokrat grubu oluşturup, müzakerelerde Rum tarafını takviye edeceği vurgulandı.
   Anastasiadis-Çipras görüşmesinde KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler de ele alındı ve Atina’nın Ankara’nın niyetiyle ilgili her fırsatı değerlendireceği belirtildi.
   Görüşmede, bölgesel işbirlikleri çerçevesinde Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır’ın önümüzdeki günlerde –yakın olduğu için- Rum tarafında yeni bir görüşme yapılması kararlaştırıldı. Anastasiadis’in Mayıs’ta Tel Aviv’e yapacağı ziyaret ışığı altında İsrail’le de adımlar atılacağı kaydedildi. 

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2015, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474