banner564

Rumlar karşılık vermedi

Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin, görüşmelerin olumlu sonuçlanması için çok fedakarlık yaptığını belirtti

Rumlar karşılık vermedi
banner598
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Aydın Üniversitesi Florya Halit Aydın Kampüsü’nde Aydın Düşünce Platformu üyeleriyle bir araya geldi.
Etkinliğin açılışında Kıbrıs görüşmeleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Özgürgün, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye'nin, görüşmelerin olumlu sonuçlanması için çok fedakarlık yaptığını, buna karşılık Rum kesiminin Kıbrıs konusunda anlaşma isteğinin olmadığını ortaya koyduğunu söyledi.
Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin meclis kararıyla okullarda Enosis'i kutlama kararının kabul edilemez olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
"Biz oturduk Türk Hükümeti'yle KKTC Hükümeti bir karar aldık, eğer bu karar ortadan kalkmazsa Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye artık görüşmelere katılmayacak. Bu karar aldık kamuoyuna duyurduktan sonra Sayın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bir demeci oldu. Bu demeçte de şunu söyledi, 'Biz Kıbrıs'ta toprak konusunda artık herhangi bir şekilde konuşmuyoruz, toprak da vermiyoruz. Bir tek şey olabilir kapalı Maraş'ı verebiliriz ama bunun karşılığında şu anda tampon bölge durumunda bulunan, denizden ulaşımı olan Erenköy'e karadan bağlantı olan o toprağı isteriz. Bunu veririz, bunu alırız. Bunun dışında da hiçbir toprak tavizimiz yoktur’ dedi.

"Maraş'ın büyük bölümü vakıf malı"
Başbakan Özgürgün, programın devamında davetlilerin, Kıbrıs'ın statüsü, doğal gaz rezervleri, vakıf arazileri ve FETÖ ile mücadele konularında yöneltilen soruları cevapladı.
Vakıf mallarının en çok konuşulması gereken konulardan biri olduğunu dile getiren Özgürgün, "Maraş'ın çok büyük bir bölümünün vakıf malı olduğu kesin. Kıbrıs'ta yüzde 30'un üzerinde vakıf malı olduğu kesin. Zaten 1571-1878 arasında Osmanlı İmparatorluğu adayı yönetmiş. Adanın tamamı bizim zaten. 1878'den sonra İngilizler Türkleri uzaklaştırmak için 1. Dünya Savaşı'nda 'Osmanlı savaşa katıldığı için ben adayı ilhak ettim.' dediği noktada bu malları Rumlara dağıtma veya vakıf mallarını başkalarına geçirme noktasında İngiliz yönetiminin böyle tasarrufları oldu. O malların birçoğu da vakıf malı olduğu halde, Rumların eline geçti. Özellikle 1914-1950 arasında. O dönemde Türkiye de Kıbrıs'la ilgilenemedi" değerlendirmelerinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2017, 10:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473