banner564

“Liderler masaya gelecek”

Eide, Kıbrıs müzakerelerinde metodoloji değişikliği olmadan başarının mümkün olmayacağını söyledi

“Liderler masaya gelecek”
banner598
Fezile A. Öksüz
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerinde metodoloji değişikliği olmadan başarının mümkün olmayacağını söyledi.
Liderlerin masaya geleceğine inancını yineleyen Eide, masaya gelme ya da masada bulunmadan çok, zamanın iyi değerlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek, sürecin son aşamasını, daha az önemli konulardan çok, özlü konulara odaklanılacak bir yöntem üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Eide, müzakere sürecinde yaşanan krizin, aynı tarihin sistematik şekilde farklı anlatılmasının sonuçlarından biri olduğuna işaret ederek, kriz uzadıkça, kalan oldukça değerli zamanın azaldığını belirtti. Eide, “Evetçi tarafın kaygısı artarken, hayırcılar da her geçen gün güçleniyor. Bilerek ya da bilmeyerek işbirliği yapıyorlar. Ayrılıkla daha güçlü olacaklarına inananlar kampında olduklarından hangi düğmeye basarak bunu sağlayabileceklerini iyi biliyorlar” dedi.
Eide, tüm Kıbrıslıların, birey ya da sivil toplum örgüt düzeyinde, insiyatif üstlenip, çözüm istencini dile getirmesi ve ada yeniden birleşmiş gibi işbirliğine yönelik adımlar atarak sürece destek vermesi gerektiğini belirtti.
Espen Barth Eide, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile birlikte dün, sınır kapılarının açılması sonrasında her hafta sonu Lefkoşa Büyük Han’da buluşan Kıbrıslı Türk ve Rumların konuğu oldu. 
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, daha sonra TAK muhabirinin sorularını yanıtladı.

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2017, 10:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474