banner564

‘Rumların egemenlik bölgesine’ saygı gösterilmesini istedi

AB liderleri, doğalgaz aramaları konusunda Türkiye’ye çağrı yaparak ‘Rumların egemenlik bölgesine’ saygı gösterilmesini istedi

‘Rumların egemenlik bölgesine’ saygı gösterilmesini istedi
banner598
   AB devlet ve hükümet başkanları Türkiye'ye, Doğu Akdeniz'de "temkinli davranması’ ve Rum yönetiminin sözde münhasır ekonomik bölgesine saygı çağrısı yaptı.
Brüksel'de toplanan AB zirvesinin ardından yayımlanan kararların Kıbrıs'la ilgili kısmında, "AB Konseyi, Doğu Akdeniz'de yeni tansiyondan ciddi endişesini ifade eder ve Türkiye'ye temenni ve Kıbrıs Rum yönetiminin karasularındaki egemenliğine ve münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarına saygı göstermesi çağrısı yapar" ifadesi kullanıldı.
AB'nin 21 Eylül 2005 tarihli karşı deklarasyonuna atıf yapılan kararda, "bütün üye ülkelerin tanınmasının katılım sürecinin gerekli bir unsuru olduğu" kaydedildi.
Zirve kararında, "Mevcut şartlar altında AB Konseyi, Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm müzakerelerinin kaldığı yerden devam ettirilmesi için olumlu atmosferin garantiye alınmasının herzamankinden daha önemli olduğunu addetmektedir" ifadesi yer aldı. AB’nin açıkladığı tek yanlı tutuma Türkiye’nin tepki göstermesi bekleniyor.

Anastasiadis’i, Samaras temsil etti
AB zirvesine katılmak için Brüksel'e gelen Rum lider Nikos Anastasiadis, dün sabah yüksek tansiyon ve burun kanaması nedeniyle hastaneye kaldırılmış ve tedavisinin ardından otelinde istirahat etmişti.
Anastasiadis, Türkiye'ye karşı destek talebini AB Konseyi Başkanı Herman van Rompuy'a yazılı olarak iletirken, zirvede Kıbrıs Rum yönetimini Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras temsil etmişti.

Rum Sözcü memnun
Öte yandan, konu ile ilgili olarak açıklama yapan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodoulides, AB’nin Ankara’ya uyarı mesajı verdiğini iddia etti. Kıbrıs açıklarında yapılan doğal gaz arama faaliyetlerinin Kıbrıs Rum Yönetimi’nin egemenlik hakları çerçevesinde gerçekleştirildiğini AB’nin de vurguladığını kaydeden Rum Sözcü, Türkiye’nin çalışmalara saygı duymaması temennisinde bulunduğunu aktardı. 

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2014, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473