banner564

Sabotaj ihtimali

41 yıldan beri kapalı tutulan Maraş kenti, dün Derinya’da başlayan yangının yayılması yüzünden büyük bir tehlike atlattı

Sabotaj ihtimali
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’nın Derinya bölgesinde dün saat 15.00 sıralarında başlayıp rüzgarında etkisiyle kısa sürede büyüyerek Kapalı Maraş’ı da etkileyen yangın uzun uğraşlar sonucunda akşam saatlerinde kontrol altına alındı. Birçok vatandaş, özellikle sosyal paylaşım sitelerinde yangının sabotaj olma ihtimalini gündeme getirerek bu yönde yorumlarda bulundu. 
Yangın söndürme çalışmalarına ilk etapta, KKTC’nin dört bir tarafından itfaiye araçlarının yanı sıra, birçok belediye ve sivil tanker yangına müdahale etti. Uğraşlar sonuç vermeyince İngiliz Üslerinden iki yangın helikopteri de çalışmalara destek verdi. Kapalı Maraş’ın içerisine doğru ilerleyen alevleri kontrol altına almak için Türkiye’den yangın söndürme uçağı gelerek müdahale etti.
Yangın nedeniyle dumandan zehirlenenlerin tedavisi için çok sayıda ambulans ara bölgeye sevkedildi.
 Yangın 5 saatin ardından saat 20.00 sıralarında güçlükle kontrol altına alındı. 

İki tarafta endişeyle izledi
Kıbrıs genelinde büyük panik yaratan yangın dün gündemin ilk sırasına oturdu. Evlerinde televizyon başında an be an gelişmeleri izleyen birçok insan sosyal medya aracılığı ile yangın hakkında yorumda bulundu. Birçok vatandaş, tam da çözüm görüşmelerinin ilerlediği ve Maraş'ın açılmasının ciddi şekilde gündemde olduğu bir dönemde yangın çıkmasını manidar bularak, dünkü olayın ‘Kundaklama’ olduğunu savundu.


Ordu evi tahliye edildi
Kapalı Maraş’taki yangının Orduevine yaklaşması ile beraber, ordu evi tahliye edildi. Asker orduevi girişini kapayarak hiçbir sivili içeriye almazken, bölgedeki yurtta kalan öğrencilerde uzun süre yurtlarına alınmadı. 
Orduevine tatil amaçlı gelen Rasime Yeşilyurt isimli kadın bir anda alevlerin yaklaştığını gördüklerini o sırada “Kıymetli eşyalarınızı ve çocuklarınızı yanınıza alınız” şeklinde bir anons yapıldığını söyledi. Bu anonsun 20 dakika sonrasında acilen ordu evinin tahliyesine başlandığını ifade eden Yeşilyurt, birçok sivilin korku dolu anlar yaşadığını belirtti. Gazimağusalı vatandaşlarda yangını izlemek amacı ile tel boyuna akın etti.


Burcu: Hristodulidis’le irtibat halindeydik
Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, dün yaşanan yangın nedeniyle Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’le sürekli irtibat halinde olduklarını ve Rum tarafının, ihtiyaç duyulması halinde katkı verilebilmesi için alarm durumuna geçtiğini; yangının kontrol altına alınmasıyla alarm durumunun kaldırıldığını söyledi.

Hüdaoğlu: Daha çok kuru otlar yandı
Yangın bölgesinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ise, çalışmaların sabaha dek süreceğini, yanan bölgede daha çok kuru otlar, az sayıda ağaç ve bazı eski, yıkık durumda binalar bulunduğunu söyledi.
Yangından etkilenen bölgenin bir kilometre karelik alan olduğunun tahmin edildiğini ancak kesin verilerin daha sonra elde edileceğini ifade eden Hüdaoğlu, İngiliz üslerinden gelen iki yangın söndürme helikopteri ile Türkiye’den gelen uçağın, söndürme çalışmalarına büyük katkısı olduğunu belirtti.

Yangın kilisenin yakınlarında başladı…
Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgiye göre dünkü yangın, Derinya’da sınır bölgesinde bulunan küçük bir kilisenin yakınlarına başladı. Yangının kontrol altına alınmasından sonra yetkililer, tüm olasılıkları göz önünde bulundurarak inceleme yaptı.
Kapalı Maraş’taki yangın söndürme çalışmalarına itfaiye, askeri birlikler, Sivil Savunma Teşkilatı ve belediyelerden ekipler yanında iş aracı ve tankeri olan vatandaşlar da katıldı.

Komutanlar olay yerinde…
Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler ile diğer yetkililer de yangın bölgesinde incelemelerde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2015, 10:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474