banner564

Sağlık ekibi elinden geleni yaptı

Bakanlık, Metin Redif’in ölümüyle ilgili gündeme gelen iddialara yanıt verdi

Sağlık ekibi elinden geleni yaptı
banner598
Sağlık Bakanlığı, Metin Redif isimli vatandaşın yaşamını yitirmesiyle ilgili, “112 ekibimiz elinden gelenin en iyisini yapmış ancak hasta geri kazandırılamamıştır. Söz konusu kişiye defibrilatör yani elektro şok cihazının bulunmadığı için uygulanmadığı yönündeki yanıltıcı söylemler bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır” açıklaması yaptı.
Sağlık Bakanlığı, önceki gün acil müdahale ekiplerinin tüm uğraşına rağmen yaşamını yitiren Metin Redif isimli kişi hakkında çıkan haberler ile ilgili açıklamada bulundu.
Sağlık Bakanlığı açıklaması detaylarıyla şöyle: 
“Saat 23.13’de 0533825.... nolu telefondan hastanın yakını olup, olay yerinde olmayan bir kişi 112 hızır servisimizden yardım istedi. Arkadaşının fenalaştığını söyledi.112 görevlisi olay yerinden birinin telefonunu istedi. Kişi 0533856…. Nolu numarayı verdi. Onu birkaç kez aradılar ama telefon meşgul çıktı. Sonunda 0533856.... nolu telefon cevap verdi ve olay adresi alındı. Bu sırada cevap veren kişi eşinin nefes almadığını söyledi.
Saat 23.18'de Lapta 112 Hızır olay yeri olan Yeşiltepe’ye hareket etti ve 23.30’da oraya vardı. 23.32’de vakanın kalbinin durmuş olduğunu ve nefes almadığını merkeze duyurup müdahaleye başladı. Bu sırada ülkemizde uygulanan 112 prosedürü gereği, ambulansa alınmış kritik bir vaka söz konusu olduğundan Girne’den ikinci ekibi çağırdı. Girne ekibi 23.33’den hareket etti. 23.46’da olay yerine gitti. Vakanın müdahalesini beraber yapmayı sürdürdüler. Saat 00.22’ye kadar bu sürdürüldü. Hemen monitorize edilmiş damar ve hava yolu açık tutulmuştur. Çağrı alan ve Lapta’da bekleyen ambulansımızda, her ambulansta olduğu gibi elektro şok cihazı (defibrilatör) mevcuttu. Nitekim bu cihazlar monitörlerle aynı düzenek içindedirler. Ancak bu cihazı kullanma endikasyonu olan ve halk dilinde “kalp fırtınası” olarak bilinen ventrikülerfibrilasyon veya ventrikülertaşikardi olayı yoktu. Aksine hasta ilk görülüp monitorize edildiğinde düz çizgi alınmış ve hemen yapılması gereken kalp masajına başlanmıştır. Entübe edilmiştir. Kısacası 112 ekibimiz elinden gelenin en iyisini yapmış ancak hasta geri kazandırılamamıştır. 
Söz konusu kişiye defibrilatör yani elektro şok cihazının bulunmadığı için uygulanmadığı yönündeki yanıltıcı söylemler bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allahtan rahmet diler, yaslı ailesine sabırlar dileriz.”


Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2016, 08:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474