banner564

Şart açık

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta bir temsilci bulundurmasına onay verdikleri AB’nin, BM’nin yerine geçmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti

Şart açık
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün, Tözün Tunalı başkanlığındaki Sosyal Demokrat Parti (SDP) heyetini kabul etti.
Mustafa Akıncı kabulde yaptığı konuşmada, zaman zaman çeşitli spekülatif haberler yayınlandığını, bunun da Rum basınında daha fazla görüldüğünü ifade ederek, örnek olarak “Avrupa Birliği’nin Kıbrıs müzakere sürecine nasıl dahil olacağıyla ilgili abartılı haberler yapıldığını” gösterdi.
Akıncı, “Avrupa Birliği’nin (AB) Kıbrıs’ta bir temsilci bulundurmasının eskiden de olduğunu ve müzakere süreci ilerlerken sorulara karşılık bazı fikirler vermesinin onay verdikleri bir şey” olduğunu kaydetti, ancak bu sürecin, “Birleşmiş Milletler (BM) süreci” olduğuna vurgu yaptı.
Akıncı, “AB’nin, BM’nin yerine geçmesi diye bir durum söz konusu olamaz. Böyle bir şey zaten gündemde yoktur. Böyle bir talep de, anlayış da yoktur. Biz, bulunacak bir çözümün AB tarafından da kendi süreçlerine dahil edilerek, bu çözümün yaşayabilir olması için kendi düzenlemelerini de yapmalarını bekliyoruz” dedi.
Esaslı müzakerelere başlama noktasına geldikleri Kıbrıs müzakere sürecinde önemli bir aşamada olduklarını ifade eden Akıncı, “Önemli bir sürecin içerisindeyiz. Bu süreç yalnız başına yürünmez. Bu süreç toplumla birlikte yürünecek olan bir süreçtir” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’nde dün onaylanan yasaları “sevindirici bir gelişme” olarak niteleyerek, “Meclisimiz tatile girerken hızlandı, dün, iyi bazı yasalara imza attılar, ben de onları ilk fırsatta önüme gelir gelmez inceleyip gereken çalışmayı yaptıktan sonra kararımı vereceğim” dedi.

SDP’den Akıncı’ya destek
SDP Başkanı Tözün Tunalı görüşmede yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ”zor görevinde sonsuz başarılar” dileyerek, Kıbrıs müzakerelerinde güven ve destek belirtti.
Tunalı, Cumhurbaşkanı Akıncı’dan; Meclis dışında kalan partilere Kıbrıs müzakere süreci ve görüşmeleri ile ilgili zaman zaman bilgilendirmeler yapılmasını talep etti. Bunun yapılması durumunda kendilerinin de yaptıkları ziyaretlerde doğru bilgiler aktarabileceğini ifade eden Tunalı, ayrıca sivil toplum örgütleri ve Meclis dışında kalan partilerden bir konsey oluşturulması önerisinde bulundu.

Akıncı, İsrail ve Brezilya büyükelçilerini kabul etti
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün ayrıca, İsrail’in Lefkoşa Büyükelçisi Michael Harari ve Brezilya’nın Lefkoşa Büyükelçisi A. Claudio Acquarone’u’yi kabul etti.
Görüşmelerde basına açıklama yapılmadı.

Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2015, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474