banner564

Satışlar dibe vurdu

Kamudaki maaşların bir kısmının ödenmemesi sadece çalışanları değil çarşıdaki esnafı da mağdur etti

Satışlar dibe vurdu
banner598
Melin DOBRAN
Başkent Lefkoşa’da dükkân işleten esnaf, kamu görevlilerinin maaşlarının bir kısmının ödenmemesi nedeniyle çarşıda beklenen hareketliğin bu ay olmadığını söyledi.
Aybaşını iple çeken esnaf, bu kez hayal kırıklığına uğradı. Esnaf, piyasanın zaten durgun olduğunu ve maaşlara yapılan kesintinin ise buna tuz biber ektiğini ifade etti. Diyalog’a konuşan Lefkoşa esnafı, devletin artık toparlanması gerektiğini söyledi. CTP-UBP koalisyon hükümetinin dün itibarı ile sona ermesi nedeniyle bugün ödeneceği söylenen maaşlara da güvenleri kalmadığını belirten esnaf, bundan sonrası için endişeli konuştu.  

Esnaf ne dedi?

Emine Topal: Maaşların bir kısmı ödendi ve sonuçta geriye kalan kısmı da ödenecek. Bu sıkıntı herkesi etkiler. Biz firma olarak olayı büyütüp olumsuz bakmak istemiyoruz.

Özsan Güzeloğlu: Maaşların bir kısmının ödenmesi çarşı ekonomisini de olumsuz yönde etkiledi. Ülke zaten memur ülkesidir. Çarşı genel olarak durgundur. Memleket batmış durumda. Hükümet böyle giderse girilen çukurdan çıkılmayacak.

Ömer Sami: Devlet memurlarının maaşlarının yarısının bile ödenmesi, çarşıyı az da olsa canlandırdı. İlerleyen günlerde geri kalan kısmı da ödenecek. Henüz ayın başında olduğumuz için birkaç gün satışlar iyi gidecek, sonra eski durumuna geri dönecek.”

Hasan Karakaş: KKTC adına okuyan askeri öğrencilerin maaşları hiç ödenmedi. En azından memurlara bir kısmı ödendi. Eylül ayından itibaren öğrenci maaşları KKTC’ye devredildi. Türkiye’de tıkır tıkır ödenirdi bu maaşlar. Ödemeler devirden sonra düzene girmedi. Normal zamanda maaşlar ödendikten sonra ciroyu iyi çıkartıyorduk. Şu an satışlarımız yarı yarıya düştü. Geri kalanı ödendikten sonra satışlarımız da düzelir diye düşünüyorum.

Aynur Karakaş: Maaşlar tam ödenmediği için satışlarımız düştü. Devletin tamamını ödememesi yanlıştır. Herkesin ödeme yapması gereken yerler var. Bu defa parasını tam alamayanlar sıkışınca biz de sıkışıyoruz. Devletin bir an önce toparlanması lazım.

Derya Alp: Maaşların bir kısmının ödenmemesi, satışları çok ciddi bir şekilde etkilemedi. Ödenen zaten yüzde 60’tır. Bu az bir rakam değil. Maaşlardaki geçici durum bence piyasayı etkileyecek bir durum değildir. Genel olsa etkilerdi. Bunlar hep siyasi oyunlardır.”

Nezire Yücel: Çarşıda gözle görülen bir hareketlilik yok. İnsanlar zaten zor geçiniyor. Genel olarak çarşı zaten durgundur. Şimdi yeni sezon açıldı. Hareketli olması gerekirdi. Biz de herkes gibi müşteri bekliyoruz.

Yonca Çeliker: Devlet çalışanlarının maaşlarına yapılan yüzde 40 kesinti, çarşı ekonomisini olumsuz yönde bayağı etkiledi. Zaten işler düşük. Tam da yaz sezonuna girdiğimiz bu günlerde, maaşların ödenmesini ve çarşının canlanmasını bekliyorduk. Ne yazık ki beklenen olmadı. Bu ay böyle bir olumsuzluk oldu. İnsanlar aldıkları parayı ellerinde tutuyorlar çünkü ileride ne olacağı belli değil. Salı günü geri kalanı ödenecek dediler ama benim ümidim yok. Hükümette bir belirsizlik var. Umarım geri kalan parayı öderler.”

Sevin Özdener: Maaşlar öyle ya da böyle ödenecek. Asgari ücret ile çalışan ne desin? Ülkedeki bu gelir gider dengesizliği yüzünden toplum huzursuz ve mutsuzdur. Böyle bir olay yaşanması birçok esnafı olumsuz yönde etkiledi. Halk zaten ekonomik yönden sıkıntı yaşıyor. Umarım bu durum çözülür.

Bilal Tunçsezen: Satışlar şu an normal düzeyde gidiyor. Bundan sonra bir hareketlilik olacağını sanmıyorum. Zaten satışlar genel olarak durgundur. Bunun sebebi ise gelecekte ne olacağının belli olmamasıdır. 

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2016, 09:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473