banner564

Sıkıntı yaratacak

5’li görüşme olmadan toprak ayarlamasını görüşmenin doğru olmayacağını belirten Özersay, halkın endişeli olduğuna dikkat çekti

Sıkıntı yaratacak
banner598
Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, ziyaret ettikleri pek çok köy, bölge ve sivil toplum yetkilisinin müzakere sürecine dair birtakım endişeler ortaya koyduklarını, bu endişelerin bir bölümünün yeterli bilgilendirme ve kamuoyunu aydınlatma sorunundan kaynaklandığına da dikkat çekti. 
Özersay, “Öte yandan toprak konusunun ne şekilde görüşüleceği konusunda varılan uzlaşı bize göre de sıkıntılıdır, toprak müzakeresinin hangi şartlarda ve nasıl yapılacağı konusunda hatalı davranılırsa genel anlamda müzakere süreci, özelde de ülke ekonomisi bundan ciddi şekilde zarar görebilir” dedi.
Özersay ayrıca “Kıbrıs Rum tarafı toprak konusunu görüşmeyi madem ki bu kadar çok istemektedir, o zaman beşli toplantıya toprak görüşmesi başlamadan tamam demelidir. Bu bir bedel ödemek bile değil, sürecin sonuca ulaşmasını isteyen herkesin savunması gereken şeydir” ifadelerini kullandı. 

“Dengeli ve adil bir çözüm ortaya çıkmalı…”
Halkın Partisi yetkilileri köy ve bölge ziyaretleri çerçevesinde Akçay, Zümrütköy ve Gazimağusa sanayi bölgesini ziyaret ederek vatandaşlar ve esnaf ile bir araya geldi, sorunları dinleyerek çözüm önerilerini anlattı.
Halkın Partisi’nin müzakere sürecinden artık dengeli ve adil bir çözüm ortaya çıkmasını istediklerini, bunun için sürecin yürütülmesine dair düşüncelerini kamuoyu ile her aşamada paylaştıklarını söyleyen Kudret Özersay “Bunu New York görüşmesi öncesinde de Sayın Cumhurbaşkanı’na bir mektup göndererek yapmıştık. Şimdi geldiğimiz aşamadaysa özellikle toprak müzakeresinin tasarlanışı, yapılma yöntemi konusunda bazı endişelerimiz olduğunu söylemek durumundayım” dedi.
Beşli görüşme kesinleşmeden, garantilenmeden toprak görüşülmeye başlanmasının Kıbrıs Türk tarafına ciddi sıkıntılar yaratabileceğini kaydeden Özersay, “Bu türden bir süreçte Kıbrıs Türk ekonomisinin dondurulması, askıya alınması ihtimali vardır. Belirli bölgelerde insanımızın kendi evladına ev yapmaktan, kendi evine tamir yapmaktan kaçınması, taşınmaz mal piyasasının da bir kez daha dolaylı bir zarara uğraması durumu yaratabilir. Bunu görerek sayın Cumhurbaşkanına bir çağrı yapıyoruz” dedi.

Beşli görüşmeye Rumlar evet demeli…
Özersay şunları kaydetti:“Kıbrıs müzakerelerinde altı başlıktan birisi olan toprak tabi ki bir aşamada müzakere edilecektir, çözüm olacaksa bu da bahse konu çözümün parçasıdır.
Ancak bunun nasıl görüşüleceği, en az görüşüldüğünde nasıl bir haritanın ortaya çıkacağı kadar önemlidir. Çözüm süreci sonunda sonuç alınmasını istiyorsak son aşamanın ayrılmaz parçası olan beşli toplantıyı ilerleme şartına bağlamak yerine, garantilemek ve Kıbrıs Rum tarafının bu konuda rızasını önceden almak, bağlamak gerekir. Kıbrıs Rum tarafı toprak konusunu görüşmeyi madem ki bu kadar çok istemektedir, o zaman beşli toplantıya toprak görüşmesi başlamadan tamam demelidir. Bu bir bedel ödemek bile değil, sürecin sonuca ulaşmasını isteyen herkesin savunması gereken şeydir.” 

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2016, 10:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474