banner564

Şimdi ne olacak?

Hükümet yeni mesai düzenlemesinin bugün başlayacağını duyurdu, KTÖS, kabul etmediklerini açıkladı, Ticaret Odası ise özel sektördeki çalışma saatlerinin değişmediğini bildirdi

Şimdi ne olacak?
banner598
Bakanlar Kurulu’nun Cuma gün aldığı karar uyarınca, bugünden itibaren kamu görevlileri mesaisine saat 08.30’da başlayacak.
Başbakanlık açıklamasına göre, devlet kurumlarında, Bakanlar Kurulu kararı gereğince, bugünden itibaren, kamuda günün 24 saatinde süreklilik gösteren ve elzem olan hizmetlerin dışında kalan kurumlarda Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yeni mesai saatleri uygulanacak.
Yeni mesaide Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Cuma günleri 08.30’da iş başı yapılırken, mesai 16.00’da tamamlanacak. Perşembe günü ise öğleden önce 08.30 - 13.00, öğleden sonra ise 14.00- 17.30 saatlerinde mesai yapılacak. Cumartesi ve Pazar ise yine tatil olacak.

Elcil: 08.00’de görevdeyiz
Başbakanlığın bu açıklamasına karşılık, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), hükümetin çalışma saatleriyle ilgili düzenlemesini tanımadıklarını; imzaladıkları akademik çalışma takvimindeki saatlere sahip çıkacaklarını belirtti.
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil yazılı açıklamasında, bugün 08.00’de görev başında olup saat 12.40’ta bitireceklerini, öğleden sonra mesaisine ise saat 14.00’de başlayıp 16.10’de bitireceklerini ifade etti. Elcil, “Bu eylemde KTÖS, KTOEÖS ve KTAMS birlikte hareket edecek ve hükümetin aldığı kararı birlikte tanımayacaktır. 6 Aralık Salı günü ise tam gün genel grev ile meydana inip, bu kararı reddettiğimizi haykıracağız” dedi.

Ticaret Odası: Özelde saatler değişmedi…
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), özel sektörün çalışma saatlerine ilişkin herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını bildirdi. Oda, “Özel sektördeki iş yerleri bir önceki haftada olduğu gibi Pazartesi de kendi açılış ve kapanış programlarını takip edeceklerdir. Odamız, süreci yakından takip etmeye ve çalışma hayatının ekonominin ihtiyaçları gözetilerek düzenlenmesi için katkı koymaya devam edecektir” ifadelerine yer verdi.
KTTO’dan yapılan açıklama şöyle:
“Son yaşanan ve hepimizi acılara boğan trafik kazasının ardından oluşan infial nedeniyle Bakanlar Kurulu peş peşe bazı kararlar almakta ve açıklamalar yapmakta, bu da hem çeşitli tepkilere hem de karmaşaya yol açmaktadır.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası olarak Çalışma Bakanı Sayın Ersan Saner ile doğrudan iletişime geçerek, bu konuda yaşanılan sıkıntıları ve iş dünyasının hassasiyetlerini aktardık. Sayın Bakan, yürüttükleri çalışmaya göre 5 Aralık-1 Mart döneminde sadece bankacılık-finans, bilgi işlem ve ofis tipi işyerlerinin mesai saatlerinin 08.30-17.30 arasında olacağını; ticaret, hizmet, sanayi ve diğer sektörlerdeki çalışma saatlerinin değişmeyeceğini aktarmıştır…”

Kar-İş: Öğrenciler yarım saat geç alınacak
Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (KAR-İŞ), bugünden itibaren okullarda mesainin saat 08.30’da başlayacağının Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından açıklandığını anımsatarak, öğrenci taşıyan KAR-İŞ üyelerinin sabah, öğrencileri bulunduğu noktadan her zamankinden yarım saat daha geç almasını istedi.
KAR-İŞ Basın Sözcüsü Mehmet Özsezer tarafından yapılan açıklamada, öğrenci taşıyan KAR-İŞ üyelerinin buna özen göstermesi istendi.

Yeni mesai bugün başlıyor…
Bakanlar Kurulu’nun Cuma gün aldığı karar uyarınca, bugünden itibaren kamu görevlileri mesaisine saat 08.30’da başlayacak.
Yeni mesaide Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Cuma günleri 08.30’da iş başı yapılırken, mesai 16.00’da tamamlanacak. Perşembe günü ise öğleden önce 08.30 - 13.00, öğleden sonra ise 14.00- 17.30 saatlerinde mesai yapılacak. Cumartesi ve Pazar ise yine tatil olacak.

Limanlarda mesai nasıl olacak?
Kamuda diğer alanlardaki çalışma saatleri ise şöyle açıklandı:
“2. Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi’nin çalışma saatleri ile uyum sağlanabilmesi amacıyla Gazimağusa Başkılavuzluk ve Liman Başkanlığı, Girne Başkılavuzluk ve Liman Başkanlığı, Gazimağusa Gümrük Şube Amirliği ile Girne Gümrük Şube Amirliğinde 5 Aralık 2016 tarihinden başlayarak; 
Aralık, Ocak, Şubat ayları için aşağıdaki mesai saatlerinin uygulanması:Pazartesi, Salı, Çarşamba, Cuma : 08.30 – 16.00Perşembe Ö.E. : 08.30 – 12.00 Ö.S. : 13.00 – 17.30 Cumartesi – Pazar : Tatil 
3. (A) Kamu Görevlileri Yasası’nın 105’inci maddesinin (1)’inci fıkrasına istinaden Devlet Üretme Çiftlikleri Dairesi’nde 5 Aralık 2016 tarihinden başlayarak;Aralık, Ocak, Şubat ayları için aşağıdaki mesai saatlerinin uygulanması: Pazartesi, Salı, Çarşamba, Cuma : 08.00 – 15.30Perşembe Ö.E. : 08.00 – 12.00 Ö.S. : 13.00 – 17.00 Cumartesi – Pazar : Tatil 
(B) Kamu Görevlileri Yasası’nın 105’inci maddesinin (4)’üncü fıkrasına istinaden düzensiz mesai usulünde çalışma gerektiren Devlet Üretme Çiftlikleri Dairesi’ne bağlı Devlet Üretme Çiftlikleri; - Şht. Doğuş Uran - Çömlekçi - Paşaköy ve - Ercan’dahaftalık çalışma süresinin 39 saati aşmaması ve haftada iki gün izinli olacak şekilde 5 Aralık 2016 tarihinden başlayarak;Aralık, Ocak, Şubat ayları için aşağıdaki mesai saatlerinin uygulanması: Pazartesi, Salı, Çarşamba, Cuma Ö.E. : 08.00 – 12.00 Ö.S. : 13.00 – 16.30Perşembe Ö.E. : 08.00 – 12.00 Ö.S. : 13.00 – 17.00(Ayrıca Daire Müdürünün talep etmesi üzerine, Çiftliklerde görev yapan personel yukarıda belirtilen çalışma saatleri dışında haftada 39 saati aşmamak ve haftada iki gün izinli olacak şekilde çalıştırılabilir.)


CTP:  Avrupa saat dilimine dönülsün
Cumhuriyetçi Türk Partisi(CTP), Hükümeti, “Avrupa Saat dilimi uygulamasına” dönmeye çağırdı.
CTP’den yapılan yazılı açıklamada, mesai saatlerinde değişikliğe gitme kararının “halkın yaşam kalitesini düşürecek ve insan hayatını zorlaştıracak” bir karar olduğu belirtildi.
Bu kararı Hükümetin, “dikkatleri yol güvenliği ile ilgili dile getirilen toplumsal taleplerden çekip kamu çalışanlarının çalışma saatlerine ve maaşlarına yöneltme” düşüncesiyle aldığı ileri sürüldü.

Kanber: Bu yanlışa son verilmelidir
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, yaz saati uygulamasından vazgeçilmesi çağrısı yaparak, “Bu yanlışa son verilmelidir. Yapılması gereken, saatlerin eskiden olduğu gibi, bir saat geri alınmasıdır” dedi.
Kanber yazılı açıklamasında, tüm sektörlerdeki çalışma saatleri birbirilerini etkilediği ve sosyal hayat da buna bağlı olduğu için farklı ve uyumlu olmayan düzenlemelerin sıkıntı yaratacağını kaydetti.
Oda başkanı Kanber, konuyla ilgili olarak gerek trafik gerekse mesai saatleri uygulaması açısından Çarşamba günü saat 10.30’da Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nda basın toplantısı yaparak, odanın görüşlerini kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

Türkmen: Karar ülke gerçeklerine aykırı
Eşit Hak ve Adalet Sendikası(HAKSEN), hükümetin okul ve mesai saatlerini düzenleyen kararını “ülke gerçeklerine aykırı” bulduğunu açıkladı.
HAKSEN Genel Başkanı İzzet Türkmen, açıklanan mesai saatleriyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “aklın ve ülkenin gerçeklerine aykırı bir kararla hem okul saatleri hem de kamuda mesai saatleri yeniden düzenlendi“ ifadelerini kullandı.

Hemşirelerden greve tam destek
Hemşireler ve Ebeler Sendikası, hükümetin çalışma ve okul saatleriyle ilgili kararına karşı yarın yapılacağı açıklanan genel greve, Lefkoşa bölgesi hastanelerinde katılma kararı aldı.
Hemşireler ve Ebeler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özgöçmen yazılı açıklamasında, “Saatleri geri çekmek yerine çalışma saatlerini değiştirmekle kaçamak çözümler üreten hükümet, özel sektör çalışanını düşünmediği gibi işe erken saatte başlayan Sağlık Çalışanı Hemşire ve Ebeleri yok saymaktadır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2016, 08:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473