banner564

Sıra gemi alımında

KKTC’nin ilgili tüm birimleri, Suriyeli mülteciler konusunda başarılı bir sınav verdi

Sıra gemi alımında
banner598
   Esentepe açıklarında batma tehlikesi geçiren 235 Suriyeli’nin bulunduğu gemiyi kurtarma, ayrıca mültecilerin barınak, sağlık ve gıda konularındaki ihtiyaçlarını karşılama konusunda, KKTC’nin ilgili tüm birimleri başarılı bir sınav verdi.
   Ulaştırma ve Sağlık Bakanlıkları, Güvenlik Kuvvetleri, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, polis, Girne, Çatalköy ve Esentepe belediyelerinin  koordineli çalışmaları sayesinde, büyük bir sorun kısa sürede başarıyla atlatıldı. KKTC bu konuda birçok ülkeye örnek oldu.
   Yaşanan bu olay sayesinde, KKTC’nin Girne sahillerinde görev yapacak güçlü gemilere ihtiyaç duyduğu gerçeğini de ortaya çıkardı.   

Mülteciler, Türkiye’ye gönderildi
İtalya’ya götürülecekleri vaadiyle deniz ortasında terkedilen, içinde bulundukları batma tehlikesi geçiren gemiden Girne açıklarında KKTC makam ve kuruluşlarının koordineli çalışmasıyla kurtarılan mülteciler dün öğle saatlerinde başka bir gemiyle Türkiye’ye gönderildiler.
Girne Turizm Limanı’ndan dün saat 15.00’te hareket eden gemide 225 mülteci bulunuyordu. Aralarında hamile hasta ve hasta yakınlarının da bulunduğu 10 kişi isetedavi için KKTC’de kaldı.
Mültecileri taşıyan gemiye yarı yola kadar KKTC Sahil Güvenlik botu daha sonra da Türkiye Sahil Güvenlik botu da eşlik etti.

Kaptan gemiyi terketti
19’u Iraklı 216’sı Suriyeli 235 mülteci uluslararası kurallar gereği çıkış yaptıkları yer olan Mersin’e gönderildi.
Mültecilerin; Suriye’deki rejimden kaçarak Türkiye’ye sığındıkları ardından İtalya veya başka bir Avrupa Birliği ülkesine götürülecekleri vaadiyle para karşılığı gemiye bindirildikten sonra kaptan ve mürettebatının gemiyi terketmeleri nedeniyle içinde buldukları geminin denizde sürüklenmeye başladığı ve batma tehlikesi geçirdiği öğrenildi.

Denizde ve karada neler yaşandı?
Türkiye ve KKTC makamlarının ve kurumlarının işbirliğiyle batmaktan kurtarılan Tanzanya bandıralı gemi ve içindeki mülteciler dün sabah saatlerinde Girne Turizm Limanı’na getirildi.
Daha sonra Girne’de Ertuğrul Apakan Spor Salonu’na götürülen mültecilere burada barınacakları ortam sağlandı.
Öğle saatlerine kadar salonda kalan mültecilerin bir yandan soruşturmaları gerçekleştirilirken diğer yandan sağlık kontrolleri gerçekleştirildi, hasta olanların tedavilerine başlandı.
Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın kurduğu seyyar mutfak aracılığıyla mültecilere sıcak yemek verildi. Çok miktarda giysi yardımı yapılırken, çocuklara da çeşitli oyuncaklar dağıtıldı.

KKTC’ye el salladılar
Öğle yemeğinin ardından mülteciler Ertuğrul Apakan Spor Salonu’ndan otobüslerle Girne Turizm Limanı’na taşınarak seyahat edecekleri gemiye bindirildiler.
KKTC makamlarının ilgisinden oldukça memnun kalan mülteciler KKTC’den ayrılırken KKTC makamlarına el salladılar.

Akça: Başarılı bir iş çıkarıldı
Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, Bakanlar Teberrüken Uluçay ve Hasan Taçoy ve Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler limana gelerek mültecileri yolcu ettiler.

Büyükelçi Halil İbrahim Akça mültecilerin KKTC’den ayrılışı sırasında yaptığı açıklamada, kurtarma operasyonunda ve sonrasın da görev alan bütün ekiplerin son derece başarılı iş çıkardıklarını belirterek teşekkür etti.
Bütün süreç boyunca herhangi bir eksiklik veya aksaklığın yaşanmadığını kaydeden Akça, Türkiye’den de yardım alındığını ancak asıl yapılması gerekenleri KKTC makamlarının yaptığını dile getirdi.

Taçoy: Hukuk gereği Mersin’e gönderdik
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy da, operasyonun sonuna gelindiğini muhaceret soruşturmaları yapılan mültecilerin uluslararası hukuk kuralları gereği geldikleri yer olan Mersin’e gönderildiklerini kaydetti. Taçoy, Suriyeli mülteciler konusunda Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Polis Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik, Sivil Savunma, Girne, Çatalköy ve Esentepe Belediyeleri yetkililerinin birlikte yürüttüğü koordineli çalışmalar yapıldığını belirtti.


Uluçay: Mersin’le uzlaşı sağlandı
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, mültecilerin Türkiye’ye gönderilmesi ve gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Uluçay, mültecilerin Mersin Limanı’na gönderileceğini belirterek, bu kapsamda görüştükleri Mersin’deki yetkililer ve Suriyeli mültecilerle uzlaşıldığını kaydetti.


Sivil savunma ve polis açıklama yaptı
Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ile Polis Genel Müdürlüğü Mersin’e gönderilen 235 mülteci ile ilgili ayrıntılı açıklama yaptı.
Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı’nın açıklaması şu şekilde:“Suriye'deki savaştan kaçarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) karasularında kaderlerine terk edilen 36' sı çocuk 235 kişiden oluşan mülteci grubu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın yönetiminde süratle oluşturulan kriz komitesi ve komitedeki yetkililerin katkılarıyla başarılı bir kurtarma operasyonu ile kurtarılarak KKTC’de güven altına alındı.

Sinerji, başarıyı getirdi
Suriye uyruklu mültecileri taşıyan kuru yük gemisi, 22 Kasım 2014 tarihinde, saat 17.00 sularında SOS çağrısı yaptı. KKTC unsurlarınca değerlendirilen SOS çağrısı sonrası KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ivedilikle kriz koordinasyon merkezi oluşturuldu. Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı tarafından da mültecilerin iskan edileceği Ertuğrul Apakan Spor Salonu (Girne) yanında Mobil Kriz Koordinasyon Merkezi tesis edildi. Mobil Kriz Koordinasyon Merkezi Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt yönetiminde faaliyetlerine başladı. Merkez; ülkedeki tüm imkanları kısa sürede koordine ederek bir araya getirdi, ilgili kurumların aynı çatı altında bir araya gelmesi ile yaratılan sinerji krizin başarı ile yönetilmesini ve sonuçlandırılmasını sağladı. 

‘Umut’ umutları oldu
Koordinasyon Merkezi, ilk olarak batma tehlikesi bulunan gemiyi denizde kurtarma çalışmaları için KKTC Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti’ni harekete geçirirken TC Sahil Güvenlik Komutanlığı ile de irtibata geçti. Koordinasyon sonucunda tehlike altında bulunan mültecilerin bulunduğu gemi, gece koşullarında zor şartlar altında TC Sahil Güvenlik Komutanlığının "Umut" isimli gemisi ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığının tüm imkanları kullanılarak olumsuz deniz şartlarına rağmen olağanüstü bir gayret sarf edilerek başarıyla Girne Turizm Limanı’na çekildi. 

Denizde ve karada uyumlu çalışma
Karada da mülteciler için sağlık, barınma ve diğer ihtiyaçların sağlanması maksadı ile Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı tarafından kurulan Mobil Kriz Koordinasyon Merkezi, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt yönetiminde, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ve diğer yetkililerin katılımı ile kurtarma operasyonu için gerekli tüm olanaklar bir araya getirildi.
Mobil Kriz Koordinasyon Merkezi’nde ayrıca mültecilerin barınacağı bölgede basın görevlilerin görev yapması, Sağlık Bakanlığı görevlilerinin mültecileri sağlık kontrolünden geçirmesi, mültecilerin kayıt altına alınması, mülteci ve tüm çalışanlara sıcak yemek imkanı ve sağlık desteği sağlandı.
Mülteciler, tüm işlemlerin ardından görevliler eşliğinde Girne Turizm Limanına götürülüp Türkiye'ye yolcu edildi. 

Mültecilere yardım yağdı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devlet unsurlarının başarılı çalışmalarının yanı sıra, basın yayın kuruluşlarının yayınları sonucu bazı duyarlı vatandaşlar da mültecilere kıyafet ve çocuklar için oyuncak yardımında bulundu. 
Devlet kurumlarımız, halkımız ve sivil toplum örgütlerimiz, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın yönetiminde oluşturulan sinerji ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kriz yönetimi konusundaki iradesi ve başarısı örnek seviyede ortaya konuldu. 
Bu bağlamda, bu kurtarma operasyonunun başarılı bir şekilde yönetilmesini sağlayan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na, sonuçlandırılmasında emeği geçen, GKK Sahil Güvenlik Komutanlığı’na, Polis Genel Müdürlüğü’ne, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na, Sağlık Bakanlığı’na, tüm basın yayın kuruluşlarına, ve diğer kurum/ kuruluşlarla duyarlı vatandaşlara teşekkür ederiz.”


Polis birimleri seferber oldu
Polis Genel Müdürlüğü açıklamasında ise gemide bulunan sığınmacılardan, öncelikli olarak sağlık problemi bulunan toplam 13 kişinin ambulans ile Girne Akçiçek Hastanesi’ne, diğerlerinin ise Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait otobüsler ile polis eşliğinde Girne Ertuğrul Apakan Spor Salonu’na güvenli bir şekilde taşındıkları aktarıldı. 
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Girne Ertuğrul Apakan Spor Salonu’na getirilen sığınmacılara kahvaltı verilmiş, akabinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kayıt ve soruşturma işlemleri yapılmıştır. 
Söz konusu gemiden tahliye edilen sığınmacıların, 47’si çocuk, 31’i kadın ve 157’si erkek olmak üzere toplam 235 kişi oldukları tespit edilmiştir. Sığınmacıların beyanından 216’sının Suriye uyruklu, 19’unun ise Irak uyruklu oldukları anlaşılmıştır. 
Sığınmacılar, verilen öğle yemeğinin ardından, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait otobüsler ile polis eşliğinde iade edilmek üzere Girne Turizm Limanı’na güvenli bir şekilde taşınarak kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından gemiye yerleştirilmişler ve saat 14:55’de uğurlanmışlardır. 

Etkin ve başarılı bir çalışma oldu
Sığınmacıların yardım talebinden itibaren kurtarılmaları, tahliyeleri, sağlık kontrolünden geçirilmeleri, iaşeleri, kimlik tespiti ve sorgulama işlemleri, Türkiye’ye nakledilmesi faaliyetleri, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın genel koordinatörlüğünde, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Sayın Hasan Taçoy’un yakın nezaret ve sorumluluğunda; Sahil Güvenlik Komutanlığı, Polis Genel Müdürlüğü, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Girne Akçiçek Hastanesi personeli ile 112 Acil Sağlık ekipleri, Girne Kaymakamlığı ve Girne Belediyesi ile bölgedeki diğer belediyeler, giysi, yiyecek, oyuncak gibi bağışlarda bulunan tüm kuruluş ve şahısların uyumlu işbirliği ve gayretleri sonucu etkin ve başarılı bir şekilde yerine getirilmiştir” 

Türkiye’ye ulaştılar
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti açıklarında arıza yapan ticari geminin yardım çağrısında bulunmasının ardından kurtarılan kaçak göçmenler gemiyle Mersin'e ulaştı..
Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu Suriyeli göçmenler, "Akgünler 3" adlı gemiyle Mersin Limanı'ndaki 10. rıhtıma indi.
Oğluyla birlikte gemiden inen ve ismi öğrenilemeyen bir baba, Avrupa'ya kaçmaya çalışırken yakalandıklarını belirterek, boğulma tehlikesi geçirirken kurtarıldıklarını söyledi.

Limandan otobüslere bindirilen kaçak göçmenler, işlemleri yapılmak üzere Yabancılar Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. 
Bu arada bazı göçmenlerin, Sahil Güvenlik ekipleri ve emniyet güçlerine zorluk çıkardıkları görüldü.

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2014, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473