banner564

“Somut adım atılmadı”

Bakanlık önünde eylem düzenleyen KTÖS, eğitim yılı başlamadan önce sorunlara çözüm talep etti

“Somut adım atılmadı”
banner598

Gözde Süreç SARI
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) dün Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı önünde eylem yaparak, bakanlıktan eğitim yılı başlamadan sorunları çözümlemesini talep etti.
Sendika, öğretmenlik sınavının 1-2 Eylül tarihlerinde yapılması, münhal sayısının ilköğretimde 56, özel eğitimde 15 olması ve hükümetin eğitimde tasarruf anlayışından vazgeçmesi talebinde bulundu.
Eylemde, KTÖS Başkanı Emel Tel, Eğitim Sekreteri Burak Maviş ve Eğitim Sekreter Yardımcısı Süleyman Gelener konuşma yaptı.
Burak Maviş, 3 ay önce düzenledikleri basın toplantısında bakanlığa 40 sayfalık metin sunduklarını anımsatarak, bir ay sonra eğitim yılının başlayacağını ancak bazı sorunların çözümsüz kaldığını söyledi.
Maviş, çözülmeyen sorunları dile getirmek istediklerini belirterek, amaçlarının eğitim yılının sorunsuz açılmasını sağlamak olduğunu kaydetti.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bazı olumlu adımlar attığını söyleyen Maviş, çözülemeyen sorunlar da bulunduğunu dile getirdi.
KTÖS Başkanı Emel Tel okulların 17 Eylül Pazartesi günü açılacağını anımsatarak, eğitimin niteliğinin artırılmasıyla ilgili öneriler taslağını haziran ayı içinde toplumla paylaştıklarını ancak gelinen noktada “bürokrasinin yavaş çalıştığını, eğitim üzerine mali disiplin uygulandığını ve sonuçta eğitim yılının sancılı başlayacağını gözlemlediklerini” söyledi.
Tel, 56 münhale ihtiyaç duyulurken, 36 münhal açıldığını, 15 olması gereken özel eğitime 5 ve rehber öğretmen, öğretmen yardımcısı ve denetmen münhali için ise hiç münhal açılmadığını belirtti.
Eğitimde tasarrufun olamayacağını söyleyen Tel, okulların öğretmensiz açılacağını kaydetti.
Eğitim Sekreter Yardımcısı Süleyman Gelener de kısa vadede çözüm bekleyen sorunlara değinerek, Öğretmen Nakil Tüzüğü’nün hayata geçirilemediğini, yeni okul ihtiyacı için somut adım atılmadığını söyledi.

KTÖS’ün talepleri açıklandı
Gelener, KTÖS’ün taleplerini şöyle sıraladı:
“Öğretmenlik sınavı 1-2 Eylül tarihlerinde yapılmalıdır. İlköğretimde münhal sayısı 56, özel eğitimde 15 olmalıdır. Hükümet eğitimde tasarruf anlayışından vazgeçmelidir. Rehber öğretmen, öğretmen yardımcısı ve denetmen için münhal açılmalıdır. Yeni okulların temeli atılmalı, özelikle Girne bölgesini rahatlatacak alternatifler yaratmalıdır. Öğretmen yer değiştirme tüzüğü “Teknik Kurul” çağrılarak bir an önce Meclis’e gönderilmelidir. Eğitimin niteliğinin artırılması için ortaya koyduğumuz önerilerin tartışılması için Eğitim Bakanlığı’nda sürekli komiteler oluşturulmalıdır. Tüm kesimlerin alım gücünü koruyacak reel politikalar hayata geçirilmelidir”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474