banner564

Açın kapıları ucuzluk gelsin

Türkiye’den domates, biber ve patlıcan getirmek isteyen Kemal Bayur’a izin verilmedi, bakanlık, “İsterse buradan alabilir” dedi

Açın kapıları ucuzluk gelsin
banner598

Çiğdem AYDIN
Bayur Tarım Ürünleri Ve Hayvancılık Ltd  General Direktörü Kemal Bayur, Diyalog gazetesine ulaşarak Tarım Bakanlığının kendisine ithal izni vermediğini savundu. Bayur Kolordu Komutanlığının açtığı ihalelere katıldığını ve kazandığını belirterek ülkede domates, patlıcan, biber, salatalık ve kuru soğanın yeterli miktarda olmadığını iddia ederek Tarım Bakanlığından bu sebzeler için ithal izni istediğini fakat kendisine verilmediğini söyledi. 
Tarım Dairesi Müdürü Kuntay Vurana ise Kemal Bayur’a KKTC’de salatalıkların ihtiyacı karşılamayacağı gerekçesiyle10 ton ithal izni verildiğini fakat diğer ürünlerin ülkede yeterli miktarda olduğu için ithal izni vermediklerini, bunun kasıtlı bir durum olmadığını söyledi. 

Bayur: İthal izni vermiyorlar
Diyalog’a konuşan Kemal Bayur şunları aktardı, “Biz şirket olarak ihalelere gireriz. Askerin de sebze meyve ihalelerine katıldık, kazandık. Domates, patlıcan, biber, salatalık ve kuru soğan gibi ürünleri 14. Zırhlı Tugay ve Girne Levazım İkmale tedarik etmekle yükümlüyüz. Ülkemizde aşırı sıcaklardan dolayı bu üretimi 15-20 gün sonra hasat edebiliriz. Ama benim bu ay askere 12 ton domates, 19 ton patlıcan vermem lazım. Tarım Bakanlığı’na birkaç kez ithal izni için başvuruda bulundum fakat bana ithal izni vermiyorlar. Biz ihaleye çıktığımızda domatesi 2.19 TL’den, Patlıcanı 1.98, biberi 2.35, salatalığı 1.99, ve kuru soğanı da 1.70 TL’den ihaleye aldık. Fakat şu anda tedarik edemiyoruz. Çünkü ülkede yeteri kadar yok. Bazı tüccarlardan ürünleri buldum ama örneğin ben domatesi askere 2.19’dan vereceğim, tüccar benden kilosuna 6 TL istiyor, aynı şekilde salatalığın da fiyatı 6 TL. Patlıcanı ben askere 1.98’den vereceğim, tüccar benden 5 TL istiyor. Biberi 2.35’ten vermem lazım, tüccar benden 6 TL istiyor, kuru soğan ise 4 TL. Ayrıca yeterli miktarda da yok. Tarım Dairesi bana ithal için ret veriyor.  19 ton patlıcan, 4 ton soğan, 12 ton domatesi ben nerden bulayım? Bana ithal izni vermezlerken 200 ton domates ithal izni verdiler. Bu haksızlık. 


Vurana: Fiyatlar yükseldiği için izin istiyor
Bayur’un iddiaları hakkında Diyalog’un görüşüne başvurduğu Tarım Dairesi Müdürü Kuntay Vurana, ülkede yeterli miktarda ürün olduğunu, ithalat iznine gerek bulunmadığını söyledi.
Vurana, “Biz yeterli olmayacağını düşündüğümüz sadece salatalık konusunda yine askere vermek için kendisine 12 ton izin verdik. Oysa ki şu an 51 ton haftada sadece Lefke bölgesinden salatalığımız var. Ülkede domates hasadı haftalık 350 tona yakındır. Patlıcan için de 300 dönümlük arazimiz var, haftalık 200 ton civarında bir hasadımız çıkacak. Anlıyorum bu insanlar zamanında askerin ihalesine girdiler ve kazandılar. Ancak döviz kurlarının yükselişi ile girdilerde maliyet yükseldi. Şu anda askere verdikleri fiyattan piyasadan alamadıkları için Türkiye’den daha ucuza getirmek istiyorlar. İzin istemelerinin sebebi budur. Ama bizim ülkemizde üretim ve fazlası olması hasebiyle izin vermiyoruz. Biber ise şu anda ülkemizde haftada 150 ton üretiliyor. Kuru soğan da şu anda 2 bin tona yakın elimizde var. Bu nedenle ithal izni vermeyeceğiz. Domatesimiz olmasına rağmen, kaliteyi yükseltmek adına biz pazartesi gününden itibaren 200 ton ithal izni verdik ve bu haftadan itibaren bizim pazarımızda olacak. Domatesin fiyatlarında da düşüş olması bekleniyor. Bu ithal iznini de herhangi bir şirket ya da kişiye değil Kıbrıs Türk Sebze-Meyve Üreticileri Birliği’ne verdik.

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2018, 10:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474