banner564

Hükümete güveni tam

Danışmanlarının hazırladığı ekonomik raporu koalisyon ortaklarına ileten Akıncı, krizin el birliği ile aşılacağını belirtti

Hükümete güveni tam
banner598

Rahme ÇİFTÇİOĞLU 
Cumhurbaşkanı Akıncı, dün Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ile Demokrat Parti (DP) genel başkanları Tufan Erhürman, Kudret Özersay, Cemal Özyiğit ve Serdar Denktaş ile aylık olağan görüşmesini gerçekleştirdi.
Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Akıncı, hem hükümet ortaklarıyla yaptığı toplantı hem de Kıbrıs konusunda yaşanan son gelişmelerle ilgili açıklama yaptı.
Toplantıda ağırlıklı olarak ekonominin konuşulduğunu belirten Akıncı, “Ortak akılda buluşmak, sadece ekonomi için değil, Kıbrıs sorununun çözümü bağlamında da gerekli ve yararlı” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Akıncı, hükümeti oluşturan siyasi partilerin başkanlarıyla aylık olağan toplantısında ekonomi ağırlıklı bir görüşme yaptığını ve ekonomi danışmalarının hazırladığı düşünceleri aktardığını açıkladı. 
Akıncı, hükümetin dövizdeki tırmanış karşısında aldığı önlemleri kendisiyle de görüştüğünü, hükümetin önerilere ve tedbirlerin geliştirilmesine açık olduğunu kaydederek, Cumhurbaşkanlığı olarak daha ayrıntılı bir raporu ileteceklerini bildirdi.
Konuya hükümet, Meclis ve Cumhurbaşkanlığı olarak el birliğiyle sahip çıkarak yurttaşların sorunlarını asgariye düşürecek tedbirlerin alınmasının önemine işaret eden Akıncı, “Hükümeti bu konuda gayretli gördüm, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, dövizde düşüş gözlemlendiğini, ani artışta spekülatif tavırların akla geldiğini belirterek, olaya ekonomik ve ortak akılla yaklaşım gerektiğini vurguladı. 
TL üstünde KKTC Merkez Bankası’nın kontrolü olmadığına dikkat çeken Akıncı, ancak hükümetin alabileceği başka tedbirler olabileceğini ve yapılmaya çalışılanın da bu olduğunu söyledi.

Eylül’de New York’ta önemli buluşma
Açıklamasında Kıbrıs sorununa da değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, önümüzdeki eylül ayının ilgili tüm aktörlerin New York’ta bir araya gelecekleri bir ay olacağını ve muhtemelen Genel Sekreter Guterres’le görüşeceklerini açıkladı.
Akıncı, o tarihe kadar Guterres’in geçici Kıbrıs özel danışmanı Jane Holl Lute’un Kıbrıs’la ilgili raporunu hazırlamış olacağını ve o rapor ışığında atılabilecek adımları da Genel Sekreter’le birlikte değerlendirme fırsatı bulacaklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, ortak aklın sadece ekonomi için değil, Kıbrıs sorunu için de önemine işaret etti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici danışman Jane Holl Lute'un, Kıbrıs’ta liderlerle, Türkiye Cumhuriyeti’nde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü anımsatan Akıncı, “Eylülün ilk yarısında Atina, Londra ve Brüksel’i de ziyaret edeceğini bildiğimiz Sayın Lute eylül ortalarından itibaren raporunu Genel Sekreter sunmuş olacak” şeklinde konuştu.
Bu rapor ışığında atılabilecek adımları BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile birlikte değerlendirme fırsatı da bulacaklarını kaydeden Akıncı, “Temennimiz ortaya çıkacak durumun Kıbrıs’ta iyi gelişmelere zemin oluşturabilmesidir. Akıl yolunda, mantık yolunda buluşmayı temenni ediyorum” dedi.
İstenirse, ortaya irade konursa, kararlı davranılırsa çıkış yolunun bulunabileceğini belirten Akıncı, “Ortak akılda buluşmak, sadece ekonomi için gerekli değil, Kıbrıs sorununun çözümü bağlamında da tüm ilgili tarafların ortak akılda, mantık yolunda buluşması elbette gerekli ve yararlı olur” şeklinde konuştu. Akıncı, konuşmasının sonunda halkın Kurban Bayramı’nı da kutladı. 

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2018, 10:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474