banner564

Son durumu aktardı

Cumhurbaşkanı Akıncı, New York ziyareti öncesi, Meclis’teki muhalefet partilerini bilgilendirdi, görüşlerini dinledi

Son durumu aktardı
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, önümüzdeki hafta New York’a gerçekleştireceği ziyaret öncesinde başlattığı görüşmelerine dün Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen muhalefet partileriyle devam etti.
Akıncı, dün ilk olarak, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ile Cumhurbaşkanlığı’nda bir araya geldi.
Akıncı daha sonra Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile TDP Genel Sekreteri Asım İdris’i kabul etti.

Erhürman: BM objektif bir rapor ortaya koymalı
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, mevcut yöntemle müzakerelerde sonuca ulaşılamadığına işaret ederek, “sonuç odaklı bir yöntemi, Birleşmiş Milletler’in (BM) yeniden formüle etmesi gerekiyor” dedi.
Erhürman, BM’nin, Crans Montana’da yaşananlarla ilgili objektif ve gerçekleri yansıtan bir rapor ortaya koyması gerektiğini de kaydetti.
 Tufan Erhürman, görüşmede sadece müzakereleri değil, iç meseleleri de ele aldıklarını belirterek, “Parti olarak görüşümüz bir an önce BM’den Crans Montana’da yaşananlarla ilgili objektif ve tamamen gerçekleri yansıtan bir raporun ortaya çıkması. Çünkü hala bu konuda, özellikle Güneydeki seçim süreci içerisinde, kafa karışıklıkları devam ediyor” dedi.
Erhürman böyle bir raporun sürecin sonraki aşamaları açısından oldukça yararlı olacağına inanç belirtti.
Kısa süre önce AKEL Genel Sekreteri Andros Kyprianou ile görüştüklerini anımsatan Erhürman, “Onlardan aldığımız bilgiler ve Sayın Cumhurbaşkanı ile bugün yaptığımız görüşmeler neticesinde düşüncemiz Güneydeki seçimler sonuçlanmadan müzakelerin yeniden başlaması yönündeki beklentinin çok da gerçekçi olmayacağı yönünde” dedi. Erhürman, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in New York’ta iki liderle yapacağı görüşmelerin, Güneydeki seçimler sonrası açısından bir tür hazırlık olacağını düşündüklerini de dile getirdi.

Özyiğit: Yararlı bir görüşmeydi
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edilen TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, görüşme sonrasında basına açıklama yaptı.
Özyiğit, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs konusundaki raporunun objektif olmasını beklediklerini kaydederek, “Kıbrıs Türk toplumunun Sayın Akıncı önderliğindeki uğraşlarının da o raporda net şekilde yer almasını arzuluyoruz” dedi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun açılışının yapılacağını, bu nedenle New York’a ziyaretler olacağını anımsatan Özyiğit, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da, Rum Lider Nikos Anastasiadis’in de New York’a gideceğini; Akıncı’nın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’le görüşeceğini belirtti.
Cumhurbaşkanının New York öncesi görüş alışverişinde bulunmak üzere devlet ve hükümet yetkilileriyle, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen muhalefet partilerinin başkanlarıyla bir araya geldiğini anımsatan Özyiğit, “TDP olarak görüşlerimizi bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanına iletme, onun görüşlerini dinleme şansına sahip olduk. Yararlı bir görüşme gerçekleştirdik” dedi.
TDP’nin Birleşmiş Milletler parametrelerinden uzaklaşmadan, müzakerelerin aynı doğrultuda sürdürülmesini istediğini kaydeden Özyiğit, şunları söyledi:
“Hepimiz biliyoruz ki Şubat ayında Rum tarafında seçimler var ve seçimlerden önce bir hareketlilik beklenmiyor. Şubat ayından sonra yeni bir girişimde bulunulabilir mi, bunun arayışı içinde olunacak elbette.

Öyle görünüyor ki BM Genel Sekreteri New York’ta her iki liderle yapacağı toplantıdan sonra Crans-Montana süreci ve gelişmelerle ilgili raporunu BM Genel Kurulu’na sunacak.”

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2017, 10:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473