banner564

Sorunlar çözüm bekliyor

KKTC’nin güçlenmesini isteyen vatandaşlar, en fazla siyasilerin başarısızlığından şikayetçi

Sorunlar çözüm bekliyor
banner598
Zorkun TAŞER
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 31’inci Kuruluş Yıldönümünün heyecanı içerisinde olan vatandaşlar, zor günlerin ardından kurulan devletin, siyasetçilerin başarısızlığı yüzünden istenilen noktada olmadığı görüşünü savunuyor.
Diyalog muhabirinin Güzelyurt bölgesinde görüşüne başvurduğu vatandaşların büyük bir çoğunluğu, 31 yılda siyasette hiçbir şeyin değişmediğini ifade ederek, bu siyasetçilerle birlikte KKTC’nin bir 31 yıl daha yerinde sayacağını düşünüyor. 

“İlerleme kaydedemiyoruz”
Diyalog, KKTC’nin Kuruluş Yıldönümü çerçevesinde sokaktaki vatandaşın yeni dönemdeki beklentilerini araştırdı. KKTC’nin büyük sıkıntılarla kurulduğunu ifade eden Hayriye Özevin isimli bir vatandaş,  31 yılda bu ülkenin pek bir ilerleme kaydedemediğini belirterek, her şeyin ilk günlerde olduğu gibi aynı yerinde sayıkladığını ifade etti.  “Pek de düzeleceğine dair ümitli değilim” diyen Özevin, “Gençler buradaki savaş gören kişiler gibi geçmişlerine sahip çıkmalı. Türk halkı çok zulüm yaşadı. Ama bunların hepsini atlattı. Ama kafalar aynı kaldığı sürece hiçbir şey ilerlemeyecektir ve yerimizde sayacağız” diyerek durumu özetledi.

Vatandaş ne dedi;

Menteş Fellahoğlu
“Kıbrıs halkı yıllarca mücadele verdi ve bugünlere ulaştı. Ama Cumhuriyet kurulduğundan buyana görüyoruz ki bazı şeyler hiç düzelmedi. Suç oranları her geçen gün artıyor. KKTC’ye Mücahit olarak bir katkı koyduğum için gurur duyuyorum. Her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de sorunlar var. KKTC çok savaşlar gördü. Bunların hepsini aştık. Birçok dünya ülkesi artık bizi tanımasa da biliyor. Sadece tanımak işlerine gelmiyor. Artık rahat evimizde uyuyabiliyoruz. Ekonomimiz de zamanla düzelecek ve her şey yerine oturacaktır.”

Dürü Çoban
“31 yıldır bu Cumhuriyet ayakta. Ama 31 yılda hiçbir yere geldiğini düşünmüyorum. Bu gemiyi siyasiler yürütemiyor. Vatandaş değişti fakat siyasiler değişmedi. Benim isteğim o ki bugün Kıbrıs Türkiye’ye bağlı olsa her şey daha güzel olacak ve tanına bileceğiz. Biz artık yaşlandık. Ama arkamızdan gelen gençler umarım bizim çektiklerimizi çekmez.”

Kemal Özder
“31 yılda Cumhuriyetimiz birçok zulüm, eziyet gördü. Ama bugünlere geldik. Dünya tarafından tanınan bir ülke olmasak da, bugün bütün dünya ülkeleri bizi biliyor. Bu ülkede maalesef en büyük sorun; tanınmadığımız için ekonomik sorunların her geçen gün büyüyor olması. Umarım bunları da aşarız.”

Gökhan Saraç
“Öncelikle Cumhuriyetin 31. Yılını içtenlikle bütün Kıbrıs halkına kutlu olmasını dilerim. 31 yılda bu ülkede ben pek bir gelişme görmedim. Engelleri aşamıyoruz. Yıllardır üzerimize uygulanan ambargolar, bu ülke toplumunu marazlı bir toplum yaptı. Herkesin derdi para oldu. Bugün Pakistan, Afganistan, Filistin hepsi tanınan ülkeler. Bizde bir gün bu durumlara gelebiliriz. 





Nejdet Mustafaoğlu
“Bugüne kadar bu ülkeden hiçbir şeyden şikayetçi olmadım. Dövüştük ve kazandık. Savaş zamanı Türkiye askerlerinden eğitim aldık, aldığımız eğitimi başkalarına da öğrettik. Bugünlere kadar geldik. Gençlere tavsiyem, bu ülke için kanları unutmasınlar, değerini bilsinler.”

Atun Atom
“31 yıldan bu yana büyük gelişmeler oldu ülkemizde. KKTC çok büyüdü ve tanınmaya başladı. Eskiden neydi, şimdi ne oldu görebiliyoruz.”

Süleyman Özhuy
“Ülkemiz 31 yılda pek bir ilerleme kaydetmedi. 31 yıldır şikayetimiz var ama dinleyenimiz yok. Ülke siyasetçileri vatandaşını dinlemiyor. Bu ülke bu durumlara canla başla çalışarak geldi fakat bizim derdimizi dinleyen yok. Pek ümidim de yok düzeleceğine dair.”

Besim Nur
“Öncelikle bütün Kıbrıs Türk halkının Cumhuriyet Bayramı’nı kutlarım. 31 yılda hiç bir ilerleme kaydettiğimizi düşünmüyorum. Dünya ülkelerine kıyasla bu ülkede kimin arkası varsa o ilerliyor. Ülkemizde artık genç kalmadı. Rumlara karşı büyük bir çarpışmamız oldu yıllarca. Kolay kazanılmadı bu ülke. Herkes değerini bilsin.”

Musa Mavideniz
“31 yıldan buyana bu ülkede hiç bir değişiklik olmadı. Devran aynı devran... Gençler çalışıyor ama bu ülkede hiçbir şey olmuyor. Umarım Cumhuriyetimiz ilerleyen yıllarda daha iyi bir duruma gelecektir.”

İsmet Eygün
“Osmanlı’nın bıraktığı miras, bugünlere kadar geldi. Bu mirasa Rumlar hiçbir şey yapamadı. Tanınmıyoruz belki ama bu topraklar üzerinde rahatça uyuyabiliyoruz. Gençlere tavsiyem, bu ülke topraklarının değerini bilsinler. Sahip çıksınlar. Cumhuriyetin 31 yılını kutluyorum.”

Doğan Taşer
“Cumhuriyetin 31 yılını minnetle bizde kutluyoruz. Bu ülke bu kadar yılda büyük ilerlemeler kaydetti fakat ülke üzerindeki ambargolar bizi çok etkiliyor. Rumlarla anlaşma olsun diyenlerdenim. Umarım barış içerisinde yaşanabilir bir toplum bir araya gelecektir bir gün.”

Ahmet Parlak
“Ben bu ülkede uzun yıllardır yaşıyorum. 31. Yılını kendi ülkemin cumhuriyet bayramı gibi kutluyorum. Allah’a şükür hiç bir sıkıntımız yok. Gençlerin bu cumhuriyete sahip çıkması en büyük temennimiz.”

Nurettin Tutuşka
“31 yıldır bu ülkedeki vatandaşlar refah içinde yaşıyor. Caddelerimiz, sokaklarımız, mağazalarımız, polisimiz, hastanemiz var. Tanınmayan bir ülke olsak da, bütün dünya tarafından bilinen bir ülkeyiz.”

Halil Selçuk
“31 yıldır bu Cumhuriyet var ama hiç bir yere ilerlemedi. 74 yılında bu ülkeye gelen Türkiye ordusu, halen daha gitmedi. Onlar burada olduğu sürece bu ülkeyi kimse tanımayacaktır.”

Hüseyin Vural Ateşcan
“KKTC, 31 yıl önce Rauf Raif Denktaş’ın ve silah arkadaşlarının çabalarıyla bugüne ulaştı. Denktaş, bu ülke insanlarına bu Cumhuriyeti armağan etti. Fakat ne yazık ki ambargolar bizim ilerlememize izin vermiyor. Gençlik hiçbir şeyin değerini bilmiyor. Temennim o ki, umarım herkes bu Cumhuriyetin değerini bilir.”

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2014, 10:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473