banner564

Soruşturma sürüyor

Lefkoşa, İskele ve Gazimağusa’yı kapsayan operasyonda tutuklanan zanlılardan Servet Bücel ile Yusuf Gülseren kanıt yetersizliğinden serbest bırakıldı

Soruşturma sürüyor
banner598

Hüseyin ÇİÇEK

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Cürümleri Önleme Şubesi’nin  (ÇÖŞ) İskele, Mağusa ve Lefkoşa’yı kapsayan eski eser operasyonunda tutuklananlar dün yeniden mahkemeye çıkarıldı Lefkoşa’da mahkemeye çıkarılan üç zanlından Servet Bücel ile Yusuf Gülseren kanıt yetersizliğinden serbest bırakıldı. Evinde 57 parça tarihi eser bulunan Mehmet Korkmaz ise bir gün tutukluluğun ardından mahkeme tarafından kefalete bağlandı ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Gazimağusa mahkemesi ise tutuklanan şahıslardan Cuma Alparslan’ın teminata bağlanarak serbest Aresbet bırakılmasına, Tugay Tükenmez ile Celalettin Çağlayan’ın 3’ er gün tutuklulu kalmasına karar verdi.

 

Korkmaz yurt dışına çıkamayacak

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ndeki duruşmada 21-22 Ocak tarihinde ÇÖŞ tarafından gerçekleştirilen operasyonda evinde 57 parça eski eser bulunarak tutuklanan zanlı Mehmet Korkmaz hakkındaki soruşturmanın devam ettiği ancak serbest kalması halinde kanıtlara ve alınacak ifadelere etki edemeyeceği belirtildi. Polis,TC vatandaşı olan zanlı Korkmaz’ın izinsiz eski eser tasarruf etmek suçundan yargılanmak üzere teminata bağlanmasını talep etti.

Mahkeme, yurt dışına çıkış yasağı ve bir kefilin 20 bin TL tutarında kefalet senedi imzalaması şartları ile zanlının tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Operasyonda tutuklanan zanlılar Servet Bücel ile Yusuf Gülseren’in ise kanıt yetersizliğinden serbest bırakıldığı belirtildi.

 

Eserlerin değeri için komisyon kurulacak

Gazimağusa’da, eski eser kaçakçılığı ile tutuklanan zanlılardan mahkeme huzuruna önce Cuma Alparslan çıkarıldı. Meselenin tahkikat memuru Dörtyol Polis Karakolunda görevli polis Osman Örs,  zanlının Ocak ayı içerisinde Gazimağusa ve Lefkoşa’da 61 parça testi ve vazodan oluşan eski eser tasarruf ettiğini söyledi.  Konu malzemelerin değer tespiti için komisyon kurulacağını aktaran Örs, zanlı hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlandığını söyleyerek uygun bir teminat ile serbest bırakılmasını talep etti. Huzurundaki şahadeti değerlendiren Yargıç Ayşen Toroslu zanlının 2 bin TL nakdi kefalet ve K.K.T.C vatandaşı muteber 1 kişinin 50 bin kefaleti şartı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına emir verdi.

 

Tükenmez’in evinde kazı malzemesi de bulundu

Cuma Alparslan’ın ardından Tugay Tükenmez Mahkeme huzuruna çıkarıldı. Mesele ile ilgili olguları mahkemeye aktaran Geçitkale Polis Karakolunda görevli polis çavuşu Ali Tosun, 22 Ocak günü Lefkoşa Cürümleri Önleme Şubesi Ekiplerinin zanlı Tugay Tükenmez’in İskele bölgesindeki Ardahan köyünde bulunan ikametgahında yaptıkları aramada, 2 adet eski eser niteliğinde kırık kase ve kazı yapmakta kullanılan bazı malzemeler ele geçirdiğini söyledi.

 

Kazı yaptığını itiraf etti

Zanlıdan elde edilen soruşturmada zanlının şu anda aranmakta olan bir şahıs ile beraber Çınarlı köyünde kazı yaptığını ve bu kazı da 8 parça eski eser bulduğunu itiraf ettiğini bildiren Tosun, zanlının satmaları amacı ile bu eski eserlerin 5 tanesini Cuma Alparslan’ a 1 tanesini de şu an aranmakta olan bir şahısa verdiğini tespit ettiklerini mahkemeye aktardı.

 

Kazılmış 10 çukur tespit edildi

23 Ocak itibarı ile bölgede kazılmış halde 10 çukur daha tespit ettiklerini belirten Tosun,  tahkikatın devam ettiğine işaret ederek , soruşturmanın selameti açısından zanlının 8 gün süre ile poliste tutuklu kalmasını talep etti. Savcı Ahmet Özlemler bu süreyi 3 gün ile sınırlandırdı. Huzurundaki şahadeti değerlendiren Yargıç Ayşen Toroslu, zanlının 3 gün süre ile poliste tutuklu kalmasına izin ve emir verdi.

 

Çağlayan ile ilgili soruşturma devam ediyor

Ulukışla köyündeki evinin arka bahçesinde 22 Ocak günü 17 adet eski eser bulunan Celalettin Çağlayan ile ilgili soruşturma devam ediyor, dün yeniden Gazimağusa Kaza Mahkemesi huzuruna çıkarılan Celalettin Çağlayan hakkında 3 gün ek tutukluluk emri temin edildi.

Mahkemeye olguları aktaran Geçitkale Polis Karakolunda görevli polis memuru  Umut Çekimser, zanlının Ulukışla köyünde bulunan ikametgahında 22 Ocak günü yapılan aramada, evin arka bahçesinde su deposu altında 17 adet eski eser bulduklarını söyledi.

 

Gazimağusa ve İskele’de benzer meseleler var

Bu eski eserlerin 5 tanesini Eski Eserler Dairesine onaylattıklarını aktaran Çekimser, diğer eserlerin tespitinin henüz sürdüğünü söyledi. İskele ve Gazimağusa’ da benzer meseleler olduğuna dikkat çeken çekimser araştırma için süreye ihtiyaçları olduğunu söyleyerek zanlının 8 gün süre ile poliste tutuklu kalmasını talep etti. Savcı Ahmet Özlemler bu süreyi 3 gün ile sınırlandırdı. Huzurundaki şahadeti değerlendiren Yargıç Ayşen Toroslu zanlının 3 gün süre ile poliste tutuklu kalmasına izin ve emir verdi.

 

Şeref Baydoğan’ın sadece ifadesi alındı

Öte yandan dün bazı gazete ve internet sitelerinde eski eser kaçakçılığı olayını yansıtan haberlerde ismi çıkan Şeref Baydoğan isimli vatandaş, konu hakkında polisin sadece kendisinin ifadesine başvurduğunu belirtti. Çıkan haberlerde kendisinin de tutuklandığı yönünde kamuoyunda bir algı oluştuğunu ifade eden Baydoğan, “Polis bu olayla ilgili sadece ifademi aldı ve beni serbest bıraktı. Mahkemeye çıkarılmam veya bu konuyla ilgili bir bağlantım söz konusu değildir” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2014, 03:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474