banner564

Suçlarda artış var

Kız meselesi yüzünden çıkan kavgada Attroug’u öldüren Maxim Muhammed’e 20 yıl hapislik veren mahkeme cinayetler konusunda uyardı:

Suçlarda artış var
banner598

 Suna ERDEN

Girne Ağır Ceza Mahkemesi, 2017 yılının son cinayeti ile ilgili kararını açıkladı. Heyet,  30 Aralık 2017 tarihinde Alsancak bölgesinde bıçaklanarak öldürülen Mohamed Jumma Salem Attroug’un katili Maxim Hamed Mohammad Al-Ja Afreh’a 20 yıl hapislik verdi.
   Kararda, olayın önce bir eğlence mekânında kız meselesi yüzünden başladığı, kavganın Alsancak’ta Attroug’un yaşadığı evde cinayet ile son bulduğu, sanığın olay esnasında 242 promil alkollü olduğu açıklandı.
Ağır ceza heyeti, sanık hakkındaki kararını okurken, son yıllarda adam öldürme suçlarının arttığına da vurgu yaptı. Heyet, cinayet suçlarının yaygınlaştığına dikkat çekerken, 2018 yılı tablosuna bakıldığında korkunç bilanço ortaya çıktı. 2018 yılının Ocak-Kasım ayları arasında 8 kişi cinayete kurban gitti. 
Yılın ilk ayı olan Ocak’ta 27 yaşındaki Nijeryalı Kenedey Dede öldürülürken, bu olayı 53 yaşındaki Memduh Ulugün, 7 yaşındaki Ercan Kunduracı, 52 yaşındaki Nigar Tevfik Erhalk, 26 yaşındaki Hasan Polat Sepetçioğlu, 53 yaşındaki Hasan Işık Özgöçmen, 45 yaşındaki Gülbahar Ulutan ve 60 yaşındaki eşi Sevinç Karasalih cinayetleri takip etti.

Olay nasıl gelişti
Girne Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Aralık 2017 tarihinde meydana gelen cinayet ile ilgili kararını açıkladı. Maxim Hamed Mohammad Al-Ja Afreh’ın 20 yıl hapis cezası aldığı kararda öncelikle olgulara değinildi. 
Girne’de bir eğlence mekânında arkadaşları ile eğlenen Mohamed Jumma Salem Attroug’un grubu ile aynı mekânda bulunan Maxim Hamed Mohammad Al-Ja Afreh’ın arkadaş grubu arasında kız meselesi yüzünden kavga çıktığı belirtildi. Çıkan kavgada sanık ile bir şahsın karşılıklı birbirini darp ettiği, akabinde mekândan çıkarıldıkları açıklandı. Eğlence yerinden çıkarılan sanığın arkadaşlarının, kavga ettikleri grubu takip etmek istedikleri, sanığın da bu talebe uyduğu kaydedildi.
Yapılan takip sonucu Alsancak’ta cinayetin işlendiği adrese gidildiği, çıkan kavgada sanığın Attroug’u biri öldürücü altı bıçak darbesi ile karın kısmından yaraladığı belirtildi. 
Olayın ardından sanığın kaçtığı, elindeki bıçağı ise olay mahalline yakın bir yerde çimenlerin arasına attığı ifade edildi.
Polisin yaptığı hızlı soruşturma sonucu sanığın Ercan Havaalanı’nda muhaceret işlemlerini yaptırıp çıkış yapmak için beklerken gözaltına alındığını belirtildi. Havaalanında gözaltına alınan sanığın, “Olayla ilgim yok, ne olduğunu bilmiyorum ”diyerek polisi yanıltmaya çalıştığı açıklandı.

Yaşama hakkını elinden aldı
Sanık hakkında verilen kararı okuyan Girne Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nüvit Gazi Hacı, sanığın cinayeti işledikten sonra pişman olup polise teslim olmak yerine kaçmaya çalıştığını, yakalandığında ise adaleti yanıltmaya kalkıştığını söyledi. Yapılan soruşturma sonucu sanığın olay esnasında 242 promil alkollü olduğunun belirlendiğini açıklayan Hacı “Sanık avukatı alkollü oluşunu lehine değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Ancak sanık kendi isteği ile alkol aldı ve bu suça bulaştı. Bu nedenle bu hususu sanık lehine değerlendirmemiz mümkün değildir” dedi.
Adam öldürme suçlarının son yıllarda giderek arttığına dikkat çeken Hacı, yaşam hakkının en temel hak olduğunu ve diğer tüm haklardan yararlanması için bir gereklilik olduğunu ifade ederek, sanığın maktulün tüm haklarını elinden aldığını vurguladı. Başkan Hacı, bu yönde artan suçlara ciddi cezalar verilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Hacı, sanığı oy birliği ile 20 yıl hapis cezasına çarptırdıklarını açıkladı.

Ne olmuştu?
Alsancak’ta 30 Aralık 2017 tarihinde saat 02.00 sıralarında meydana gelen olayda, beraberindeki 4 kişi ile Mohamed Jumma Salem Attroug’ın Alsancak’ta yaşadığı evi basan sanık, yanında götürdüğü bıçak ile karnına 6 kez saplayarak ağır yaralanmasına ve akabinde yaşamını kaybetmesine neden olmuştu. Sanık ilk etapta suçlamaları kabul etmemiş, cinayetin kendisi ile birlikte eve giden diğerleri tarafından işlendiğini öne sürmüştü. 

2018 yılı cinayetleri
Bu arada son zamanlarda adam öldürme vakalarının arttığı vurgulanırken, 2018 yılının Kasım ayına kadar 8 kişi cinayete kurban gitti. 
Gazimağusa’da meydana gelen yılın ilk cinayetinde Kennedy Taomwabwa Dede, 7 kişi tarafından darp edilerek öldürüldü. 
Alsancak’ta Belediyesi Su İşleri Bölüm Amiri Memduh Ulugün, aralarındaki tartışma sonrasında Meryem-Mehmet Doğu çifti tarafından öldürüldü. Mart ayından yaşanan olayın perde gerisinde namus cinayeti olduğu öne sürüldü. 
Gönyeli’de 27 Mayıs’ta 7 yaşındaki Ercan Kaya Kunduracı, annesi Bilge Lord Kunduracı tarafından bıçaklanarak, öldürüldü. Ercan'ın bedeninde 17 bıçak darbesi tespit edildi. 
Güzelyurt’a bağlı Doğancı’da Temmuz ayında meydana gelen cinayette, 52 yaşındaki Nigar Tevfik Erhalk, eşi İbrahim Tevfik Erhalk tarafından, av tüfeğiyle vurularak yaşamını yitirdi. Çiftin boşanma aşamasında olduğu ortaya çıktı. 
Girne'de Eylül ayında meydana gelen cinayette, Fevzi Şanverdi, Hasan Polat Sepetçioğlu’nu dört kez bıçaklayarak katletti. Cinayetten önce Sepetçioğlu çocuk parkındaki bankta uyuyordu. 
Heykel ve seramik sanatçısı Hasan Işık Özgöçmen Eylül ayında İskele'de Long Beach Otel ile Ötüken arasındaki ormanlık alanda ölü bulundu. Özgöçmen’in boğularak öldürüldüğü belirlendi. Katil zanlısı Muhammad Salman ise güneye kaçtı. 
Gönyeli’de 31 Ekim günü, Gülbahar Ulutan, eski erkek arkadaşı Fatih Çıkrıkçı tarafından 13 bıçak darbesi ile öldürdü. Çıkrıkçı, öncesinde Ulutan’ı cop ile darp edip etkisi hale getirdi.
Gönyeli'de Kasım ayında meydana gelen olayda ise 63 yaşındaki Hasan Yılmaz Karasalih, henüz tespit edilemeyen bir sebepten dolayı 60 yaşındaki eşi Sevinç Karasalih'i boğarak öldürdü. Karasalih ardından kendi yaşamına da son verdi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473