banner564

Süreç başladı

Hükümeti kurma görevini Özgürgün’e veren Cumhurbaşkanı Akıncı, yeni müşavirler yaratılmamasını ve kamu reformu gibi yasaların bir an önce hayata geçirilmesini istedi

Süreç başladı
banner598

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün'ü hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, hükümeti kurma görevini vermek amacıyla saat 13.00'te kabul ettiği Özgürgün ile yaklaşık yarım saat baş başa görüştü. Görüşmenin ardından Akıncı basını kabul ederek, gazetecilerin huzurunda hükümeti kurma görevini Özgürgün'e sundu.
Akıncı, görevlendirmeyi sunmadan önce yaptığı açıklamada, CTP-UBP hükümetinin istifası sonrası hemen partilerle görüştüğünü ve hızlı bir şekilde hükümetin kurulmasını istediğini anlattı.
Parti liderleriyle dün de görüştüğünü, CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile temas kurduğunu, ayrıca bağımsız milletvekilleriyle de görüştüğünü ifade eden Akıncı, tüm temasların ardından UBP ve DP'nin bağımsız milletvekillerinin desteğiyle hükümet oluşturacağı kanaatine varmasına dayanarak görevi Anayasa gereği Özgürgün'e verdiğini söyledi.

“Yakın çalışmak durumundayız”
Akıncı, yarım saat süren görüşmede Özgürgün ile birçok konuyu ele aldığını, Cumhurbaşkanı olarak müzakere sürecini yürüttüğünü, hükümet ve Meclis’le de çok yakın çalışmak durumunda olduğunu ifade ederek, bu görevi bundan sonra da kurulacak hükümetle iş birliğinde sürdüreceğine inandığını vurguladı.

“Reformlar ve halkın çıkarları…”
Çözüm kararlılığının masada olması ve bunun desteklenmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, bunun yanı sıra hükümetin icraatlarında sorun çözen bir çalışma içine girmesi gerektiğini çünkü yapılması gereken işler, reformlar Türkiye ile ilişkiler, ekonomik protokol gibi konularda halkın çıkarları doğrultusunda çalışacaklarına inanç belirtti.

“Yeni müşavir yaratmayın…”
Cumhurbaşkanı Akıncı, çok zorunlu durumlar dışında yeni müşavirler yaratmama konusunda da talebini ileterek, mevcut kadrolardan yararlanılmasının daha doğru olacağını kaydetti. Akıncı, kamu reformu gibi bekleyen yasaların da ivedi olarak yürürlüğe konulmasının önemine işaret etti.
AB yasalarının da Meclis’ten geçmesi gerektiğini ifade eden Akıncı, Özgürgün’e görevi "Allah kolaylık versin, hayırlı olsun, başarılar dilerim" sözleriyle sundu.

15 günlük süre başladı…
Anayasa gereği Özgürgün'ün yeni kabineyi sunmak için 15 günlük süresi bulunuyor.
50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi’nde CTP’nin 20, UBP’nin 18, DP’nin 5, TDP’nin 3 milletvekili bulunuyor. Bağımsızların sayısı ise 4. 

Ögürgün: Kabineyi haftaya sunarım
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Cumhuriyet Meclisi’nde 26 sayısını bulacak bir hükümet kurabileceğini ancak şu anda "yüzde yüz hükümet kuruldu" veya "şu şekilde kuruldu" diyemeyeceğini belirtti.
Özgürgün, önümüzdeki hafta boyunca hükümet kurma çalışmalarını yürüteceğini, tüm partilerle ve bağımsızlarla görüşeceğini ifade ederek, temasları sonrasında ortaya çıkaracağı Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya en erken haftaya cumartesi günü sunabileceğini söyledi.
Özgürgün, DP-UG ile görüştüklerini, diğer parti başkanları ile de gerekli tüm temasların önyargısız yapılacağını ifade ederek, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş ile görüştüklerini, temaslar yaptıklarını, Mecliste 26-27 ile bir hükümet kurulabileceğini kaydetti.

Özgürgün, kamuoyunda çok konu konuşulduğunu ama şu anda net, netice alıcı bir konumda olmadıklarını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2016, 10:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474