banner564

Süreç durma noktasında

13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde üye ülkelerden destek isteyen Akıncı, müzakerelerle ilgili bilgi verdi:

Süreç durma noktasında
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da düzenlenen 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Liderler Zirvesi'nde genel kurula hitap etti. Akıncı, EİT ile ilişkilerin geliştirilmesinin öneminde vurgu yaptığı konuşmasında, Kıbrıs müzakereleri hakkında da bilgi verdi.
Konuşmasında Kıbrıs müzakerelerine de değinen Akıncı, Türk tarafının, durma noktasına gelen görüşmelerde Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in Enosis Plebisiti’nin okullarda kutlanmasına ilişkin meclis kararının geri alınması için gerekli çabayı ortaya koymasını beklediğini yineledi. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerin, Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi’nin 1950 yılında yapılan Enosis plebisitinin Kıbrıs Rum devlet okullarında anılmasına ilişkin kararının sonucu durma noktasına geldiğini kaydetti. Akıncı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğitimle ilgili bu karar Temsilciler Meclisi’nin gündemine faşist ve ırkçı siyasi parti ELAM ve benzer görüşteki milletvekilleri tarafından getirilmiş ve benim muhatabımın iktidarda olan partisinin milletvekillerinin çekimser oy kullanmasının ardından geçirilmiştir. Enosis, Kıbrıs sorununun esas sebebidir. Enosis plebisiti Kıbrıslı Türklerin varlığını göz ardı ettiği için, uzlaşma ve barış ruhuna temelde karşıdır. 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti, Enosis ve Ada’yı Yunanistan’la birleştirme emelleri yüzünden 1963 yılında yıkılmıştı. Ada, bir kez daha Enosisi hedefleyen Yunan cuntasının desteklediği askeri darbeyi müteakip 1974 yılında ikiye bölünmüştü.”
Kıbrıslı Türklerin, Anastasiadis’in söz konusu kararın geri alınması için gerekli çabayı ortaya koymasını görmeyi beklediğini kaydeden Akıncı, “Biz ancak o zaman kapsamlı bir çözüm bulmaya yönelik görüşmeleri yeniden başlatabiliriz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2017, 03:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473