banner564

Sürece destek istedi

Cumhurbaşkanı Akıncı, Davos’ta görüştüğü Cameron’a, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son noktayla ilgili kapsamlı bilgi verdi

Sürece destek istedi
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Davos temasları çerçevesinde dün, Dünya Ekonomi Forumu Kongre Merkezi'nde İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüştü.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs saatiyle 11.30’da, samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede Akıncı, Cameron’a Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son noktayla ilgili kapsamlı bilgi verdi.
Cameron görüşmede, İngiltere'nin müzakere sürecine verdiği desteğin devam edeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı da görüşme sonrası yaptığı açıklamada, görüşmenin Kıbrıs Türk tarafı açısından son derece verimli olduğunu ifade etti.

“Çözüm kararlılığımızı sürdüreceğiz”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dünya Ekonomik Formu’na katılmak üzere gittiği Davos’ta TRT’ye yaptığı açıklamada, temaslarını değerlendirdi.
Akıncı, dünyada cansız çocuk bedenlerinin sahile vurduğu kötü bir dönemde çatışma yerine işbirliği ve karşılıklı yarar tarafında olduklarını kaydederek, ilerlemenin söz konusu olduğu müzakerelerde çözüm kararlılığının devam ettiğini belirtti.
Akıncı, “Bir yandan doğal gaz, bir yandan elektrik kabloları, bir yandan da su borularıyla çevrelenmiş bir adada hem adanın iki toplumunun hem de bölge devletlerinin karşılıklı yarar hanesinde buluşabilecekleri bir potansiyel arz ediyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, çözümü yaşama geçirmenin ve kalıcı kıldırmanın önemine dikkat çekerek, “Uygulama alanında uluslararası kolektif bir katkıya ihtiyaç olacağı mesajını Davos’ta muhataplarımıza iletme fırsatını bulduk” ifadesini kullandı.


Kıbrıslı Türklerin lideri ilk kez Davos’ta
Akıncı, dünyanın KKTC’yi tanımamasına rağmen Kıbrıs Türk halkının seçilmiş lideri olarak ilk kez Davos’a katılmasının önemine işaret etti.
Görüşme sürecinde ilerleme söz konusu olduğunu kaydeden Akıncı, dünyada cansız çocuk bedenlerinin sahile vurduğu kötü bir dönemin yaşandığı sırada dünyanın iyi bir örneğe ihtiyacı olduğunu belirtti.


Elektrik getirme projesi
Cumhurbaşkanı Akıncı, Avrupa tarafından desteklenen ve İsrail’den Kıbrıs’a denizaltından bir elektrik kablosu getirme projesi olduğuna işaret etti.
Avrupa’yı Ortadoğu’ya elektrikle bağlama projesinin Kıbrıs üzerinden Girit’e, Girit’ten de Yunanistan’a bağlanmanın konuşulduğuna dikkat çeken Akıncı, Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde kilometrelerce uzaklığa gitmeden Kıbrıs’tan Türkiye’ye daha kısa yoldan bağlanılabileceğini belirtti. 

2016’da referandum hedefi…
Haziran ayı içerisinde bir referanduma gidilip gidilemeyeceği sorusu üzerine Akıncı, bu yıl içerisinde bir referandum sürecine gidilmesini istediklerini ifade etti.
Mayıs ayında Güney Kıbrıs’ta gerçekleşecek milletvekili seçimleri ve Rum müzakereci Mavroyannis’in BM Genel Kurul Başkanlığı’na adaylığı nedeniyle müzakereci değişikliğinin süreci etkileyebileceğini bu nedenle erken tarihte bir çözümü tercih ettiklerini söyleyen Akıncı, herhangi bir tarih de telaffuz etmek istemediğinin altını çizdi. 
Aşılması gereken engellerin olduğunu, her şeyin tozpembe olmadığını bu nedenle ihtiyatlı iyimser olduğunu söyleyen Akıncı, Kıbrıs sorununun daha fazla beklenmeden çözülmesi gerektiğini kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2016, 11:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473