banner564

‘Tamam değil’

CTP’nin önemli isimlerinden Sonay Adem, hükümetin toplumu temsil etmeyen bir yapıda olduğunu ve değişmesi gerektiğini söyledi

‘Tamam değil’
banner598
Çiğdem AYDIN 

   Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) önemli isimlerinden Sonay Adem, hükümetin geleceğiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, ciddi eleştirilerde bulundu. 
   “Ben bir niteleme  yapayım kızanlar olacak belki ama bunu da söylemek durumundayım; hükümetin kendisi zaten kriz” diyen Sonay Adem, CTP-DP hükümetinin şu anda toplumu temsil etmeyen bir yapıda olduğunu iddia etti. Diyalog’a konuşan Adem, “Her halükarda bu hükümetin değiştirilmesi, yeniden yapılandırılması gerekiyor. Kriz olur mu olmazmıdan ziyade bu hükümetin değişmesi gerekiyor” dedi.
   Sonay Adem, konuk olduğu Diyalog TV’de soruları şöyle yanıtladı:


Soru: Arzu ettiğiniz nasıl bir hükümet modelidir? 
“Bu hükümet tamam değildir. Şu anda “Tamam” olmayan bir yapı var. Şu anki tabloya baktığımda da tabi ki bir koalisyon hükümeti olacak fakat halkı temsil eden bir hükümet ortaklığı olması gerekiyor. Sosyal sınıfları doğru temsil edecek bir hükümet olması gerekir. İş adamları konseyi gibi bir yapı doğru temsil etmez diye düşünüyorum. Bu hükümet modeli CTP’yi temsil etmiyor diye düşünüyorum. CTP kendi içinde ne yapacağına karar verdikten sonra hükümetin modelini konuşmak gerektiğine inanıyorum. Öte yandan CTP’nin içinde olmadığı bir hükümetin de doğru olmayacağını düşünüyorum. Çok parçalı bir hükümet modeli de konuşuluyor, o hiç sağlıklı olmaz. CTP şu anda demokratik anlamda vaat ettiklerini de yapamamış bir noktadadır. Ekonomik ve sosyal yönleriyle Türkiye ile imzalanan ekonomik programı uygularken vaat ettiği siyasal partiler yasasının değiştirilmesi, seçim ve halk oylaması yasasının değiştirilmesi gibi çok temel meseleleri yerine getiremedi.” 
***

Soru: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu nasıl değerlendiriyorsunuz ? 
“İlginç bir seçim dönemi yaşanmıştır. Çok sessiz bir dönem geçti vatandaşın ilgisi yoktu demek doğru olmaz. Vatandaşlar kendine göre bir değerlendirme yapmıştır. Yerel yönetim seçimlerinden hemen sonra seçim atmosferine devam edildi ve insanlar kendi kararlarını zaten o dönem vermişler ve içselleştirmişlerdir diye düşünüyorum ilk olarak. İkinci nedense artık şu andaki siyasal partilerdeki ekonomik ve sosyal  ilişkilerdeki  atmosferi yansıtacak olmaktan büyük oranda uzaklaştıklarını görüyorum. Bu yüzden dengeli gibi görünen bu sonuç aslında bir dengesizliğin sonucu. Dolayısıyla hem sağda hem solda olan siyasi partilerin bugünkü ekonomik ve sosyal ilişkilere dönük olarak yeniden kendilerini dizayn etme konusunda ciddi anlamda düşünmeleri gerekmektedir. Çok az bir süre sonra ikinci tur var benim gördüğüm kadarıyla iki tavır var şimdi bu iki tavrından biri CTP’nin takınmış olduğu tavırdır federal bir çözüme ulaşma hedefinde Akıncıyı destekleme kararı aldı. Bu kararın ardından bizler toplantılarımızı yaptık ve bu kararı uygulayacağız. Bir diğer tavır da sağ cenahtan vardır ve ben hayal kırıklığı yaşıyorum bu konuda. Ulusal Birlik Partisinin şu anda kullanmış olduğu yöntemler 1974- 1980 jargonudur. Vatan hainliği ve milleti satacak jargonu 21. Yüzyılda geçerli değildir. İkinci turda çeşitli ittifakların oluşturacağı bir sonuç çıkacak.” 

Soru: “Siyasal hareketler bugünkü bu sonucu iyi değerlendirsin” dediniz sizce bugün halkın kendilerine verdikleri mesajın nedeni de siyasi partiler değil midir, örneğin CTP son dönemlerde neo-liberal bir çizgi izlemekle eleştiriliyor, katılıyor musunuz? 
“İnsanlar siyasi partileri neden eleştiriyor, çünkü kendilerini temsil etmeyen eğilimler içine girdiler ve kendi doğallığı içinde bir soğuma olur. Mesele şudur ki güvensizliğin kaynaklarının araştırılması gerekiyor. 1974 yılından sonra bu memlekette kabul etsek de etmesek de ganimetten nemalanan bir sınıf oluştu ve bu sınıf siyasetin şekillenmesinde etken oldu. Toplumu uzun yıllar 1990 yıllarına kadar idare etmişlerdir daha sonra yeni şekillenmeler oldu yeni yetişen sermayedarlar oldu. Hukukun üstünlüğü çerçevesinde bu nedenle bu ganimet burjuvaları eriyor ki bu Ulusal Birlik Partisidir. Cumhuriyetçi Türk Partisi’ni değerlendirecek olursak kendi karşıtı olan Ulusal Birlik Partisi’nin kendi doğallığı içinde bu yeni ekonomik ve sosyal ilişkiler içinde Cumhuriyetçi Türk partisi (CTP) kendi pozisyonunu nasıl değerlendirmesi gerekiyordu ve şimdi nasıl bir pozisyonla karşı karşıyadır bunun üzerinde durulması gerekir ve partinin bu çerçevede yeniden kendini değerlendirmesi ve önümüzdeki süreçte mücadelesini sürdürmesi gerekiyor. Elbette CTP emek eksenli siyasetlerin partisidir ve bu konuda kimsenin şüphesi olmaması gerekiyor. Şimdi siz böyle geleneksel bir partiye yeni bir gömlek uydurmaya çalışırsanız bu gömlek uymaz ve netice itibariyle kitlelerden koparsınız. Yani siz emeğin temsilcisi iseniz emek eksenli siyasetleri sürdürmeniz gerekir. Üreticileri desteklemeniz gerekir. Şu anda CTP’nin bu kesimlerle bağları koptuğu için bu sonuç ortaya çıkmıştır. Oysa bu siyaset olmamış olsaydı CTP bu seçimlerden çok daha başarılı çıkardı.” 

Soru: DP ile CTP’nin hükümet kurmasına karşı idiniz bugün hala hükümetin görevde  olması CTP ye zarar veriyor mu? Bu hükümeti başarılı buluyor musunuz bize 5 tane halk yararına yapılan icraat sayabilir misiniz? 
“Şimdi bakınız ben bu hükümetin modeline karşı çıktığım için bu konuda rahatım parti içinde de bu tavrım nettir. Bana göre hakkaniyete dayalı bir hükümet modeli değildir. Yani sosyal kesimleri hükümette yeterince temsil edecek bir yapı oluşmadığı için zaten kendi doğallığı içinde de hükümet beklenen performansı gösterememiştir. Vatandaş zaten bu hükümet modelinden mutsuz olduğunu söylüyor yalnız yurttaşlar da değil CTP’liler de bunu söylüyor. Demokrat Partililer de şu anda 8 milletvekilidir ve devletin yüzde 60’nı idare edecek bir pozisyonda duruyor. Fakat DP’liler mutsuz. CTP, DP ile hükümet kurduğu için başarısız oldu demek doğru değil, tersi de olabilirdi UBP ile de kurulmuş olsa idi ve aynı ekonomik ve sosyal politikalar yürütülmüş olsaydı da aynı olurdu. CTP ve DP hükümeti de bu politikayı uyguluyor şu anda. Üretici ve esnaf kesimidir. CTP’yi besleyen ve güçlendiren, onların partisidir. CTP bir tesbit yaptı ve dedi ki bu ekonomik programın Kıbrıs Türk halkının fukaralaşacağını söyledi ve doğru bir tespitti bu tespit. Toplumun ezici çoğunluğu gerilemiştir ve bu politika sonucunda küçük bir kesim zenginleşti CTP kendisinin temsil ettiği kesimler fukaralaştı. Hükümetin bugünkü pozisyonu da bunlara bakarak değerlendirilir.” 

Soru: CTP’nin parti kararına rağmen kendi adayı olan Sibel Siber ikinci tura kalamadı, kendi adayını ikinci tura taşıyamayan bir parti Akıncı’yı destekleme kararı alıyor sizce yönetim tabana hakim mi? 
“CTP’nin almış olduğu karar var ve kendi adayımızı destekledikleri oranda Sn. Akıncı’yı da destekleyeceklerdir. Tabi ki CTP için orta yerde bir başarısızlık vardır ve bu başarısızlığı kendi içinde CTP değerlendirecektir. Pazartesi günü seçim  değerlendirmeleri yapılacak ve kendi kararlarını alacaktır. CTP tabanında hangi kesimden olursa olsun herkes Federal bir çözümden yanadır bu tavrından geri adım atmamıştır 1974’lerden beridir de aynı çizgidedir bu konuda bu yüzden Sn.Akıncı’ya destek veriyor. Eğer CTP hakim değilse kendi tabanına kurultay olacak zaten ve kurultayda parti yönetimi konusunda gerekli değişiklik yapılacaktır.” 

Soru: Siz Özkan beyi ve şu andaki yönetimi başarılı buluyor musunuz ? 
“Partide söylerim” 

Soru: CTP Mağusa ilçesinde bir toplantı oldu, toplantıya katıldınız mı? Yönetimin, yanlız Özkan bey dahil tümünün istifasının istendiği söyleniyor doğru mu? Siz bu toplantıyı nasıl değerlendirirsiniz ? 
“CTP parti meclisi oturdu ve açık net bir karar verdi. Biz değerlendirdik ve aktif bir şekilde Akıncıyı destekleyeceğiz dedi. Seçim sonuçları kurultay da dahil olmak üzere seçimden sonra pazartesi bu konuyu değerlendireceğiz dedi ve akşam bizim yaptığımız toplantıda böyle bir konu konuşulmadı bu tamamen hayal ürünüdür ve ben de toplantıya katıldım.” 
 
Soru : CTP de yeni kurultay olacağı artık kesinleşti. Aday olacak mısınız?. Gönlünüzde yatan parti başkanı Soyer mi Talat mı?
“Ben dediğim gibi Pazartesinden sonra konuşulacak her şey partide. Şu anda CTP başkanından en ücra köydeki örgütüne kadar Akıncıyı destekleme yönünde enerji harcamalıdır ve parti içine dönük herhangi bir tartışmaya da girmemesi gerektiği kanısındayım bu hem partiyi yıpratır hem de Eroğlu’na katkı olur bu yüzden bunların pazartesinden sonra konuşabiliriz.” 

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2015, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474