banner564

Tatil bitti

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, 2015-2016 Eğitim Yılı yarın başlıyor

Tatil bitti
banner598
Emir ERTORUN (TAK)

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, 2015-2016 Eğitim Yılı yarın başlıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl KKTC genelinde devlet okullarında 38 bin 187, özel okullarda 9 bin 276, genel toplamda 47 bin 463 öğrencinin eğitim göreceğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, 2015-2016 Eğitim Yılı ile ilgili beklentilerini Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine değerlendirdi. 
Bakan Kemal Dürüst, yeni eğitim yılı öncesinde okullardaki eksiklerin giderilmesi için canla başla çalıştıklarını belirterek, okulların çok büyük sıkıntılar olmadan 2015-2016 Eğitim Yılı’nı açacağını bildirdi.

“Esas olan eğitimde kalitenin yakalanması”
Dürüst, “Şu okulda bu öğretmen eksiği, bu okulda şu tadilat eksiği” söylemlerinin yıllardır olduğunu, ancak esas olanın; “eğitimde kalitenin yakalanması adına öğretmenlerin, bakanlığın, çalışanların neyi ne kadar yaptığı” olduğunu vurgulayarak, “Biz ve öğretmenlerimiz görevimizi tam yapacağız” dedi.
Hedefin; kaliteli nesiller yetiştirmek olduğunu, bu konuda öğretmenlere güvendiğini ifade eden Dürüst, dünyanın birçok ülkesine göre KKTC’nin eğitimde iyi noktada olduğunu kaydetti.
Ailelere ve öğretmenlere; “evlatlarımıza hep beraber sahip çıkalım, hiçbir çocuğumuzun kötü bir alışkanlık edinmesine fırsat vermeyelim” çağrısında bulunan Dürüst, öğretmenlerin hazırlık ödeneği konusunda da; “Hazırlık ödeneği kesinlikle öğretmenlerimizin hakkıdır. Burada aksayan bir durum varsa bunu gidermek için mutlaka üst düzey uğraş vereceğim” dedi.

Uyuşturucu ile mücadele…
Milli Eğitim Bakanı Dürüst, bir süre önce başlatılan uyuşturucu ile mücadele konusunda okullarda çok sıkı bir mücadele verdiklerini de belirterek, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ile birlikte çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Ailelere ve öğretmenlere “evlatlarımıza hep beraber sahip çıkalım, hiçbir çocuğumuzun kötü bir alışkanlık edinmesine fırsat vermeyelim. Her öğretmen bir ana bir babadır. Her anne her baba bu ülkenin bir vatandaşıdır, dolayısıyla çocuklarımızın heba olmasına fırsat vermeyelim” çağrısında bulunan Dürüst, eğitimde “öğrenci-öğretmen-veli” üçgenini güzel bir şekilde çalıştıracaklarına inandığını söyledi.

Tam gün eğitim için çalışmalar başlatıldı
Dürüst, ayrıca ülkede eğitim alanında yapılacak en kalıcı işin “tam gün eğitim” olacağına vurgu yaparak, tam gün eğitim ile ilgili bürokratlarına gelecek yıllara yönelik hazırlıkların başlatılması talimatı verdiğini kaydetti. 

Sendikalar mücadelede kararlı
Öğretmen sendikaları KTOEÖS ile KTÖS de, 2015-2016 Eğitim Yılı ile ilgili beklentilerini dile getirirken, hükümetin devlet okullarına daha fazla bütçe ayırmasını ve eğitimin herkese eşit, parasız ve nitelikli bir şekilde verilmesini isteyerek, yeni dönemde de ülkede ciddi yaralar açan Kamu Çalışanlarının Maaş-Ücret Ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’na karşı tavırlarını sürdüreceklerini ve ortadan kaldırılması için mücadele vereceklerini kaydetti.



Gökçebel: Devlet okullarına daha fazla kaynak… 
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, 2015-2016 Eğitim Yılı ile ilgili beklentilerini dile getirirken, sendika olarak herkese eşit, parasız, demokratik, laik ve çağdaş eğitim verilmesi için ödün vermeden mücadele ettiklerini, kavga kurduklarını vurguladı. 
Eğitimin nitelikli olması için öğretmen hakları, görev yeri atamaları, ücretleri ve çalışma alanlarının cezb edici olması gerektiğini kaydeden Gökçebel, ancak 2011 sonrası işe giren öğretmenin “hiçleştirilmeye” çalışıldığını savundu.
Bütçede eğitime ayrılan paraya bakıldığında yüksek bir kaynak olduğunu, ancak bu kaynağın yüzde 80’inin özel okullara ve üniversitelere ayrıldığını ifade eden Gökçebel, bunu eleştirdi ve devlet okullarına daha fazla kaynak ayrılması gerekliliğine vurgu yaptı. 


“Okul kayıt ücretleri verilmek zorunda”
Bazı okullardaki sınıf, hijyen, kantin gibi sıkıntılara işaret eden Gökçebel, “Okullarda kayıt ücreti alınmasın” açıklamasına karşılık ise, “Okullara bütçe mi verdiniz de vatandaştan okul kayıt ücreti alınmasın diyorsunuz, bu söylemi yapıyorlar ancak öneri yok, bütçe yok. Bu popülizmdir. Bu kayıt ücretleri verilmek zorundadır, çünkü okulların ihtiyacıdır” diye konuştu. 
Gökçebel, sendika olarak tam gün eğitime destek verdiklerini ve buna sendika olarak hazır olduklarını, ancak mevcut müfredatla bunun olamayacağını kaydetti.

Elcil: 62 okulun tadilatına 12 milyon TL…
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil de, eğitim sistemi yapılanmasında ciddi sorunlar bulunduğuna dikkat çekerek, bunların kaynağının ekonomik boyuttan kaynaklandığına vurgu yaptı.
Elcil, müfredatlar ve ders programlarının hizmet ettiği kısımlarda ciddi sorunlar bulunduğunu, hatta eğitimin başlı başına sorunlar yumağına dönüştüğünü savunarak, hükümetlerin, bu yanlışların giderilmesine değil, bireysel kurtuluşu, yani paralı eğitim mantığını desteklediğini öne sürdü.
Elcil, yeni eğitim yılı başlarken Erenköy ve Gönyeli’deki ana okullarda bina sıkıntısı, Alasya İlkokulu’nda sınıf altyapısı, Ziyamet ve Dörtyol ilkokullarında tavanların çökmek üzere olduğunu, Güzelyurt Kurtuluş İlkokulu’nda bakım ihtiyacı bulunduğunu anlatarak, bir önceki yıl 62 okulun tadilatına 12 milyon TL harcandığını, ancak Haspolat bölgesinde yapılan camiye 95 milyon TL verilebildiğini kaydetti.
Okulların yerel yönetimlerle işbirliği yapabileceğin, ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın “partizanlıkla” iş yapamaz duruma geldiğini, eğitime köstek olduğunu savunan Elcil, “Bakanlık kapatılsa eğitime daha çok faydası olacak” görüşünü öne sürdü.

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2015, 08:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473