banner564

Temkinli iyimserlik

Diyalog’a konuşan siyasiler, Türkiye-KKTC arasındaki elektrik projesinin ‘dünya ile bütünleşmeye’ katkı sağlamasını istiyor

Temkinli iyimserlik
banner598
Aybeniz Küzeci YILDIRIM
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz günlerde İstanbul’da imzaladığı Türkiye’den deniz altından kablo ile KKTC’ye elektrik getirilmesi projesi, Kuzey Kıbrıs’taki siyasi parti temsilcileri tarafından destek gördü.
Diyalog muhabiri konuyla ilgili; CTP Milletvekili Birikim Özgür, UBP Milletvekili Ahmet Kaşif ve TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin görüşüne başvurdu. 
Ahmet Kaşif projeye tam destek verirken, Birikim Özgür ve Hüseyin Angolemli çerçeve anlaşmasının içeriğine vurgu yaparak temkinli bir iyimserlik ortaya koydu. Konuyla ilgili Halkın Partisi’nden yapılan açıklamada da temkinli bir iyimserlik vardı.
Diyalog’a konuşan vekilleri görüşleri şu şekilde oldu:

Birikim Özgür: İçeriğini görmek gerekiyor
“Güney Kıbrıs, İsrail, Yunanistan arasında bir enterkonnekte sistem oluşturmaya yönelik bir proje üzerinde çalışıyor. Bölgede bütün ülkelerin elektrik sistemlerini birleştirmenin en uygun yöntemi İsrail, Kıbrıs, Türkiye arasında tamamlanmasıdır. O nedenle Türkiye ile KKTC arasında uluslararası dengeleri de oluşturacak potansiyeli yaratacak. Önemli gelişmenin ardından özellikle Avrupa enterkonnekte sistemine bağlanabilmek için o sistemden sorumlu birimlerin bütün ülkelerin iç yapısına yönelik iyi şekilde gözden geçirmek gerekir. Kendi içyapımızı çağdaşlaştırmamız en acil konuya dönüştü. Dolayısıyla kendi iç sistemimizi günün koşullarına göre yapılandırmamız gerekiyor. Aynı zamanda Türkiye üzerinden enterkonnekte sisteme bağlanmış olmanın bize elektrik fiyatlarımızı da ucuzlatacak olanaklar sağlanmasını öngörmemiz ve çalışmamız gerekiyor. Biz mevcut izole yapımızın büyük sisteme bağlanmasını yani Avrupa Doğu Akdeniz enterkonnekte sistemine dahil olmasını sonuna kadar destekliyoruz. Bunun için bu imzalanan anlaşmanın da içeriğini görmek koşuluyla olumlu sonuçlar oluşturacağı görüşüne sahibim. Bu önemli konu gündemdeyken hükümetin yaptığı yanlışların sorgulanması gerekse de kabine üyeleri ve milletvekilinin bile göremediği bir anlaşmaya imza atmasını yadırgıyorum. Bu kadar önemli bir konu bu kadar ucuz bir siyasetle yönetilmemeliydi. Günün sonunda doğrudan etkilemeyecek bir çözümse pozitif sonuçlar doğuracaktır. Biz bunu ötekileştirmeliyiz. Alışveriş sağlayacağımız teknik projedir. Hükümetin değil Kıbrıs Türk halkımın çıkarlarını gözetecek bir hükümetin bunu öngörmesi de gerekir.” 

Hüseyin Angolemli: Dünyayla bütünleşeceksek destekleriz
“Eğer söylendiğini gibiyse ve enterkonnekte sisteme katılma başlangıcıysa güzel bir proje.  Elektrik konusunda ülkeler birbirine bağlıdır zaten. Örneğin Türkiye Bulgaristan’a bağlıdır. Bu projeyi yaparken dünyayla bütünleşeceksek buna kimseye bir şey demez güzel olur. Ama bazı söylentilere göre enterkonnekte değil de başka şeyse söylenecek çok şey var. Temiz bir yatırımsa destekliyoruz. Ama değilse sıkıntılı. Bu arada bizde de KIB-TEK var. Onu özerk yapıya kavuşturmalıyız. Ciddiyet varsa yapılması gerekir. Özel bir şirketin çabasıysa sıkıntı olmaz. Bizler neden çözüm isteriz. Dünya hukukuna kavuşmak için. Biz isteriz ki bizi de görsünler belirleyici olalım. Bu çerçevede elektrikte eğer enterkonnekte olacak ise yararı olacak. KKTC’nin de dünyayla bağlantısı olacak. Zaten Türkiye’den başka bize kim yardım edecekti ki bu konuda… Yani eğer altından başka şey çıkmayacaksa güzel yatırım olacak.” 

Ahmet Kaşif: İnşallah doğalgaz da gelir
“Türkiye’den kabloyla elektrik gelmesi yıllardır gündemde olan bir projeydi. Demek ki hedef koyunca adım adım yürüyünce proje gerçekleştirilebiliyor. Elektrik gelirken protokol içeriği geliş şekli geri ödemesi gibi durumlar protokolde şekillenecektir. Onları da göreceğiz. Biz bu projeyi destekliyoruz. Parti olarak 2009’da söylemiştik zaten su, elektrik ve doğalgaz gelmesi gerektiğini… Su geldi, elektrik geliyor. İnşallah doğalgazda gelecek. Bu proje dünyayla entegre olacağımız için çok faydalı olacak. Ayrıca inşallah kısa sürede prosedür tamamlanır ve bu proje hayata geçer.”

Kemal Bağzıbağlı: Doğru temellerde olursa, destekleriz 
“Halkın Partisi, Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi konusunu, enterkonnekte elektrik şebekesine katılım çerçevesinde değerlendirmekte ve doğru temeller üzerine oturtulması kaydıyla desteklemektedir. Kablo ile elektrik konusu, tek bir tedarikçiden elektrik alınarak bu konuda bir tür bağımlılık ilişkisi oluşturma şekline dönüştürülmemelidir. Kablo ile elektrik konusunda hükümetin Bakanı ve Başbakanı arasında söz birliği olmadığını, hükümet yetkililerinin halkı doğru bilgilendirmediğini, ilgili Bakanın söylediği şekilde abartılı fiyat ucuzlamalarının olmayacağını görmekteyiz. Yapılması gereken bu önemli konunun stratejik, teknik ve ekonomik olarak kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi ve kamuoyu ile paylaşılmasıdır.”

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2016, 10:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474