banner564

Tepebaşı'nda su isyanı

20 gündür şebeke suyu verilmeyen köy halkı, “Çamaşırlarımız ve bulaşıklarımız dağ gibi oldu. Duş alamıyoruz” diyerek eylem yaptı

Tepebaşı'nda su isyanı
banner598
Tepebaşı perişan

Melin DOBRAN
Lapta Belediyesi’ne bağlı Tepebaşı’nda 20 günü aşkın bir süredir köye şebeke suyunun verilmemes, bölge halkını ayağa kaldırdı.
Tepebaşı halkı bu konudaki tepkisini göstermek için dün sabah köyün girişinde eylem yaptı.
Vatandaşlar, ‘Hırsız belediye’, ‘Para var hizmet yok’, ‘Yağdır Mevlam su’, ‘Atatürk büstü nerede’ yazılı pankartlarla yol içine oturup, yolu bir süreliğine trafiğe kapattı. 
Vatandaşlar, defalarca yetkili kişilerle su konusunda görüştüklerini fakat bir sonuç alamadıklarını belirterek, kullanmadıkları suyun faturasını halen ödediklerini ifade etti. Köylüler, Lapta Belediyesi’nin gözle görülür bir faaliyet yapmadığını söyledi. Bayram günü susuz kaldıklarından yakınan köylüler, daha önce çeşmelerden suyun çamurla karışık aktığını dile getirdi. 

“Sorun çok çözen yok”
Lapta Belediyesi’nin görevlerini yerine getirmediğini iddia eden köylüler sorunları şu sözlerle aktardı, “Çocukların oyun oynayacağı bir park yok. İki sene önce park yapacaklar diye çukur kazdılar halen olduğu yerde duruyor. Köydeki Atatürk büstünü 1,5 yıl önce kaldırdılar yenisini yapmadılar. Yıkıntılar olduğu yerde duruyor. Bayram öncesi suyumuzu kestiler. Bu kadar insanı mağdur ettiler. Kimse ne doğru düzgün çamaşır yıkayabiliyor, ne bulaşık. Yaz günü duş almadan olmuyor. Damacana su ile duş alıyoruz. Hem kullanmadığımız suyun parasını ödüyoruz. Hem de damacana suya çok para harcıyoruz. Kimse su sorunumuzla ilgilenmiyor. Yaz günü susuz kaldık. Belediyeye bağlanmadan önce köyümüzde sorun diye bir şey yoktu. Belediyenin ilgisizliğinden bıktık usandık. Ne temizlik yapıyorlar ne de aydınlatmada hayır var.”

Necati Kararlı (Tepebaşı Köyü muhtarı)
“Bu sorunlar daha önce arada bir olurdu. 20 gündür kesintisiz olarak ilk defa suyun akmama durumu oldu. Bu sorunlardan başka sorunlar da var. Lapta belediyesinin yapması gereken şeyler var ve yerine getirmiyor. Lapta belediyesi yapması gereken görevlerini yerine getirmediği için biz buradayız. Su bir insanın olmazsa olmazıdır. Üstelik bayram günü köylü susuz kaldı. İnsanlar bayramı susuz geçirdi. Herkes perişan.”

Arslan Bıçaklı
“Ülkeyi yönetenler veya yönettiğini iddia edenler, bu insanların burada ne yaptığını merak ediyorsa, söyleyelim. Bu insanlar su istiyor. Hayat bulmak için su istiyor. Önce yüzlerce yıldan sonra çeşmelerden çamur akıttılar. Sonra bunları düzeltmek yerine 20-25 günden beridir sular akmıyor. Belediye başkanı nerede? İnsanlar su istiyor. Su akacak ondan sonra bu yol açılacak.”

Kıymet Ersoylu
“13 günden beridir suyumuz yok. Ben Çamlıbel’de ikamet ediyorum. Defalarca yetkilileri aradım. Köydeki meclis üyesi Faik Akmandor’u aramama rağmen kesinlikle su gelmedi. Bütün su ihtiyacımızı su sebilinden karşılıyoruz. Çamaşırlar, bulaşıklar yığın. Bir hafta önce, olmayan ve kullanmadığımız suya 405 lira su faturası ödedim. İnanılmaz sıkıntılar içerisindeyiz.”

Cahit Keyfiala
“Atatürk heykelini indirdi kendi heykelini asacakmış. Köyde her türlü sorun vardır ilgilenen yoktur. O yüzden bu eylem yapılmaktadır. İnşallah düzene girer. Şimdi yeni hükümet bunu yapacak mı bilemeyiz. Bu konuda yetkili gelmiyor. Sadece seçim zamanı gelirler. Seçimden sonra kimse gelmiyor. Yıkılan duvarlar kalıyor. Çocuklara park yapacaklar diye kazılan çukurlar duruyor. Her iş yarım. Atatürk heykelini yeniden yapacaklar diye indirdiler, öyle duruyor. Bunlardan hizmet beklemek de kolay değil.”

Nejla Akkuş
“Belediye gelmeden önce daha mutluyduk daha özgürdük. Sularımız daha boldu. Belediyeye girdik kısıtlandık. Su, aydınlatma ve temizlik hizmetlerinin hiçbirini görmüyoruz. Sular kapkara geliyor. Ne çamaşır ne de bulaşık yıkayabiliyoruz. Saçlarımız sertleşti. Suyu kısıtladılar doğru düzgün başka hizmet de görmedik. Hükümet nerede? Fuat Namsoy nerede?”

Şakir Çelik
“Köyde 20 günden beridir su yoktur. Herhangi bir hizmet de yok. Buna rağmen parayı ödüyoruz. Kullanmadığımız suyun faturası bu ay 56 lira geldi. Seçim bitti bu işler de bitti. Köy susuz. Herkes yollara döküldü çok defa böyle oldu ama artık sabrımız taştı.”

Regaip Duman
“Susuzluktan evlerdeki tuvaletler berbat durumda. Benim iki çocuğum var ve doğru düzgün duş alamıyorlar. 2 aylık bir fatura geldi. Bir aylık geciktirmiştim. 2 aile birden oturuyoruz. Yaklaşık 198 lira su faturası ödedim. Köy belediyeye girdikten sonra çok şey değişti. Atatürk büstü yıkıntı halinde duruyor. Bir buçuk seneden beridir, çocuklar için park yapacaklarını söylediler, sadece çevre duvarlarını örüp bıraktılar.”

Can Yılmaz
“13 yıldır burada yaşıyorum. Belediye gelmeden önce sularımız yarım gün, en fazla bir gün kesilirdi. O da motor arızasından dolayıydı. Belediye geldikten sonra 20 gündür hiç su gelmedi. Belediye başkanı sadece seçimden önce işçileri yolladı, yol kenarlarını temizlettirdi. Çocuklar için bir tane bile oyun parkı yoktur. Göstermelik olarak park yapımına başlandı sonra hiçbir işlem yapılmadı. Bu köy belediyeye bağlandıysa, hizmet beklemek için bağlandı. Belediyeyi ilk kabul eden köylerden birisi de Tepebaşı’dır.”

Musa Akkuş
“Lapta Belediyesi’ne bağlandığımızdan beridir köyde sorunlar bitmedi. Belediye bir tek çöp topluyor onu da nasıl yapıldığı meçhuldür. Biz başkanı sevdik, sahip çıktık. Bir insan sevildiği zaman hevesle aşkla hizmet vermesi lazım. Bunlar tam tersini yapıyor. Bir ramazan ayı geçti, koskoca 1 ay bu insanlar susuz kaldı. Kimin haddine bu kadar insanı susuz bırakmak?”

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2015, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474